Σε τεντωμένο σχοινί η «Μακεδονία»

Το συγκρότημα οφείλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα δύο μηνών… και εφαρμόζει κολοβή τη σύμβαση εργασίας των δημοσιογράφων (χρωστά αναδρομικά από πέρσι), ενώ την ίδια στιγμή τα χρέη προς τράπεζες, πιστωτές και ταμεία καθιστούν επιτακτική την ανάγκη χρηματοδότησης. Στο μεταξύ, οι κυκλοφορίες δεν πηγαίνουν καθόλου καλά και δεν διαφαίνεται καμία περίπτωση αναστροφής του κλίματος, όσο ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών, που υπογράφει ως εκδότης, Παναγιώτης Αντωνόπουλος επιμένει στους ίδιους δρόμους που δοκιμάστηκαν και οδήγησαν στην αποτυχία.

Ταυτόχρονα η «ναυαρχίδα» του συγκροτήματος («Μακεδονία»), παραμένει χωρίς διευθυντή (μετά την αποπομπή-αποχώρηση του Λουκά Κατσώνη) και με τον αθλητικογράφο Γιώργο Τραπεζανίδη να ασκεί χρέη αρχισυντάκτη για να καλύψει το κενό του Γιώργου Χριστοφορίδη που τα βρόντηξε και έφυγε για το «Πρώτο Θέμα»).

Μήνες τώρα ο Αντωνόπουλος δήλωνε προς κάθε κατεύθυνση πως τα οικονομικά προβλήματα του συγκροτήματος θα ξεπεραστούν, αρκεί οι εργαζόμενοι να κάνουν υπομονή για λίγο διάστημα. Η πίστωση χρόνου που ζήτησε του δόθηκε, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα. Ζήτησε νέα προθεσμία και την εξάντλησε χωρίς να μπορέσει να βρει κάποια λύση.

Την περασμένη Δευτέρα, ισχυριζόμενος πως οι τράπεζες προκειμένου να του παρέχουν δανεισμό ζητούν την περιστολή των εξόδων και άρα την απόλυση προσωπικού, κατέβηκε στην Αθήνα και ανακοίνωσε στους είκοσι δημοσιογράφους πως κλείνει το γραφείο του συγκροτήματος στην πρωτεύουσα. Για να μην μπλέξει μάλιστα με τις ενώσεις συντακτών, τους πρότεινε να παραιτηθούν, εισπράττοντας την αποζημίωσή τους προσαυξημένη κατά 30%. Παραιτήθηκαν οι επικεφαλής του γραφείου Νίκος Γεωργιάδης και Δημήτρης Χόνδρος, καθώς και τρεις ακόμη συντάκτες. Οι υπόλοιποι δεκαπέντε προσέφυγαν στην ΕΣΗΕΑ και ζήτησαν προστασία.

Αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη και σε συνάντηση που είχε με την ΕΣΗΕΜ-Θ αποφάσισαν να αγωνιστούν με κάθε μέσο για να προασπίσουν τις θέσεις εργασίας των δημοσιογράφων, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν πως «θεωρούν το κλείσιμο του γραφείου της Αθήνας απαράδεκτο εκβιασμό, με τον οποίο επιχειρείται να καλυφθεί με την απώλεια θέσεων εργασίας η κακή διαχείριση της επιχείρησης».

Οι δύο ενώσεις, «προσπαθώντας να εξαντλήσουν και το έσχατο περιθώριο διαπραγμάτευσης, ζήτησαν με επιμονή από τη διοίκηση του συγκροτήματος άμεση συνάντηση με τον ιδιοκτήτη του. Οι προσπάθειές τους προσέκρουσαν σε άρνηση».

Με αυτά τα δεδομένα αποφάσισαν να κηρύξουν 48ωρη απεργία για αύριο και μεθαύριο, εάν απολυθεί έστω και ένας δημοσιογράφος.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε ανακοινωθεί καμία απόλυση και ο Αντωνόπουλος προσπαθούσε να εξασφαλίσει παραιτήσεις των «Αθηναίων», αυξάνοντας διαρκώς το μπόνους που πρόσφερε.

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της η εταιρεία (ο Αντωνόπουλος ισχυρίζεται πως την συνέταξε ο μεγαλομέτοχος από το Αμέρικα) κατηγορεί τις ενώσεις συντακτών και αφήνει υπονοούμενο για ενδεχόμενο κλείσιμο των εφημερίδων, απειλώντας πως η εταιρεία θα υποχρεωθεί «άμεσα να επανεξετάσει τη στάση της για όλα τα εταιρικά θέματα».

Η απειλή αυτή δεν φόβισε τις ενώσεις που σε νέα σκληρή ανακοίνωσή τους τονίζουν πως «οι εκδότες εφημερίδων οφείλουν να υπηρετούν με το έργο τους τη δημοκρατία και να γνωρίζουν ότι η εποχή δεν ανέχεται πλέον παρόμοιες συμπεριφορές».

Οι δημοσιογράφοι δεν φοβήθηκαν. Φοβήθηκαν, όμως, οι τεχνικοί και το διοικητικό προσωπικό και συγκάλεσαν την Παρασκευή συγκέντρωση για να διατυπώσουν τη συμπόρευσή τους με τη διοίκηση (προς το παρόν δεν θίγονται αυτοί, μια και στην Αθήνα δεν υπάρχουν ούτε τεχνικοί ούτε λοιπό προσωπικό) και τη διαφωνία τους με την τακτική των δημοσιογράφων, η οποία κατά τη γνώμη τους οδηγεί στο κλείσιμο των εφημερίδων.

Η κρισιμότητα των ημερών για την πορεία των ιστορικών εφημερίδων της Μακεδονίας είναι τέτοια που οδήγησε πολλούς βορειοελλαδίτες βουλευτές (από όλο το πολιτικό φάσμα) να αναζητούν με μεταξύ τους συνεννοήσεις τρόπους προκειμένου να συμβάλουν και αυτοί στην εξεύρεση μιας λύσης, που διασφαλίζει τη συνέχιση της έκδοσης των εφημερίδων, χωρίς να συρρικνωθούν και να υποβαθμιστούν περαιτέρω. Μάλιστα πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αναλάβουν και σχετική δημόσια πρωτοβουλία.


Σχολιάστε εδώ