Νέα γραμματεία στο ΠΑΣΟΚ…
Η νέα γραμματεία, που αναλαμβάνει να συντονίζει τη λειτουργία της 38μελούς νομαρχιακής επιτροπής και να την υποκαθιστά σε έκτακτες περιπτώσεις, απαρτίζεται από τον Μίμη Τσαβδαρίδη (συντονιστής), τη Βάσω Βογιατζοπούλου (αναπληρώτρια συντονίστρια) και τα πέντε μέλη της ΝΕ, Λουδοβίκο Κουρτίδη που πήρε 15 ψήφους (γραμματέας της οργάνωσης Τούμπας), Χρήστο Γατσέλη (γραμματέας της οργάνωσης κέντρου πόλης) με 15 επίσης, Χάρη Κουρίδη με 14 (γραμματέας της οργάνωσης Ε’ διαμερίσματος του δήμου Θεσσαλονίκης), Θωμαή Περιβολίδου με 5 (γραμματέας της οργάνωσης Άνω πόλης), Μαρία Βασιλάκη με 3 ψήφους (αναπληρώτρια γραμματέας της οργάνωσης Συκεών).
Αποκρυπτογραφώντας τα ονόματα των στελεχών που απαρτίζουν τη νέα γραμματεία, καταλήγουμε στις παρακάτω παρατηρήσεις:
• Τέσσερα από τα πέντε εκλεγμένα μέλη προέρχονται από τις οργανώσεις του κεντρικού δήμου και μόνον ένα -το τελευταίο με σειρά εκλογής- από τον δήμο Συκεών. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Βασιλάκη κατάφερε να εκλεγεί χάρη σε δύο ευνοϊκές γι’ αυτήν ρυθμίσεις.
Πρώτη, η ποσόστωση της συμμετοχής των γυναικών -σύμφωνα με την οποία το κάθε φύλο θα πρέπει να εκπροσωπείται σε ποσοστό τουλάχιστον 40% των μελών του οργάνου- και, δεύτερη, η απαγόρευση εκλογής δύο μελών της ίδιας δημοτικής οργάνωσης.
Έτσι, ο Χρήστος Παπαστεργίου και ο Γιώργος Θώμογλου, μολονότι πήραν 9 και 4 ψήφους αντίστοιχα, έμειναν εκτός (χάριν της ποσόστωσης των γυναικών), όπως εκτός έμεινε και η Δώρα Ευσταθίου με 8 ψήφους, λόγω του ότι είχε ήδη εκλεγεί με 14 ο προερχόμενος επίσης από το Ε΄ διαμέρισμα Κουρίδης.
• Από τα επτά μέλη της γραμματείας, ένας είναι ακραιφνής τσοχατζοπουλικός (Τσαβδαρίδης), δύο ανήκουν στο περιβάλλον του Καστανίδη (Κουρτίδης και Κουρίδης) με τον δεύτερο να τυγχάνει και της στήριξης της Αράπογλου, δύο σε εκείνο του Μαγκριώτη (Βογιατζοπούλου και Βασιλάκη) με την πρώτη να θεωρείται ταυτόχρονα προσκείμενη και στην Αράπογλου, ένας (Γατσέλης) στον Βενιζέλο και μία (Περιβολίδου) στην Αριστερή Πρωτοβουλία.
Να σημειωθεί πως, εδώ και αρκετές ημέρες, σε συνεχείς διαβουλεύσεις των τοπικών στελεχών είχε αναζητηθεί συμφωνία στα ονόματα της γραμματείας, που θα διασφάλιζαν την ισορροπημένη εκπροσώπηση προσώπων (από περιοχές και ομάδες επιρροής βουλευτικών γραφείων). Κάτι τέτοιο, όμως, δεν κατέστη δυνατόν να συμβεί και έτσι τη λύση έδωσε η ψηφοφορία με τα προαναφερόμενα αποτελέσματα, από τα οποία προκύπτει ο πολιτικός πλουραλισμός, αλλά όχι και η συνύπαρξη εκπροσώπων από τις ευρείες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.