Τυπολογίες

oΣυχνότητα για δεύτερο ραδιοφωνικό σταθμό αναζητεί και ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, για λογαριασμό των Αττικών. Και άλλοι επιχειρηματίες ψάχνουν για να τοποθετηθούν πριν από την αδειοδότηση.
oΠροετοιμάζεται σιγά σιγά και το ραδιόφωνο του Συνασπισμού. Αναζητείται ο διευθυντής.
oΤις δικές της προτάσεις για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών θα καταθέσει εντός του καλοκαιριού η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών (ΠΕΙΡΑΣ), όπως αποφάσισε η τακτική γενική συνέλευση των μελών της. Η συνέλευση εξέφρασε «ομόφωνα την πλήρη αντίθεσή της με την επιχειρούμενη κατηγοριοποίηση των ραδιοφωνικών σταθμών και τα κριτήρια αξιολόγησης που προτείνει το ΕΣΡ». Αντιθέτως, οι ιδιοκτήτες συντάσσονται με τις θέσεις του συμβουλίου για την ανάπτυξη της ψηφιακής ραδιοφωνίας (DAB), όπως και με την άποψη ότι όποια νομοθεσία και να εκπονηθεί θα είναι «νομοθεσία μίας χρήσεως».
o Μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν για την πρόθεση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης να ανακαλέσει στην Αθήνα δύο δημοσιογράφους από την επαρχία, βρέθηκε συμβιβαστική λύση. Θα ήταν εντελώς περίεργο να επιμείνει το υπουργείο Επικρατείας σε αυτές τις ανακλήσεις, αφού οι δύο δημοσιογράφοι ζουν και εργάζονται για πολλά χρόνια στην Κρήτη και στη Θράκη αντίστοιχα. Τελικά θα παραμείνουν στις πόλεις τους με απόσπαση στις κατά τόπους νομαρχίες.
oΕιδικό ταξίδι για διευθυντές ΜΜΕ και δημοσιογράφους διοργάνωσε η Vodafone ως χορηγός της Εθνικής ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια του Confederations Cup. Να υποθέσουμε πως τέτοιες μικρές απολαύσεις δεν αλλάζουν τη στάση των Μέσων για τις διαμαρτυρίες των πολιτών σχετικά με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας;

oΠαράπονα από τον Νίκο Ευαγγελάτο έχουν στο ALTER. Τον κατηγορούν ότι δεν τήρησε τη συμφωνία που έχει υπογράψει, ότι δηλαδή για 2 χρόνια μετά από την αποχώρησή του δεν θα μπορεί να αποσπά άτομα από το κανάλι ή θυγατρική του εταιρεία ή συνεργαζόμενες. Ήδη έχει πάρει μία υπάλληλο και… παζαρεύει με άλλους τέσσερις.

oAλλαγή στο Γραφείο Τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος. Άγνωστο για ποιον λόγο, ίσως γιατί ήταν προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ (στις εκλογές του 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής), ο Γιώργος Δουατζής αντικαταστάθηκε από τον Δημήτρη Κουμπιά, μέχρι πρότινος διευθυντή της «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ».

oΠήρε την προκαταβολή -και τί προκαταβολή- ο Μάκης! Σε καλή
μεριά…

4Μειωμένα κατά 9,8% τα καθαρά κέρδη προ φόρων της ΙΜΑΚΟ το πρώτο τρίμηνο του 2005, σε 58 χιλ. ευρώ, από 65 χιλ. την περσινή περίοδο. Αντιθέτως, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 11 χιλ. ευρώ το 2005, έναντι ζημιών 20 χιλ. το 2004, αυξημένα κατά 155%. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 5.944 χιλ. ευρώ, από 6.233 χιλ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οριακά μειωμένος κατά 4,6%, και η εταιρεία σημειώνει πως «παραδοσιακά το α’ τρίμηνο κάθε χρήσης παρουσιάζεται ζημιογόνο ή οριακά κερδοφόρο». Σε επίπεδο ομίλου, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσιάζει μείωση κατά 6,5%, ενώ η εταιρεία σημείωσε ζημιές 19 χιλ. ευρώ, από κέρδη 96 χιλ. ευρώ την περσινή περίοδο.
4Μείωση κερδών για τη Χ. Κ. Τεγόπουλος. Με την εφαρμογή των διεθνών
λογιστικών προτύπων ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το πρώτο τρίμηνο του 2005 ανέρχεται σε 26,56 εκατ. ευρώ, έναντι 25,48 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,23%. Τα κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν κατά 78,2%, στα 348.177 ευρώ, έναντι 1,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2004. Η καθαρή θέση της εταιρείας στο τέλος του πρώτου τριμήνου ήταν 103,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν σε 8,4 εκατ. ευρώ.

4Θέλουν να κόψουν την εκπομπή της Φωτεινής Πιπιλή και κρατάνε εκπομπές όπως του Σωτήρη Τριανταφυλλόπουλου και της Άννας Παναγιωταρέα, η οποία μετακομίζει απλώς στο πρόγραμμα της ΕΤ1. Το πρώτο κρατικό κανάλι μαζεύει όλους αυτούς που η διοίκηση της ΕΡΤ δεν θεωρεί «ανταγωνιστικούς» και «εμπορικούς», για να τους έχει στη νέα προσπάθεια μετατροπής της ΝΕΤ σε εμπορικό κανάλι! Η μοιρασιά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί γιατί, όπως μαθαίνουμε, η διοίκηση θα ήθελε να μετατάξει και άλλους στην ΕΤ1, αλλά σκοντάφτει στις πιέσεις που δέχεται από όσους έχουν υψηλές γνωριμίες.

4Βοήθεια από το ΕΣΡ για τα τηλεπαιχνίδια της απάτης ζητάει με επιστολή του στο συμβούλιο ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Θανάσης Σκορδάς. Το ΕΣΡ, βέβαια, έχει παραπέμψει το θέμα στον Εισαγγελέα.

wΣτη θέση του αναπληρωτή διευθυντή ειδήσεων της ΝΕΤ 105,8 ο Γιάννης Κορωναίος, πρώην διευθυντής του Σκάι. Αρχισυντάκτης πολιτικού, ο Ντίνος Ροδόπουλος.
wΚαι δοκιμαστικά για την Κιμ Κίλιαν στον Alpha; Γιατί να μην αξιοποιηθεί η δημοσιογραφική ομάδα του Τριανταφυλλόπουλου, ιδιαίτερα αν έχει ήδη εμπειρία από εφημερίδες και τηλεόραση;
wΠολιτικό συντάκτη της «Ελευθεροτυπίας» έχει βάλει στο μάτι ο Ν. Χατζηνικολάου για τη θέση του αναλυτή. Θα δεχθεί όμως ο δημοσιογράφος, και αν ναι, θα αφήσει την ημερήσια έκδοση του φύλλου;
w«Περνάμε καλά και του χρόνου θα περνάμε ακόμη καλύτερα», με αυτήν τη φράση η Αννίτα Πάνια επισφράγισε την ανανέωση του συμβολαίου συνεργασίας της με το ALTER για έναν ακόμη χρόνο.
wΗ παραίτηση του Ανδρέα Ανδρεούλη από τις ειδήσεις του Mega δεν ήταν έκπληξη. Για κάποιους η παραίτηση ζητήθηκε από τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο ύστερα από ένα ακόμη επεισόδιο ανάμεσά τους. Σχετικά με το ποιος θα πάρει τη θέση του υπάρχουν ήδη δύο προτάσεις. Η μία αφορά στέλεχος του ΑΝΤ1 που είχε εργαστεί και στο παρελθόν για το Mega.
wΔιακριτική και ενωτική η παρουσία του Σωτήρη Τζούμα στον ALPHA, το τελευταίο τρίμηνο. Κάνει τη δουλειά του χωρίς να απαιτεί βαρύγδουπους τίτλους, όπως κάνουν οι καλαμοκαβαλάρηδες που έχει μαζέψει ο Κοντομηνάς! Κινούμενος μεταξύ σφύρας και άκμονος, έχει κατορθώσει να κάνει όχι μόνο τις φίρμες, αλλά κυρίως τους μικρούς δημοσιογράφους του ALPHA να τον εμπιστεύονται και να τον αγαπούν.

? ΚουIζ: Ποιο συνδικαλιστικό στέλεχος γυρίζει δεξιά και αριστερά στους διαδρόμους του Ραδιομεγάρου λέγοντας με περηφάνια πως αυτός
«ελέγχει» όλη την ΕΡΤ (άλλη είναι η λέξη που χρησιμοποιεί, αλλά δε μπορούμε να τη γράψουμε) και τον ίδιο τον πρόεδρό της; Όπως φαίνεται πάντως από τις αποφάσεις της διοίκησης, προφανώς έχει δίκιο!

4Στα 8.073.549 ευρώ ανέρχονται οι συνολικές ζημιές του Ιδρύματος Τύπου που εκδίδει τον «Ελεύθερο Τύπο». Το 2004 η εταιρεία μείωσε τις ζημιές της στα 1.285.492 ευρώ, από 1.815.020 ευρώ το 2003. Ο τζίρος της αυξήθηκε στα 22.598.027 ευρώ το 2004, από 21.236.035 ευρώ το 2003. Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ανέρχεται σε 10.121.174 ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνεται και μακροπρόθεσμος δανεισμός 3.333.333 ευρώ, ενώ στις 30 Δεκεμβρίου 2004 έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 2 εκατ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 9.171.670 ευρώ. Στο μεταξύ, περισσότερες από μία τράπεζες είναι υποψήφιες για την έρευνα «αποτίμησης» του «Ελεύθερου Τύπου», μεταξύ αυτών και η Alpha Bank. Το ερώτημα που τίθεται για το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη είναι γιατί να αναλάβει τράπεζα την αποτίμηση, αν έχει «παγώσει» η πώλησή της σε ιδιώτη, ερώτημα για το οποίο δίνονται διαφορετικές απαντήσεις.
4 Στα 7.744.578 ευρώ εκτοξεύτηκαν οι συνολικές ζημιές για το Magic Πειραιά – Ραδιοτηλεοπτική Προβολή. Το 2004 οι ζημιές αυξήθηκαν στα 3.135.808 ευρώ, από 2.644.909 ευρώ το 2003. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε στο μισό, στα 2.034.742 ευρώ το 2004, από 4.352.282 ευρώ το 2003. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι αρνητικό κατά 1.358.320 ευρώ.

w Απόντος του Χ. Λαμπράκη πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του ΔΟΛ, παρουσία των Ψυχάρη, Λάλα, Καψή και Χατζηκόκκινου. Η διαφορά που έβγαλαν οι ορκωτοί λογιστές εφαρμόζοντας τα διεθνή λογιστικά πρότυπα στον ισολογισμό του ΔΟΛ προσδιορίζεται σε… 42 εκατ. ευρώ. Ο οργανισμός αποτιμούσε τις θυγατρικές του εταιρείες στην αξία κτήσης και όχι στην τρέχουσα, γι’ αυτό και χρειάζεται αναπροσαρμογή της καθαρής θέσης της εταιρείας, η οποία έχει ήδη ζημιές στο τρίμηνο, αλλά και «αναδημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων». Η γενική συνέλευση, κινούμενη σε αυτήν την κατεύθυνση, αποφάσισε την αυξομείωση του μετοχικού κεφαλαίου, που θα σημάνει για τους μετόχους τη διανομή μιας δωρεάν μετοχής ανά δέκα παλαιές. Ο Σ. Ψυχάρης ήταν αισιόδοξος για διανομή μερίσματος στην επόμενη χρήση, χωρίς όμως να δώσει σχετική υπόσχεση.
wΈκλεισε η συμφωνία-«σκάνδαλο» ΕΡΤ – Stadium για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδος, αλλά δεν έχουν μπει ακόμη οι υπογραφές, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Το ερώτημα είναι γιατί η ΕΡΤ δεν κατέβηκε στον διαγωνισμό και σε τι τιμή θα αγοράσει από την… off shore του μάνατζερ ποδοσφαιρικών παικτών, όταν η τελευταία πλήρωσε 6,5 εκατ. ευρώ.
wΝα πληρώσει όσα επιδίκασε το δικαστήριο για καθυστερήσεις καταβολής μισθών, δώρου Χριστουγέννων 2004 και αποδοχές αδείας, χωρίς όμως να τους αποζημιώσει για τις απολύσεις που σχεδιάζει, πρότεινε στους τεχνικούς του Planet ο Γ. Πολυχρονίου! Η πρόταση δεν έγινε δεκτή και αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση των ΕΤΕΡ, ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ενώ έχει κληθεί και ο νέος ιδιοκτήτης.

oΣτην ενοποίηση του καθημερινού και του κυριακάτικου οικονομικού ρεπορτάζ του «Έθνους» προχωράει η διεύθυνση της εφημερίδας. Στο μεταξύ, σε παραίτηση εξαναγκάστηκε ο υπεύθυνος των ειδικών εκδόσεων του Πήγασου Μ. Σπανάκος. Προς το «Έθνος» λέγεται πως οδεύει και στέλεχος του «Βήματος».
o Αναστέλλει προσωρινά την έκδοσή του το «Γαιόραμα». Το περιοδικό που άνοιξε νέους δρόμους στις εκλαϊκευμένες επιστημονικές εκδόσεις, αλλά χτυπήθηκε από τον ανταγωνισμό του «National Geographic», περνώντας και ένα διάστημα στον έλεγχο του ΔΟΛ, διακόπτει προσωρινά την έκδοσή του, για να επανέλθει ανανεωμένο από τις εκδόσεις του Άρη Τερζόπουλου.

4Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στην «Ελευθεροτυπία» για το ξενοδοχείο του Λαγονησίου. Σε υστερόγραφο άρθρο του, «δεοντολογικά αναγκαίο», ο Γ. Βότσης έγραψε την περασμένη Δευτέρα: «Ανταπαντώντας στις επιστολές του δημάρχου Καλυβίων Π. Φιλίππου, δύο συντάκτριες της ”Κυριακάτικης Ε” προβάλλουν τις απόψεις τους και σαν θέσεις της εφημερίδας. Αλλά κατά τη δεοντολογία και τριαντάχρονη πρακτική τής κατ’ εξοχήν πολυφωνικής ”Ελευθεροτυπίας” (και της ομογάλακτης κυριακάτικης έκδοσης) οι θέσεις της εφημερίδας εκφράζονται στο κύριο άρθρο της. Από ‘κεί και πέρα κάθε συντάκτης μπορεί, αλογόκριτα κι ελεύθερα, να λέει τα δικά του -στα ενυπόγραφα άρθρα, σχόλια και ρεπορτάζ. Και όποιον πείθει…».

wΔεν απέκλεισε τη συνεργασία ή και τη συγχώνευση με άλλη εκδοτική εταιρεία ο Αντώνης Λυμπέρης μιλώντας στη γενική συνέλευση των Εκδόσεων Λυμπέρη, τη στιγμή που ετοιμάζει τέσσερα περιοδικά. Ο εκδοτικός οργανισμός προετοιμάζει για τον Σεπτέμβριο ένα ιατρικό περιοδικό, ένα περιοδικό διακόσμησης, που έχει προαναγγελθεί προ διετίας, το παιδικό επιστημονικό «Focus Junior» και έναν εβδομαδιαίο τίτλο του εξωτερικού. Υπάρχουν ακόμη σχέδια για αυτόνομη πλέον ανάπτυξη στα Βαλκάνια, αρχικά σε Ρουμανία, Βουλγαρία και στη συνέχεια σε Σερβία και Κροατία.

Στις 8 τα νέα της ΝΕΤ

Άλλος ένας φίλος αναγνώστης, ο κ. Νίκος Μεριάνος, συμφωνεί με την πρόταση του καλού συνεργάτη μας Μιχάλη Στυλιανού να πάει το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ στις 8. Σε επιστολή του ο κ. Μέριανος γράφει:
«Βάλτε το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ στις οκτώ. Στις εννέα δεν το βλέπει κανείς. Εκείνη την ώρα ο άμαχος πληθυσμός (γυναίκες, παιδιά) θέλουν να δουν τα ριάλιτι, σίριαλ κ.λπ. Έτσι κι έτσι, τα ποσοστά της είναι πολύ μικρά (στις 9)».

• Προβλήματα πληρωμών στην «Απόφαση», όπου οι δημοσιογράφοι, παρά τις διαβεβαιώσεις της ιδιοκτησίας στην ΕΣΗΕΑ, δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Τη μη καταβολή των δεδουλευμένων και στο κανάλι του Γ. Tράγκα, στο Teletime, της Πάτρας, αλλά και στον Flash, στην πύλη flash.gr και στις εφημερίδες «Αθλητική Ηχώ» και «Νίκη» κατήγγειλε η Διασωματειακή Επιτροπή.

• Με την υποστήριξη του Ελληνικού Φεστιβάλ και φέτος το «Πανηγύρι του Αγροτουρισμού», που διοργανώνεται στην Επίδαυρο. Χορηγοί επικοινωνίας του Φεστιβάλ είναι οι «Εικόνες», ο ΑΝΤ1 και ο ΑΝΤ1 97,2.


Σχολιάστε εδώ