ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ
Δεν είναι δυνατόν να προωθείται κάποιος πρέσβης ευνοιοκρατικά στην κορυφαία και νευραλγική θέση της υπηρεσιακής ιεραρχίας στο ΥΠΕΞ, από διάφορους «κολλητούς» του διπλωματικούς, όπως γινόταν επί εποχής Γιωργάκη Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών… Δηλαδή επί ΠΑΣΟΚ και… «συμμετοχικής δημοκρατίας» των ολίγων, όποιος ανώτερος διπλωματικός κατείχε θέση-κλειδί στο υπουργείο και βεβαίως από τις θέσεις αυτές (π.χ. διευθυντής γραφείου υπουργού, γενικός διευθυντής διοικητικού, προσωπάρχης) κατόρθωνε ευκολότερα να πάρει μετάθεση σε σημαντική ή… καλοπερασιάρικη πρεσβεία, φρόντιζε εγκαίρως να έχει «δικό του» άνθρωπο στη θέση που εγκατέλειπε. Ο λόγος είναι προφανής, για να συνεχίζει να έχει πρόσβαση στην πολιτική εξουσία και κυρίως να έχει καλυμμένα τα νώτα του… Και βεβαίως με αυτήν τη μέχρι πρόσφατα ακολουθούμενη τακτική είχε διαλυθεί το σύμπαν σε αυτό το υπουργείο, βοηθούσης και της τότε γενικής γραμματέως (αποδι)οργάνωσης στο υπουργείο Λ. Κουτσιμπού…
– Για τη θέση του γενικού γραμματέα αντιπαραβάλλονται τα ονόματα και «αναλύονται» τα υπηρεσιακά βιογραφικά δύο έμπειρων διπλωματών, του πρέσβη στην Ουάσινγκτον Γ. Σαββαΐδη και του πρέσβη Αλ. Σάνδη, διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού. Ο πρώτος έχει χρηματίσει ξανά γενικός γραμματέας στο υπουργείο, ο δεύτερος το επιδιώκει… Δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και τρίτο όνομα.
-Τελικά η προαγωγή στον ανώτατο και καταληκτικό βαθμό του πρέσβη (ambassadeur) αποτελεί για τους περισσότερους πρέσβεις μας (πληρεξούσιους υπουργούς α΄ τάξεως) όνειρο απατηλό… Μερικοί, όμως, πρέσβεις προσπαθούν να προαχθούν στον ανώτατο βαθμό, ακόμη και αν έχουν γίνει… συνταξιούχοι εδώ και χρόνια. Έτσι, για τον συνταξιούχο πρέσβη Δημ. Κωνσταντίνου έγινε όνειρο… χειροπιαστό, προήχθη σε πρέσβη, αναδρομικά, βοήθησε βεβαίως σημαντικά η «γαλάζια» συγκυρία, γιατί ήταν από τα «δικά μας παιδιά» και μάλιστα δακτυλοδεικτούμενα…
-Γνωστή η περίπτωση Κωνσταντίνου στους εντός και εκτός υπουργείου. Ως προσωπάρχης στο υπουργείο επί πρωθυπουργίας Κων. Μητσοτάκη έστειλε κόσμο και κοσμάκη σε πρεσβείες και προξενεία δυσμενών συνθηκών διαβίωσης, ενώ ο ίδιος είχε προτίμηση μόνο σε γαλλόφωνα με καλό φαγητό και καλό κρασί (π.χ. Παρίσι, Στρασβούργο)… Μέχρι που ανέλαβε ως υπουργός Εξωτερικών ο Θ. Πάγκαλος, οπότε τον ξαπόστειλε στην… Αλγερία (και αυτή γαλλόφωνη!). Με διάφορες προφάσεις και για λόγους… ανθρωπιστικούς κατάφερε τελικά να αποφύγει το Αλγέρι, αφού… έπεσαν και τα σχετικά τηλέφωνα, επιβεβαιώνοντας ότι το Μητσοτακέικο δεν ξεχνάει τους στενούς συνεργάτες του.
-Η στήλη αυτή δεν βλέπει γρήγορη έλευση της δημάρχου Αθηναίων, Ντόρας Μπακογιάννη, στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας… Και ας αδημονούν μερικοί διπλωμάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, να πλαισιώσουν το στενό επιτελείο της…
– Ενδιαφέροντα και λίαν κατατοπιστικά τα στοιχεία που «διέρρευσαν» από το διπλωματικό γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη για τις ελαχιστότατες εξαγωγές μας και τις πολλές εισαγωγές από χώρες που έχουν πλήρως στελεχωμένα γραφεία εμπορικών ακολούθων στις εκεί πρεσβείες μας… Διερωτώνται, βεβαίως, αρκετοί, τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Τα μαζεύουμε, πάμε αλλού, έστω και σε προσωρινή βάση, για συστηματική έρευνα αγοράς. Εφαρμόζουμε ένα είδος πιλοτικού προγράμματος για να δούμε εάν συμφέρει η σύσταση γραφείου εμπορικού ακολούθου σε κάποια άλλη ενδιαφέρουσα χώρα για τα ελληνικά προϊόντα, σε μόνιμη πλέον βάση. Αυτά λέει η κοινή λογική, «όχι» απαντά η γνωστή «συντεχνία»…