«Mπένι» ο τρομερός

Όποτε γίνεται αυτό πολλοί μέσα από το ΠΑΣΟΚ λένε ότι ο «Μπένι» ο τρομερός μιλάει όχι ως αρμόδιος τομεάρχης, αλλά ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Αρκετά συχνά, μάλιστα, η παρουσία στη Βουλή του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, οδηγεί σε έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο εξαιτίας των εκκρεμών τοπικών κομματικών προβλημάτων στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο έγινε και προχθές στη συζήτηση στη Βουλή για τις τροπολογίες. Κάθε φορά, λοιπόν, που ο κ. Βενιζέλος παίρνει τον λόγο δεν μιλάει μόνο επί της διαδικασίας, που είναι ευθύνη των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, αλλά κατεβάζει και δική του γραμμή, αναγκάζοντας πολλές φορές τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσουν χωρίς να έχουν ενημερωθεί πρώτα. Και αν δεν γίνει αυτό, αν δηλαδή κάποιοι βουλευτές δεν συμφωνήσουν με τον κ. Βενιζέλο, το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται τριχοτομημένο και όλη η κοινοβουλευτική ομάδα μοιάζει πλέον με μπουλούκ ασκέρι, όπως είχε πει πολύ επιτυχημένα πρόσφατα ο Βύρων Πολύδωρας.
Ορισμένοι βουλευτές, μάλιστα, ρώτησαν τον κ. Καστανίδη τι ακριβώς παίζεται με τον κ. Βενιζέλο που απαντά επί παντός επιστητού και η απάντηση του κ. Καστανίδη ήταν: «Αφήστε τα τώρα αυτά, τι να κάνουμε;», δείχνοντας έτσι την αγανάκτησή του.
Όταν πια την τακτική του κ. Βενιζέλου την κατάλαβε ακόμη και ο Γιώργος Αλογοσκούφης, προσπάθησε να προκαλέσει ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. «Προσπαθείτε να υποκαταστήσετε τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο», είπε σκόπιμα ο υπουργός Οικονομίας στη Βουλή την ώρα των τροπολογιών, γιατί ο κ. Βενιζέλος κάθε φορά που έπαιρνε τον λόγο τον ζητούσε επί του κανονισμού, καθώς βάσει του κανονισμού της Βουλής ο πρόεδρος δίνει αμέσως τον λόγο σε όποιον θέτει παρόμοιο αίτημα.
Όλα αυτά δείχνουν ότι ο «Μπένι» μιλάει για όλα τα θέματα. Δεν μπορεί να κρατηθεί. «Ξοδεύεται», αναφέρουν άλλοι βουλευτές βλέποντας τον Μπένι από εκπομπή σε εκπομπή, από ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο και από παράθυρο σε παράθυρο, με δηλώσεις για όλα τα θέματα. Μέχρι πού θα πάει αυτό; αναρωτιούνται ακόμη και οι στενοί του συνεργάτες.
Δεν μιλάμε φυσικά για τα αισθήματα που τρέφουν για τον Ευάγγελο στο γραφείο του Παπανδρέου. Και πολύ κομψά ρωτούν: Μα πώς αντέχει με όλα αυτά τα θέματα με τα οποία ασχολείται καθημερινά;
Από την άλλη, σπάνια σε ένα θέμα όπως το Ασφαλιστικό βλέπουμε τον καθ’ ύλην αρμόδιο, πρώην υπουργό Δημήτρη Ρέππα να κρατάει αποστάσεις. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι θα υπερασπιζόταν παθιασμένα τον νόμο του 3029 και θα ήταν στην πρώτη γραμμή, ο Ρέππας δεν «ξοδεύεται» όπως ο κ. Βενιζέλος. Κρατά χαμηλούς τόνους, μιλά μόνο για θέματα της αρμοδιότητάς του και προπαντός προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες εκεί όπου χρειάζονται.
Η παρορμητικότητα που έχει πάντα ο Ευάγγελος δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να μιλάει για όλα, στο πλαίσιο των κομματικών διαδικασιών, οι οποίες μάλιστα δεν τηρήθηκαν κιόλας. Το σχόλιο του κ. Καστανίδη για όλα αυτά ήταν: Πρέπει να δείχνουμε συμπάθεια για όσους έχουν αγωνία να μιλάνε για όλα τα θέματα.
Στην ουσία, όλοι τα έχουν βάλει με τον κ. Βενιζέλο. Ακόμη και ο Γιώργος Φλωρίδης, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Στη συνεδρίαση των συντονιστών λίγο πολύ ο κ. Φλωρίδης κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο ότι αυτός ευθύνεται που το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να σύρεται πίσω από την τροπολογία Έβερτ, ενώ είχε πολύ καθαρή θέση με την ομιλία του κ. Παπανδρέου στη Βουλή στις 8 Ιουνίου. «Αυτό προέκυψε μετά τις δηλώσεις του αρμοδίου τομεάρχη», δήλωσε, εννοώντας τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η έντονη κινητικότητα του κ. Βενιζέλου έχει θορυβήσει ορισμένους συνεργάτες του Γιώργου, οι οποίοι βλέπουν ότι η πολυπραγμοσύνη του πρώην υπουργού έχει αρχίσει να δημιουργεί εσωκομματικά ζητήματα. Άλλωστε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Ρέππας έχει γίνει δέκτης έντονων παραπόνων από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αντιδρούν στο παρασκήνιο εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου και διαμαρτύρονται στον γραμματέα της ΚΟ.
Ο κ. Βενιζέλος, πάντως, δεν θεωρεί πως η εξυπνάδα που μπορεί να έχει ένας πολιτικός σαν τον ίδιο είναι μειονέκτημα.


Σχολιάστε εδώ