Στο Περιστύλιο…

Είχε ό,τι στερήθηκε όλο τον χειμώνα που αναλώθηκε σε άνευρες καθωσπρέπει συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων. Πεθαμένα πράγματα δηλαδή, όπου ακόμα και οι προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις κινδύνευσαν να χάσουν το νόημά τους, καθώς κοντεύαμε να ξεχάσουμε τι σημαίνει μια δυνατή αντιπαράθεση μεταξύ των αρχηγών με όλα τα σχετικά π.χ. χαρακτηρισμούς, «γαργαλιστικά» έγγραφα, εξαγριωμένους βουλευτές κ.λπ. Με αφορμή το Ασφαλιστικό και τη συζήτηση των αρχηγών για τη δημόσια διοίκηση όλα βρήκαν τη θέση τους: Καβγάδες, κόντρες, ύβρεις, διαφοροποιήσεις στελεχών, καταψηφίσεις…

♦ Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέλαβε να ανακαλέσει στην τάξη κάθε «απολωλός πρόβατο» που παρεξέκλινε από το… μαντρί ή διαφοροποιήθηκε. Κατ’ αρχάς τα έβαλε με τον Μιλτιάδη Έβερτ. Μόλις ο τελευταίος δήλωσε ότι καταψηφίζει την επίμαχη ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζών, ο Γ. Κεφαλογιάννης, που καθόταν σχεδόν δίπλα του, του είπε σε έντονο ύφος: «Είναι απαράδεκτη η στάση σου και η συμπεριφορά σου».

♦ Κατόπιν «την έπεσε» στον Στέφανο Μάνο: «Ο κύριος Μάνος, ο οποίος υπηρέτησε πιστά τη Νέα Δημοκρατία, εκφράστηκε κατά τρόπο απαράδεκτο. Λέει ότι δεν ξέρω τι λέω. Είμαστε συνεπείς και ως προς την ιδεολογία μας και ως προς την παράταξή μας που δεν την προδώσαμε ποτέ. Αντίθετα με τον Μάνο που την πρόδωσε».

♦ Σε κρίση… ετοιμότητας εμφανίστηκε στη συζήτηση για τη δημόσια διοίκηση ο Γ. Παπανδρέου:
– «Τι βλέπουμε σε αυτούς τους δεκαπέντε μήνες; Πρώτα απ’ όλα κοιτάζω την κυβέρνησή σας, κύριε Καραμανλή. Νομίζω ότι είστε καμιά πενηνταριά, να μη βασκαθείτε! Αναρωτιέμαι πού είναι αυτό το μικρό και ευέλικτο σχήμα, για το οποίο μιλούσατε. Τώρα μας λέτε ότι χρειάζεται βαθιά μελέτη. Αλήθεια, τι μελετούσατε τόσα και τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση; Μήπως χρειάζεται να πάτε και πάλι να μελετήσετε;».
– «Αξιολογείτε και βαθμολογείτε την εμφάνιση και παράσταση, όπως τη λέτε, των υποψηφίων προκειμένου να προσληφθούν ως μάγειρες, χειριστές όλμων και τεχνίτες εξοπλισμού. Σας ρωτώ, λοιπόν, το εξής: Εγώ δεν ήξερα ότι οι μάγειρες με “γαλάζια” παράσταση φτιάχνουν, μαγειρεύουν πιο νόστιμο φαγητό!».

♦ Την εμπειρία του από τη γραφειοκρατική δημόσια διοίκηση διηγήθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξανδρος Αλαβάνος: «Πήγα επίσκεψη σε έναν μεγάλο δημόσιο οργανισμό. Ήταν πρωί και ο διοικητής μάς ρώτησε αν θέλουμε καφέ ή τέλος πάντων τι θέλαμε.

Καφέ είχαμε πιει και ζητήσαμε πορτοκαλάδα. Μας ανέφερε ότι η πορτοκαλάδα δεν δικαιολογείται από το δημόσιο λογιστικό και ότι τους χυμούς δεν τους εγκρίνει ο πάρεδρος. Κύριε υπουργέ, φαντάζομαι ότι το ξέρετε».

Π. Παυλόπουλος: «Το γνωρίζω πολύ καλά».
Α. Αλαβάνος: «Ο άνθρωπος μας πρόσφερε πορτοκαλάδα. Δεν ξέρω αν έκανε παρανομία, γι’ αυτό δεν λέω ποιος είναι, ή αν έβαλε το χέρι του στην τσέπη. Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα τού 2004. Το δημόσιο λογιστικό δεν επιτρέπει στον διοικητή ενός οργανισμού να προσφέρει σε έναν επισκέπτη του πορτοκαλάδα!».

Δεν απέφυγε, πάντως, τον πειρασμό ο κ. Αλαβάνος να σχολιάσει τα επαναλαμβανόμενα από πλευράς ΝΔ περί επανίδρυσης του κράτους: «Πρώτον, σήμερα νομίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε ότι δεν υπάρχει επανίδρυση του κράτους που εμφανίστηκε ως κεντρικός στόχος από τη Νέα Δημοκρατία στο πρόγραμμά της. Επανειλημμένα ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό και ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν και ως πρωθυπουργό τώρα. Κατ’ αρχήν, η λέξη “επανίδρυση” σημαίνει συντριβή του κράτους που υπάρχει και η ίδρυση ενός νέου κράτους. Το μόνο που χαίρομαι από αυτήν τη λέξη και από αυτό το σύνθημα είναι ότι φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός ή ο κύριος Παυλόπουλος έχει μια μαρξιστική παιδεία. Διότι η έννοια της επανίδρυσης εμφανίστηκε το 1872, με τις επεξεργασίες που είχε κάνει τότε ο Καρλ Μαρξ στην Κομούνα του Παρισιού και όπου, διορθώνοντας προηγούμενα γραπτά του, όπως το “κομμουνιστικό μανιφέστο”, έβαλε το θέμα της κατάργησης του αστικού κράτους και της δημιουργίας ενός δημοκρατικού εργατικού κράτους».
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών άκουγαν τον πρόεδρο του Συνασπισμού, μειδιώντας με νόημα…

♦ Μιας άλλης τάξης θέμα έθεσε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη. Ζήτησε να ληφθεί πρόνοια ώστε η Βουλή να μη συνεδριάζει παράλληλα με τα δελτία των οκτώ! «Και αυτό διότι όσοι θα ανεβαίνουν στο βήμα, όπως εγώ που ανεβαίνω μετά από δέκα συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να απαντάνε στα δελτία των οκτώ. Με βάση τα δελτία των οκτώ ακούστηκε εδώ μέσα πριν από λίγο ότι τα στοιχεία που έφερε χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή ήταν πλαστά».

Μ. Παπαϊωάννου: «Μα, ήταν πλαστά».
Σ. Βούλτεψη: «Αυτή η δήλωση υπήρχε σε ένα τηλεπαράθυρο και οι βουλευτές κινούμενοι μεταξύ εντευκτηρίου και της αιθούσης της Βουλής τη μετέφεραν».
Α. Λοβέρδος: «Από το κ. Καρχιμάκη το μεσημέρι…».
Σ. Βούλτεψη: «Δεν πρόκειται περί του μεγάλου διασταυρωτή, του κυρίου Καρχιμάκη. Επειδή το είπε ο κύριος Καρχιμάκης, τι σημαίνει αυτό;
Τώρα ήμουν μέσα και βεβαιώνω ότι με βάση αυτό έγιναν οι δηλώσεις. Και θέλω να σας πω ότι σε ένα άλλο τηλεοπτικό παράθυρο εμφανίστηκε άλλος και είπε ότι είναι αληθινά. Και σε ένα τρίτο τηλεοπτικό παράθυρο βγήκε ένας κύριος και αναγνώρισε τον εαυτό του σε ένα από αυτά τα σημειώματα. Όταν λέμε κάτι από αυτό το βήμα, είναι διασταυρωμένο και δεν είναι ανεύθυνο. Όταν είναι ανεύθυνο, φέρνει ο καθένας την ευθύνη των λόγων του».


Σχολιάστε εδώ