Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Ποια μέτρα θα πάρει το υπουργείο Απασχόλησης προκειμένου να περιοριστεί η παιδική εργασία και αν έχει συγκροτηθεί σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών ερωτά ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Νικολόπουλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, στην Ελλάδα τα ανήλικα εργαζόμενα παιδιά φτάνουν και ξεπερνούν τις 50.000, ενώ κάθε χρόνο 15.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Αναβάθμιση των υπηρεσιών του αεροδρομίου Κυθήρων ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Π. Μαντούβαλος. Αναφέρεται σε χρόνια προβλήματα που επιδρούν στη λειτουργία του αεροδρομίου, όπως η έλλειψη υποδομών, αλλά και η έλλειψη τεχνικών μέσων που θα καθιστούσαν σύγχρονο και λειτουργικό το αεροδρόμιο των Κυθήρων προκειμένου αυτό να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγελαδοτρόφοι εξαιτίας της χαμηλής τιμής πώλησης της παραγωγής τους αναφέρονται οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Αγελαδοτρόφων Κεντρικής Μακεδονίας, οι γαλακτοβιομηχανίες με μονομερή απόφασή τους μείωσαν την τιμή του γάλακτος στους παραγωγούς, ενώ η τιμή στον καταναλωτή παραμένει υψηλή.

Σχετικά με τα αυξημένα προβλήματα στην υγεία των στρατιωτικών που υπηρέτησαν στη Βοσνία ζητά πληροφορίες από τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του Συνασπισμού Θ. Λεβέντης. Επισημαίνει ότι ο αριθμός των στρατιωτικών που προσεβλήθησαν από καρκίνο και είχαν υπηρετήσει στη Βοσνία είναι μεγάλος για να θεωρηθεί τυχαίος και ότι η ελληνική πολιτεία οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Τη χρηματοδότηση και κατασκευή νέου δρόμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης ως διαπεριφερειακού έργου, από τη στιγμή που ενώνει την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Κοντογιάννης. Σε τμήμα του δρόμου που συνδέει το λιμάνι της Κυλλήνης με την εθνική οδό στο ύψος της Ανδραβίδας ο συνδυασμός των πολλών στροφών με την κακή ποιότητα του οδοστρώματος, όπως τονίζει, προκάλεσε τα τελευταία χρόνια 18 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.

Σχετικά με τη χάραξη της νέας εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών στην περιοχή του δήμου της Ευρωστίνης ερωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Μανωλάκης. Προτείνει να κατασκευαστούν μεγαλύτερες σήραγγες, λύση τεχνικά εφικτή και με τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Την επέκταση εφαρμογής του Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή στη διάγνωση αλλά και πιστοποίηση των δυσλεκτικών μαθητών προτείνει ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Γαλαμάτης. Ζητά, επίσης, να μάθει τον αριθμό των δυσλεκτικών μαθητών που είχαν εντοπιστεί το περασμένο σχολικό έτος από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στο πλαίσιο εφαρμογής της συμπλήρωσης των αντίστοιχων δελτίων.

Κατατμήσεις έργων στο Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ σε μικρούς προϋπολογισμούς, με σκοπό τις απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένους εργολάβους, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης, Β. Οικονόμου και Λ. Γρηγοράκος. Ερωτάται ο υπουργός Άμυνας, ποια έργα έχουν ανατεθεί στο ΝΙΜΤΣ μετά τις 10/3/04 ύψους άνω των 15.000 ευρώ και τι αφορούσε το καθένα, ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν για την ανάθεσή τους, ποιοι εργολάβοι συμμετείχαν και ποιος ήταν ο μειοδότης σε κάθε διαγωνισμό. Ζητούν, επίσης, να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

Πόσα λεφτά θα κοστίσει στους φορολογούμενους η διαφημιστική προβολή των κυβερνητικών ασφαλιστικών ρυθμίσεων, ερωτά τον κ. Αλογοσκούφη ο ανεξάρτητος βουλευτής Στ. Μάνος. Χαρακτηρίζει τους φορολογούμενους «κορόιδα» που πληρώνονται για να ενημερώνονται και προσθέτει: «Ως να μην έφτανε η προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει στις πλάτες των φορολογουμένων το κόστος της ένταξης των τραπεζικών ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ, έμελλε να ολοκληρώσει την ύβρη προς τους φορολογούμενους με ολοσέλιδες καταχωρίσεις στον ημερήσιο Τύπο».

Πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους μόνιμους και ωρομίσθιους καθηγητές, που δίδαξαν στην πρόσθετη διδακτική στήριξη, ερωτά την υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Γεωργακόπουλος. Τονίζεται ότι έχουν να πληρωθούν από τον Σεπτέμβριο του 2004.

Χώροι αγροτικής παραγωγής μετατρέπονται σε αποθήκες κοντέινερ και σκραπ στον δήμο Ασπροπύργου, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Οικονόμου. Η εικόνα αυτή εξελίσσεται και τείνει να φτάσει στα όρια σχεδόν του κεντρικού δήμου Ασπροπύργου, αγνοώντας το σχέδιο πόλεως, ενώ, όπως υπογραμμίζει ο βουλευτής, προκαλεί τις έντονες πλέον αντιδράσεις κατοίκων και φορέων, καθώς υποβαθμίζεται αισθητικά η περιοχή και άρα το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οινοποιητικές μονάδες εν όψει της φετινής παραγωγικής περιόδου, εξαιτίας των μεγάλων αποθεμάτων κρασιού που παραμένουν αδιάθετα στις δεξαμενές τους, αναφέρεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Στρατάκης. Ερωτάται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να μπορέσουν οι οινοποιητικές μονάδες να προβούν σε απόσταξη των αδιάθετων αποθεμάτων κρασιού χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική τους βιωσιμότητα.

Με πρωτοβουλία του εισηγητή του ΚΤΕ Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Πιπεργιά, δεκαπέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ερωτούν τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει άμεσα και σε ανταγωνιστικές τιμές η κατασκευή του τμήματος του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη. Όπως αναφέρουν οι ερωτώντες βουλευτές, η κυβέρνηση για να δείξει ότι προωθεί την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου εξαγγέλλει τα εγκαίνια του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου από τον Κ. Καραμανλή και τον τούρκο πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν. Στην ουσία, όμως, επρόκειτο για επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αφού αποτελεί ετεροχρονισμένη θεμελίωση του τμήματος του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης-Κήπων, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του, που καλύπτει την απόσταση Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη -μήκους 55 χλμ.- και ο μετρητικός σταθμός Κήπων δεν έχουν ακόμα ανατεθεί και καθυστερούν για δεκαπέντε και πλέον μήνες.


Σχολιάστε εδώ