Ξεκάθαρες θέσεις κι όχι αλαλούμ!

Κάποιοι μάλιστα, με αφορμή την τροπολογία Έβερτ για το ασφαλιστικό των τραπεζών, θεωρούν ότι με την απόφαση που ελήφθη από το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει την τροπολογία τού τέως προέδρου της ΝΔ παρασύρθηκε και αυτό, όπως λέει συγκεκριμένο στέλεχος δίπλα στον κ. Παπανδρέου, οφείλεται στον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος βιάστηκε να πάρει απόφαση και γι’ αυτό πολύ γρήγορα ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την τροπολογία Έβερτ.

Βουλευτές και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανεξάρτητα από την εσωκομματική τάση στην οποία ανήκει ο καθένας, θεωρούν επιβεβλημένο ο κ. Παπανδρέου και συνολικά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αποκτήσουν ξεκάθαρο πολιτικό λόγο και κατεύθυνση για τα μέτωπα που ανοίγει στα εργασιακά και όχι μόνο η κυβέρνηση.

Στενότατος συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, που είναι και ευρωβουλευτής, θεωρεί ότι, με όλα τα θέματα που ανοίγει προς συζήτηση η κυβέρνηση, ο Καραμανλής βρίσκει σιγά σιγά την… περπατησιά του και αν το ΠΑΣΟΚ αργήσει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, τότε «πολύ φοβούμαι ότι θα έχουμε αργήσει πάρα πολύ και μπορεί να δυσκολευτούμε αργότερα».
Ο φόβος αυτός είναι και ο μεγαλύτερος μέσα στο ΠΑΣΟΚ! Γι’ αυτό και πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τον Γιώργο Παπανδρέου τώρα, όσο είναι νωρίς, να ξεκαθαρίσει τον πολιτικό του λόγο και να μην είναι και με τον «αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», σε κάθε περίπτωση που έρχεται στη δημοσιότητα (το έχει αυτό ο Παπανδρέου).
Την ανάγκη αυτή τόνισε και ο Χρήστος Πρωτόπαπας, αλλά και η Μαρία Δαμανάκη με τον κ. Σπυρόπουλο στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Γι’ αυτό ακριβώς σε σύσκεψη που έγινε με άλλα στελέχη που χειρίζονται τα θέματα της Βουλής, είπε στους Ρέππα, Καστανίδη και Βενιζέλο ότι στο θέμα της τροπολογίας Έβερτ εκείνο που συνέβαλε περισσότερο ώστε το ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί προς τα έξω πιο δυναμικό ήταν η βοήθεια που πρόσφερε στο ΠΑΣΟΚ ο τέως αρχηγός της ΝΔ, γιατί έτσι το ΠΑΣΟΚ «ξεκόλλησε» από τη μη άποψη που είχε για το ασφαλιστικό των τραπεζών.
Ωστόσο, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, για όσους τον ξέρουν, κινείται πάντα με τέτοιο τρόπο που μπορεί στην αρχή να δημιουργεί παρεξηγήσεις, επισημαίνουν άλλοι συνεργάτες του, «στο τέλος, όμως, αυτός που πάντα βγαίνει κερδισμένος είναι ο ίδιος». Μην περιμένετε μέσα σε μια νύχτα το ΠΑΣΟΚ να έχει άποψη για όλα τα θέματα και η κυβέρνηση να τα κάνει όλα καλά… Πρέπει σαφώς ο Γιώργος να δείξει ποιος είναι και θα το δείξει, αναφέρει ένας ακόμη συνεργάτης του, ο Σταύρος Λαμπρινίδης, που συνομιλεί συχνά πυκνά με Εκάλη και Χαριλάου Τρικούπη.
Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει πρωταρχικό στόχο να βαθύνουν τα «τραύματα» του Καραμανλή μέσα στο καλοκαίρι.
Γιατί αυτό;
α) Σύμφωνα με τον Θανάση Τσούρα, μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να αποδομηθεί το προφίλ του πρωθυπουργού (ότι δήθεν αυτός είναι ο καλός και όλοι οι άλλοι δεν αξίζουν τίποτα).
β) Αν το ΠΑΣΟΚ εντείνει την αντιπολιτευτική του τακτική και πιέσει περισσότερο την κυβέρνηση, τότε θα είναι «καλυμμένο» ας το πούμε έτσι, ώστε αν ο Καραμανλής από το φθινόπωρο επιφυλάξει εκπλήξεις, να μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγγείλει στη συνέχεια την κυβερνητική παράταξη ότι δεν μπορεί να κάνει κουμάντο στα οικονομικά της χώρας και δεν μπορεί να βάλει σε τάξη την ακρίβεια και την ανεργία.
γ) Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών. Άλλωστε, όπως λέει συνεχώς και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο κίνδυνος αυτός στην ουσία δεν έχει εξαλειφθεί ακόμη. Έτσι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που γίνονται, η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι ο Καραμανλής δεν πρέπει να είναι αυτός που θα φαίνεται ότι κάνει μεταρρυθμίσεις στο κράτος και γι’ αυτό ο Παπανδρέου έχει ζητήσει για επικοινωνιακούς λόγους το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για απορύθμιση των κανόνων της αγοράς.
δ) Το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα και με ορισμένες δημοσκοπήσεις, είναι ότι εμφανίζει τη ΝΔ να βάζει σε τάξη τα υπέρογκα χρήματα των «ρετιρέ» που έπαιρναν επί ΠΑΣΟΚ διάφοροι… πατερούληδες της εργατικής τάξης. Αυτό είναι το βασικό αβαντάζ της κυβέρνησης. Όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα.
Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος για το ΠΑΣΟΚ, που από τη μια πρέπει να μη χαλάσει τις συντεχνίες του και από την άλλη να μη φαίνεται ότι τις διατηρεί κιόλας. Αν κάνει το πρώτο, εμφανίζεται ότι δεν έχει αλλάξει και δεν έχει βάλει μυαλό. Από την άλλη, αν κατευθυνθεί προς το δεύτερο ενδεχόμενο, τότε διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει κόσμο από τη βάση του και να δημιουργηθούν τριβές ανάμεσα στους βουλευτές που, όπως και να το κάνουμε, στηρίζουν με τον τρόπο τους οι μηχανισμοί των συνδικαλιστών.
Μετά απ’ όλα αυτά στο ΠΑΣΟΚ πήραν απόφαση, ύστερα και από σχετική εισήγηση του Γιάννη Μαγκριώτη, από τον Σεπτέμβριο το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει στάση και ρυθμούς στην αντιπολιτευτική του τακτική. Να γίνει πιο οδυνηρή, όπως ειπώθηκε, για τον κ. Καραμανλή. Άλλωστε, το είπε και ο Δημ. Ρέππας: Πρέπει σιγά σιγά να ετοιμαζόμαστε για την επάνοδο του Παπανδρέου στην εξουσία. Σύμφωνα με την εισήγηση του Μαγκριώτη, πρέπει το ΠΑΣΟΚ να έχει αναλλακτικές προτάσεις σε κάθε θέμα της πολιτικής επικαιρότητας και ταυτόχρονα να αποκαλύψει τα ψεύδη της κυβέρνησης και τις δεσμεύσεις που δεν τήρησε. Την ίδια τακτική πιστεύει ότι πρέπει να ακολουθήσει το Κίνημα και ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος θεωρεί ότι τα ψέματα για τη ΝΔ τέλειωσαν.
Για όλα αυτά ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει δώσει το τελικό «οκέι» και γι’ αυτό επικρατεί σήμερα ένα κλίμα περίεργο: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Για τον λόγο αυτόν ο κ. Παπανδρέου επιζητά τρόπους ώστε το ΠΑΣΟΚ να ξεφύγει γρήγορα από την ατζέντα που του θέτει πιεστικά ο Καραμανλής, γιατί βλέπει ότι οι χειρισμοί του δεν εγκρίνονται απόλυτα από τους σιτιζόμενους συνδικαλιστές που θεωρούν τον εαυτό τους επί ξύλου κρεμάμενο στο νέο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου.


Σχολιάστε εδώ