Τι καταλογίζει ο Ρ. Κεδίκογλου στον πρόεδρο Εφετών Γ. Καπερώνη

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με ψήφους 11 υπέρ και 4 κατά (ανάμεσα στους οποίους ήταν ο αντιεισαγγελέας κ. Θαν. Ανδρεουλάκος και οι αρεοπαγίτες κ. Μπαλτάς και Παπούλιας. Από τα μέλη που ψήφισαν υπέρ, οι 6 αποχωρούν από την υπηρεσία στις 30/6/05), προήγαγε τελικά τον κ. Καπερώνη, που σημαίνει ότι δεν υιοθέτησε την άποψη του κ. Κεδίκογλου.

Η δημοσιοποίηση του γεγονότος αυτού δημιούργησε αναταραχή, χαρακτηρίστηκε η αποκάλυψη σαν βόμβα εν όψει της κρίσιμης επιλογής του νέου Προέδρου του Αρείου Πάγου και οι αντίπαλοι του κ. Κεδίκογλου δεν έκρυβαν την άποψη ότι η κυβέρνηση έχει πλέον πρόβλημα αν επιμείνει στην επιλογή του, για την οποία ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία του, επειδή ήταν στη σύνθεση του Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση των διοικητών των ΔΕΚΟ το 1989…

Από την πλευρά του ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε ανακριβή τα όσα εις βάρος του ο κ. Καπερώνης κατέθεσε και ότι όλα αυτά είχαν σκοπό να αποτρέψουν την επιλογή του για την ηγεσία του Αρείου Πάγου.
Συγκεκριμένα ο κ. Κεδίκογλου αρνείται με επιμονή ότι έκανε ποτέ οποιαδήποτε παρέμβαση υπέρ κατηγορουμένου στον κ. Καπερώνη και θέτει το ερώτημα γιατί μετά από 20 χρόνια τώρα το θυμήθηκε, ενώ δημόσια τον προκαλεί να αποκαλύψει πότε και για ποια συγκεκριμένη υπόθεση έγινε η παρέμβαση που κατήγγειλε.
Ο κ. Καπερώνης απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση. Η εφημερίδα μας επεδίωξε να έρθει σε επαφή μαζί του, τηλεφωνήσαμε στο σπίτι του, όπου βρήκαμε τη σύζυγό του και ζητήσαμε να μας τηλεφωνήσει ο κ. Καπερώνης, πλην όμως ακόμη περιμένουμε.

«Μη προσήκον ήθος»

Ο κ. Ρωμύλος Κεδίκογλου, ως επιθεωρητής, μετά από επιθεώρηση που έκανε στο Εφετείο Πειραιώς, όπου υπηρετούσε ο κ. Γ. Καπερώνης, στην έκθεση που υπέβαλε χαρακτήρισε το ήθος των εν λόγω δικαστικών λειτουργών ως «μη προσήκον», έχοντας υπόψη του συγκεκριμένα περιστατικά που αναφέρονται:
Α) σε σχέσεις που είχε με γραμματέα του, και
Β) στους γάμους της κόρης του στο Ρέθυμνο κάλεσε τους δικηγόρους απ’ όλη την Κρήτη, αν και ο ίδιος και το ζεύγος των νεονύμφων δεν είχαν σχέση με την Κρήτη.

Λέγεται ότι είχε διαδώσει, εν όψει της προαγωγής του σε Πρόεδρο Εφετών, ότι θα τοποθετηθεί στο Εφετείο Κρήτης όπου είχε υπηρετήσει παλαιότερα.

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Καπερώνης προήχθη τον Ιούνιο του 2003 σε Πρόεδρο Εφετών με μειοψηφία 6 μελών του Ανώτερου Δικαστικού Συμβουλίου!

Ο κ. Καπερώνης τοποθετήθηκε τον Ιούνιο του 2003 Πρόεδρος Εφετών στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, όπου υπηρέτησε επί έναν χρόνο περίπου.
Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στη Θεσσαλονίκη, με απόφασή του στο Πενταμελές Εφετείο δέχθηκε αναστολή εκτέλεσης ποινής α) για τον βαρυποινίτη Ανθεμίδη, που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών, γνωστό λαθρέμπορο, που είχε πλούσια δράση στη Βόρεια Ελλάδα και β) για άλλο βαρυποινίτη, με κάθειρξη πολλών ετών, για βιασμούς και άλλα εγκλήματα, ήτοι για πρόσωπα που δεν έπρεπε να τύχουν του ευεργετήματος της αναστολής.

Να σημειωθεί ότι ο εισηγητής στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Κρητικός, γνωρίζοντας τα παραπάνω γεγονότα, τάχθηκε κατά της προαγωγής του κ. Γ. Καπερώνη σε Αρεοπαγίτη (!), ο οποίος αντικρούοντας την εις βάρος του έκθεση του κ. Κεδίκογλου, υποστήριξε τα εξής κατά την εμφάνισή του στο Α.Δ.Σ.:
«Ο κ. Κεδίκογλου από εμπάθεια χαρακτήρισε στην έκθεσή του το ήθος μου ως ”μη προσήκον”, γιατί όταν υπηρετούσα στο Ηράκλειο Κρήτης, ως πρόεδρος Πρωτοδικών (δηλαδή το 1985 περίπου), μου ζήτησε κάποια διευκόλυνση (χωρίς να προσδιορίζει ποια και για ποιο θέμα), ότι εγώ αρνήθηκα να υπακούσω στον εφέτη τότε κ. Κεδίκογλου και για τον λόγο αυτό υπέβαλε την αρνητική για εμένα έκθεσή του».

Ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε τα ανωτέρω ως παντελώς ανακριβή και φανταστικά!

Κεδίκογλου θέλει ο Παπαληγούρας

Παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στον Άρειο Πάγο όλη την περασμένη εβδομάδα, αντιδράσεις που έχουν σχέση και με τις προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και αντιθέσεις που εκφράζονται με τη θέση ότι δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος του ανώτατου οργάνου της Δικαιοσύνης ένας αρεοπαγίτης που κατηγορείται από δικαστή για παρέμβαση στο έργο του, η κυβέρνηση, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, μετά και τη σκληρή στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει ταχθεί δημόσια κατά της επιλογής του κ. Κεδίκογλου, μάλλον καταλήγει σε αυτόν.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από εγκυρότατες κυβερνητικές πηγές, έχουν πέσει στο τραπέζι των προκαταρκτικών συζητήσεων τα ονόματα των αντιπροέδρων κ. Σουλτανιά, Πατεράκη και Κρητικού, που έχουν έναν χρόνο θητεία (μετά τους καταλαμβάνει το όριο ηλικίας) και του χρόνου να προωθηθεί ο κ. Κεδίκογλου.

Αν όμως κρίνει κανείς με την αμετακίνητη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αναστάσιου Παπαληγούρα για την επιλογή του κ. Ρωμύλου Κεδίκογλου, που ακόμη και χθες εξέφρασε, σημαίνει ότι εγκαταλείπονται οι εναλλακτικές λύσεις.

Το θέμα πάντως θα συζητηθεί την Τρίτη στην Κυβερνητική Επιτροπή και η τελική απόφαση θα παρθεί πιθανότατα την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι για το Συμβούλιο της Επικρατείας τα πράγματα έχουν ξεκαθαριστεί. Εκεί, ένας πρόεδρος θα είναι ο κ. Παναγιωτόπουλος!
Προς τιμήν των αποχωρούντων το βράδυ της Τετάρτης παρεκάθησαν όλοι οι αρεοπαγίτες με την ηγεσία του Αρείου Πάγου σε δείπνο που έγινε στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Ομίλου Κηφισιάς.


Σχολιάστε εδώ