Νέος «βασικός μέτοχος» για τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ…

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, μετά το «μπλόκο» των «νταβατζήδων» και του αρμόδιου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μακ Κρίβι, η κυβέρνηση σχεδιάζει «ντρίμπλα», με την οποία και τη δέσμευσή της για χτύπημα στη διαπλοκή θα υλοποιεί και τις Συμπληγάδες της κοινοτικής νομοθεσίας θα παρακάμπτει.

Συγκεκριμένα, με τη νέα ρύθμιση, που θα δημοσιοποιηθεί μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την ΕΕ, ο «βασικός μέτοχος» δεν θα αναφέρεται στους επιχειρηματίες οι οποίοι συναλλάσσονται με το Δημόσιο (εργολαβίες, προμήθειες κ.λπ.) αλλά στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ.

Θα θεσπίζεται, δηλαδή, ασυμβίβαστο όχι για τους προμηθευτές ή τους εργολάβους του Δημοσίου, αλλά για τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Και οι ποινές που θα προβλέπονται θα αφορούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας στα ΜΜΕ, σε όσα πρόσωπα συμμετέχουν ταυτόχρονα σε εταιρείες που παίρνουν προμήθειες από το ελληνικό Δημόσιο. Ουσιαστικά, θα πρόκειται για «αντιστροφή» των ασυμβιβάστων, από τους ιδιοκτήτες συναλλασσόμενων με το Δημόσιο εταιρειών στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

Έτσι, θα διατηρείται το πνεύμα, η φιλοσοφία του νόμου που έχει ανασταλεί ύστερα από απαίτηση της ΕΕ, με τρόπο που, όπως υπογραμμίζουν αρμόδιοι υπουργοί και νομικοί, δεν αμφισβητείται από την κοινοτική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας, επί του θέματος αυτού υπάρχει ήδη διαβούλευση του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου με την αρμόδια Επίτροπο Ρέντινγκ. Στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης αναζητείται εκείνη η διατύπωση που δεν θα συναντήσει προβλήματα σε επίπεδο ΕΕ, όπου θεωρείται βέβαιο ότι θα προσφύγουν ξανά οι θιγόμενοι «νταβατζήδες». Πάντως η Επίτροπος, όπως προκύπτει από τις έως σήμερα διαβουλεύσεις, δεν έχει αντιρρήσεις επί της αρχής και της φιλοσοφίας αυτής της νέας ρύθμισης.

Έτσι, είναι θέμα χρόνου η νέα ρύθμιση για τον «βασικό μέτοχο», που θα έχει την ίδια φιλοσοφία με την προηγούμενη, χωρίς τον κίνδυνο των νομικών περιπετειών λόγω της ΕΕ.

Το επιτελείο του Πρ. Παυλόπουλου έχει ήδη ξεκινήσει τη σχετική προεργασία. Μάλιστα γι’ αυτήν υπάρχει συνεργασία τόσο με το νομικό γραφείο των Βρυξελλών, που έχει αναλάβει εκεί την υπόθεση, όσο και με έλληνες νομικούς, καθώς και -σε πολιτικό επίπεδο- με στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η μοναδική περίπτωση να μην προχωρήσει η νέα ρύθμιση είναι να προκύψει ζήτημα πολιτικής βούλησης -μάλλον έλλειψης πολιτικής βούλησης- της κυβέρνησης να υλοποιήσει μία από τις σοβαρότερες εξαγγελίες της, για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαπλοκής. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση θα κριθεί. Και θα κριθεί αυστηρότατα…

Πολύ περισσότερο αφού, όπως και νομικά αποδεικνύεται, υπάρχει νομικό πλαίσιο ακόμα και εντός των ορίων και των περιορισμών που θέτει η ΕΕ, ώστε να θεσμοθετηθεί σοβαρό πλαίσιο διαφάνειας και χτυπήματος της διαπλοκής.

Μπορούν τα κράτη-μέλη να θεσμοθετούν ρήτρες ασυμβατότητας για τα ΜΜΕ…

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε η αρμόδια Επίτροπος Ρέντινγκ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη, στην οποία τονίζει τα εξής:

• «Τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να θεσπίζουν εθνικούς νόμους ή κανονισμούς σχετικά με την ιδιοκτησία των ΜΜΕ, όπως ρητά αναγνωρίζεται στο άρθρο 21 παράγραφος 4 του κανονισμού για τις συγκεντρώσεις. Ορισμένα κράτη-μέλη έχουν εισαγάγει εθνικούς περιορισμούς όσον αφορά την ιδιοκτησία στον ίδιο τύπο ή σε διαφορετικούς τύπους ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας διάφορα ανώτατα όρια και μεθόδους. Στις εν λόγω διατάξεις δύνανται να περιλαμβάνονται ρήτρες ασυμβατότητας, απαιτήσεις διαφάνειας ή άλλοι κανόνες που το κράτος-μέλος κρίνει απαραίτητους».

Βεβαίως, στην ίδια απάντηση περιλαμβάνεται και η υπενθύμιση της απαίτησης «τα εθνικά μέτρα να είναι συμβατά με την κοινοτική νομοθεσία» και γίνεται αναφορά «στις αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων, της ελεύθερης εγκατάστασης, της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων, καθώς και στις αρχές που προκύπτουν από αυτές, ιδίως της αμεροληψίας και της αναλογικότητας».

Ωστόσο, από την απάντηση Ρέντινγκ προκύπτει ότι ανήκει στη δικαιοδοσία των κρατών-μελών η θεσμοθέτηση περιορισμών για το καθεστώς ιδιοκτησίας στα ΜΜΕ.

Σημειώνεται πως ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτούσε:
• Αν το κράτος-μέλος μπορεί να επιβάλλει στις εταιρείες-κατόχους ΜΜΕ την ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου, να επιβάλλει στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ να μην κατέχουν ταυτόχρονα πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό μετοχών σε εταιρείες που λαμβάνουν έργα ή προμήθειες του ελληνικού Δημοσίου, όπως επίσης και αν οι απαγορεύσεις αυτές μπορούν να αφορούν και συγγενή ή παρένθετα πρόσωπα.

Θεωρείται, επαναλαμβάνουμε, βέβαιο πως θα ανοίξει ένας νέος κύκλος επίθεσης των «νταβατζήδων» κατά της κυβέρνησης και συγκεκριμένων υπουργών, εφόσον τελικά η κυβέρνηση προχωρήσει σ’ αυτήν τη νέα ρύθμιση για τον «βασικό μέτοχο» και το ασυμβίβαστο, πράγμα που αποκλειστικά επαφίεται στην πολιτική της βούληση.

Και θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον αν αυτήν τη φορά το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο πρόεδρός του θα προστρέξουν σε στήριξη των διαπλεκομένων ή αν θα δείξουν ότι πράγματι εννοούν όσα λένε τις τελευταίες ημέρες κατά της διαπλοκής. Γεγονός είναι πως και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση (η στάση της Αριστεράς είναι δεδομένη) θα κριθούν από τη στάση τους στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Και θα κριθούν αυστηρά!


Σχολιάστε εδώ