7ήμερο

Και βεβαίως ο Γ. Αλογοσκούφης να τον… απειλήσει από το βήμα της Βουλής ότι θα τον στείλει κατηγορούμενο στη Δικαιοσύνη!

• Η απάντηση είναι «απλή»: Η Εμπορική Τράπεζα (και η Αγροτική στη συνέχεια) θα πωληθούν. Οι Γάλλοι ήδη από την προηγούμενη Κυριακή αποκαλύψαμε ότι δεν θα κάνουν χρήση του προνομίου που έχουν να μετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (να δούμε εάν, πώς και πότε θα γίνει…), αλλά θα αποχωρήσουν. Φαίνεται ότι θα «κονταροχτυπηθούν» η Eurobank του Σ. Λάτση και η Alpha Bank του Γ. Κωστόπουλου.

• Μία εβδομάδα όπου η αντιπολίτευση έδειξε «σοβαρές αδυναμίες», εκτός ίσως από τον Γ. Παπανδρέου που σε αυτόν τον γύρο των αναμετρήσεών του με τον Κ. Καραμανλή για πρώτη φορά «έπαιξε έξυπνα και κέρδισε πόντους», αν και συνειδητά πρέπει να τον βοήθησε ο Καραμανλής, παρουσιάζοντας τα έγγραφα ντροπής του υπουργείου Άμυνας. Με άλλα λόγια, είμαστε μάρτυρες μίας «πολιτικής πόλωσης» (ο καθένας «μαντρώνει στελέχη και ψηφοφόρους»), αφού φαίνεται ότι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε άλλο…

• Το έδειξε και η συνομιλία του Κ. Καραμανλή με τον Τ. Μπλερ στο Λονδίνο. Επενδύσεις δύσκολα θα δούμε και κοινοτικά κονδύλια ακόμη δυσκολότερα. Για να μην πούμε για την απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής που «πάγωσε» τους αγρότες, αφού αποσύνδεσε από όλα τα προϊόντα τις επιδοτήσεις (όσες θα υπάρξουν δηλαδή ακόμη).

• Καθώς ο προϋπολογισμός «βουλιάζει» από τη «βόμβα του πετρελαίου» και έσοδα δεν φαίνονται στον ορίζοντα παρά μόνο με μία φοροεισπρακτική επιδρομή στα μόνιμα «υποζύγια» (μισθωτούς και συνταξιούχους), οι τράπεζες άνοιξαν τα γκισέ τους, αλλά τώρα η κυβέρνηση θέλει «διάλογο εφ’ όλης της ύλης για το Ασφαλιστικό» στη βάση: Όλοι σύνταξη στα 65 με μειωμένες συντάξεις!

• Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, καθώς σήμερα το «σόου» στους Κήπους του Έβρου, με τους κουμπάρους Καραμανλή και Ερντογάν που εγκαινιάζουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, σίγουρα θα «κλέψει την παράσταση» των κεντρικών δελτίων ειδήσεων. Ειδικά αν, την ώρα που θα μιλάει στους δύο χιλιάδες τούρκους πολίτες ο έλληνας πρωθυπουργός, τα τουρκικά μαχητικά κάνουν… σουρωτήρι το Αιγαίο (υποτίθεται ότι δόθηκαν σαφείς διαβεβαιώσεις πως δεν θα… ξανασυμβεί).

• Από την προηγούμενη Κυριακή, που το «Π» αποκάλυψε το παιχνίδι Λάτση – Κωστόπουλου για την Εμπορική Τράπεζα (ο καθένας για τον εαυτό του βεβαίως) και γιατί απειλούσε ο Έβερτ με δική του τροπολογία την κυβέρνηση, αμέσως η τελευταία από το πρωί της Δευτέρας και το μεσημέρι με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο έθετε θέμα «κομματικής πειθαρχίας» πλην Έβερτ (αυτός -ειπώθηκε- είναι υπεράνω…). Ο Μητσοτάκης «μυρίστηκε» ότι μπορεί να είναι «και στημένο το παιχνίδι» με τον Καραμανλή για να «ξεμπροστιαστούν» και οι μητσοτακικοί (η Μιράντα Ξαφά είναι εδώ ως ΔΝΤ και θα μας εισηγηθεί… μέτρα) και έκανε μία δήλωση που ήταν «και με τον αστυφύλακα και με τον αγροφύλακα» (αλήθεια, είδατε τις νέες στολές της Αγροφυλακής σε στυλ… ΛΟΚατζήδων; Α, ρε, κυνηγητό στα χωράφια που έχει να πέσει με 9.500 «γαλάζιες στολές»…). Είπε πως έχει δίκιο ο Έβερτ (ότι δεν ξέρουμε ποιος θα πληρώσει το… μάρμαρο, το ΙΚΑ, το Δημόσιο ή οι τράπεζες), αλλά οι μητσοτακικοί θα ψηφίσουν την κυβερνητική τροπολογία Αλογοσκούφη (γιατί δόθηκαν προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα πληρώσουν οι… τράπεζες)! Επί της ουσίας ήταν «μήνυμα» στον Καραμανλή: «Κοίτα μην ξεχάσεις στον ανασχηματισμό να βάλεις την Ντόρα στο Εξωτερικών… και τον Κυριάκο όπου θέλεις».

• Όλη την εβδομάδα… βομβαρδιστήκαμε με «ρεπορτάζ» για τους… ομοφυλόφιλους και πόσο… υπερήφανοι είναι και πως ο Καναδάς και η Ισπανία αποφάσισαν να επιτρέψουν και τους γάμους τους! Αν δεν είχαμε και καύσωνα, ίσως να ήταν καλύτερα τα πράγματα (μέχρι το πολύ πεντακόσιους μέτρησαν οι δημοσιογράφοι, πάντως, αυτούς που συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για να… γιορτάσουν)!

• Α, και ο Καραμανλής βρήκε χρόνο να εξαγγείλει την κατάρτιση νέου εθνικού σχεδίου δράσης κατά των ναρκωτικών από το φθινόπωρο (όλα αυτά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών).

• Η Τρίτη ήταν μία ημέρα αφιερωμένη στο… Ασφαλιστικό (προκαλώντας μεγαλύτερη ανασφάλεια).
Εμένα μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση το σκάνδαλο με τις… χάρτινες πινακίδες κυκλοφορίας από εταιρεία πρώτου εξαδέλφου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας. Ως γνωστόν, δεν υπάρχουν νέες (ευρωπαϊκές) πινακίδες. Ο Δ. Πιπεργιάς (ΠΑΣΟΚ) κατήγγειλε στη Βουλή ότι ένας από τους μετόχους της εταιρείας που θα πάρει τη δουλειά είναι πρώτος εξάδελφος του νυν γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας, K. Μίχαλου, ο οποίος, όταν έγιναν οι διαγωνισμοί για τις πινακίδες, ήταν σύμβουλος του αρμόδιου υφυπουργού Γιάννη Παπαθανασίου!

• Άρχισε και η έρευνα για τα 2,5 δισ. ευρώ στην Ελβετία (που τα… πήραν δικαστές), ενώ οι Ιταλοί είπαν «όχι» στην έκδοση του Βαβύλη τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο. Μετά βλέπουμε…

• Και το «μπαμ» έγινε από τον ΟΠΑΠ. Βάζει κανονικά το ελληνικό πρωτάθλημα στο Πάμε Στοίχημα, ανεξάρτητα αν ο πρόεδρος της Intralot και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είναι το ίδιο πρόσωπο, ο Σ. Κόκκαλης. Η στήλη, όμως, έχει πληροφορία. Όταν την επομένη ο Κ. Καραμανλής έλεγε στη Βουλή, απαντώντας στον Γ. Παπανδρέου, ότι θα συνεχίσει να ισχύει το ασυμβίβαστο για τον Σ. Κόκκαλη, προφανώς γνώριζε ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού φέρεται αποφασισμένος να παραιτηθεί από την… Intralot! Άρα δεν θα υπάρχει… ασυμβίβαστο!

• Όλα στον τζόγο, λοιπόν, για να βρεθούν… έσοδα. Το μυστικό ήταν ότι η ΕΠΑΕ «απείλησε» (και δικαίως) τον ΟΠΑΠ, από τη στιγμή που δεν προχώρησε στην προγραμματική τους σύμβαση (ύψους κάπου 75 εκατ. ευρώ), ότι θα προχωρούσε σε συζητήσεις με άλλες εταιρείες (ιδιωτικές) που θέλουν τις ελληνικές ομάδες στο στοίχημα. Και τότε η μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ θα πήγαινε… περίπατο! Δεν μπορούσε ο Οργανισμός να απορρίψει και την προγραμματική συμφωνία και την εισαγωγή των ομάδων στο στοίχημα και να περιμένει… έσοδα από το χρηματιστήριο. Αυτά δεν γίνονται. Και έτσι ανακοίνωσε ότι όλα… θα είναι τζόγος (ακόμη και τι χρώμα κάλτσες θα φοράει ο… διαιτητής)!

• Η συζήτηση στη Βουλή των δύο αρχηγών και οι πολύ ωραίοι διάλογοι που ακούστηκαν έχουν καταγραφεί. Όπως και η κατάληξη του «σίριαλ Έβερτ» (που την Πέμπτη τελικά είπε ότι αποσύρει τη δική του τροπολογία, αλλά δεν ψηφίζει και το κυβερνητικό άρθρο).

• Οι συνδικαλιστές πάντως -που αυτόν τον καιρό έχουν πολλή δουλειά- μίλησαν «για τις πλέον μαζικές διώξεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ για πρώτη φορά από τα χρόνια της μεταπολίτευσης»!
«Πρόκειται για μεταθέσεις παράνομες και αναιτιολόγητες, οι οποίες υποκρύπτουν πολιτικά κίνητρα», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Αττικής κ. Θανάσης Κατερινόπουλος. Τι συμβαίνει, κ. Βουλγαράκη;
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προέβλεψε και νέα ένταση στους κόλπους της Εκκλησίας με αφορμή αυτήν τη φορά τον (προωθούμενο) χωρισμό της από το κράτος. Ίσως γιατί η ΔΕΗ του Γ. Παλαιοκρασσά μάς υπόσχεται για το καλοκαίρι «μικρά μπλακ άουτ» και «ηλεκτροσόκ αύξησης στις τιμές ρεύματος πάνω από τον πληθωρισμό».

• Ας μην ανησυχούμε, γιατί το 31% των καταγγελιών που γίνονται στην ΕΕ γίνονται από Έλληνες. Όλοι ψάχνουν το δίκιο τους εκτός συνόρων…

• Για το τέλος θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα «γεύμα εργασίας», στο οποίο μετείχα και εγώ, την Πέμπτη το μεσημέρι στην Τράπεζα της Ελλάδος με τον διοικητή κ. Ν. Γκαργκάνα και τους συνεργάτες του. Από την αρχή ζητήθηκε να είναι «off the record» η συζήτηση και με αυτήν τη συμφωνία να γίνει. Δηλαδή «δεν αποδίδεται τίποτε», γιατί διαφορετικά θα δινόταν μία συνέντευξη Τύπου και… τέλος. Την Παρασκευή διάβασα και εγώ μέχρι και πρωτοσέλιδα για «δηλώσεις Γκαργκάνα», ότι στηρίζει την κυβέρνηση, ότι ζητάει να βγαίνουμε στη σύνταξη όλοι στα 65 χρόνια κ.λπ.

• Από τη στιγμή που οι συνάδελφοι δεν σεβάστηκαν μία απλή αρχή της δημοσιογραφίας, εγώ το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι πρόκειται για ελλιπέστατα «ρεπορτάζ» που δεν απηχούν ούτε κατ’ ελάχιστον τη δίωρη συζήτηση (ακόμη και το πνεύμα της). Αποσπασματικά ασφαλώς πολλά μπορεί κανείς να πει. Όμως ο διοικητής εξέφρασε την αγωνία του για τον κατήφορο της οικονομίας, για την απουσία επενδύσεων, για την καταβαράθρωση της βιομηχανίας και εξήγησε γιατί τον ενδιαφέρει ως ίδρυμα να χτυπηθεί η φτώχεια και πώς μπορεί να γίνει αυτό. Και φυσικά το ασφαλιστικό μας σύστημα υποφέρει βάναυσα και πρέπει να υπάρξει διάλογος για όλα. Χωρίς κόμπλεξ. Και ότι «όλα θα κριθούν από τον τουρισμό».

• Και μία άλλη είδηση της στήλης: Μπορεί σήμερα οι Καραμανλής και Ερντογάν να θέλουν να δώσουν το… φιλί της ζωής στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, αλλά ο Γ. Παπανδρέου έλεγε σε συνεργάτες του ότι «φοβάται τα χειρότερα σε σχέση με την Τουρκία» που ίσως μπει σε πολεμικές περιπέτειες με τους Κούρδους.


Σχολιάστε εδώ