«Κάτι τρέχει» στις σχέσεις Παπούλια – Γιώργου!

Αυτή η έλλειψη επιθυμίας του Γιώργου να συναντηθεί με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι έτσι κι αλλιώς περίεργη και προξενεί ποικίλα ερωτήματα. Είναι όμως ακόμα πιο περίεργη και οδηγεί σε σκέψεις και σενάρια μόνο και μόνο αν κάποιος αναλογιστεί τις στενότατες σχέσεις του Κ. Παπούλια με τον πατέρα του Γ. Παπανδρέου, τον Ανδρέα, και την οικογένειά του.

Σε καμία περίπτωση δεν αρκεί, προκειμένου να ερμηνευτεί αυτή η τουλάχιστον ανεξήγητη συμπεριφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος στο κάτω κάτω είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο «θυμός» ή το «άδειασμα» του Γιώργου από τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος προτείνοντας τον Κ. Παπούλια για Πρόεδρο επιχείρησε -σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις- να διεμβολίσει τον στενό «παπανδρεϊκό» πυρήνα. Ούτε πάλι αρκεί ο γενικά «χαλαρός» τρόπος πολιτικής δράσης του Γιώργου…

Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και στελέχη που (λένε ότι) γνωρίζουν σκέψεις του ισχυρίζονται πως «ο Γιώργος το φυλάει στον Κάρολο επειδή δεν τον ενημέρωσε για την πρόταση που του είχε κάνει ο Καραμανλής, με αποτέλεσμα αυτός να αιφνιδιαστεί για άλλη μια φορά».
Όμως, όπως έχει αποκαλύψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», αυτό δεν είναι αλήθεια. Όπως έχουμε γράψει, ο Κ. Παπούλιας ζήτησε ραντεβού με τον Γιώργο προκειμένου να τον ενημερώσει, και μάλιστα στα Γιάννενα, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί για προσυνεδριακή εκδήλωση. Ο Γιώργος απάντησε ότι… ήταν απασχολημένος και δεν μπορούσε, αλλά δεσμεύτηκε να συναντηθούν στην Αθήνα. Μια συνάντηση που δεν έγινε, μέχρι που ο Καραμανλής ανήγγειλε την πρότασή του για τον Παπούλια…

Σχέσεις… μη συμπάθειας

Συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο «ΠΑΡΟΝ», κάνει λόγο για μια «περίεργη αντιπάθεια που τρέφει ο Κ. Παπούλιας για τον Κ. Σημίτη και τον Γ. Παπανδρέου».

Αλλά, ακόμα κι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί αυτό το ανεξήγητο «εμπάργκο» που έχει επιβάλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Οι σχέσεις μεταξύ θεσμικών πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων ασφαλώς και δεν καθορίζονται από… συμπάθειες και αντιπάθειες, τουλάχιστον οι θεσμικές-υπηρεσιακές.

Είναι αδιανόητο να μη ζητά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνάντηση από τον Πρόεδρο επειδή… νομίζει πως δεν τον συμπαθεί. Μάλλον, επομένως, στην πλευρά του Γιώργου θα πρέπει κάποιος να αναζητήσει τα αίτια αυτού του εξόχως ιδιόμορφου «εμπάργκο».

Αξίζει δε να σημειώσουμε πως εκτός από το «επεισόδιο» που οδήγησε στη μη ενημέρωση του Γιώργου στα Γιάννενα, παρόμοια συμπεριφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το λιγότερο περίεργη, υπήρξε και λίγους μήνες πριν. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2004, όταν ο Κ. Παπούλιας είχε την πρώτη βολιδοσκόπηση από τον Π. Μολυβιάτη, πάλι είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον Γιώργο προκειμένου να τον ενημερώσει «για κάτι σοβαρό». Η ανταπόκρισή του ήταν να τον παραπέμψει στη… γραμματέα του, τη Ρ. Βάρτζελη!

Ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται -και δεν πρέπει να έχουν άδικο…- ότι ο Γιώργος αντιμετωπίζει με επιφύλαξη έως και αποστροφή τους εκπροσώπους και εκφραστές του «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ, αλλά και παλιούς συνεργάτες του πατέρα του. Έτσι μπορεί να ερμηνευτεί η παράξενη συμπεριφορά του απέναντι στον Αντ. Λιβάνη, τον Αν. Πεπονή, τον Γερ. Αρσένη, τον Γ. Παναγιωτακόπουλο, εν τέλει και τον Κ. Παπούλια.

«ΤΟ ΠΑΡΟΝ» αποκάλυψε -και ουδέποτε διαψεύστηκε- πως η συνάντηση Παπούλια-Γιώργου στη Χαρ. Τρικούπη μετά την πρόταση Καραμανλή για τον Παπούλια (και την αποδοχή της και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ) κάθε άλλο παρά φιλική ήταν. Αντίθετα, το κλίμα που επικράτησε, με ευθύνη και επιλογή του Γιώργου, ήταν θερμό, έως και έντονα φορτισμένο, με αφορμή τη διαμαρτυρία του Γιώργου ότι… δεν είχε ενημερωθεί! Η πραγματική αιτία ήταν προφανώς όλα τα παραπάνω, συν το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου αισθανόταν «αδειασμένος» και απειλούμενος από την πρωτοβουλία Καραμανλή. Τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κάνει μια δήλωση που είχε χαρακτηριστεί περίεργη, ευχόμενος εκείνη η συνάντηση να μην ήταν… η τελευταία. Αρκετοί την είχαν αποδώσει και σε ένα δικαιολογημένο τρακ του Κ. Παπούλια. Και όμως, ήταν αποτέλεσμα του φορτισμένου κλίματος της συνάντησης…

Σήμερα αποκαλύπτουμε και κάτι άλλο. Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, λίγες μόνο ημέρες πριν από την πρόταση Καραμανλή για τον Παπούλια, μια ομάδα πολύ γνωστών και ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ (σήμερα δεν συμμετέχουν στα όργανα…) είχε προτείνει στον Γιώργο να κάνει αυτός πρώτος πρόταση και να προτείνει συγκεκριμένα τον Παπούλια. Και αυτοί δεν πήραν ποτέ απάντηση…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αισθάνεται πικραμένος από αυτήν την ακατανόητη συμπεριφορά του Γιώργου απέναντί του. Παρά τις πολιτικές διαφορές που είχε μαζί του, ιδίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής (άλλωστε επ’ αυτού γνώριζε από πρώτο χέρι και την άποψη του πατέρα του, του Ανδρέα…), πάντοτε τον αντιμετώπιζε με αγάπη, ως τον γιο του καλύτερού του φίλου. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που είχε δώσει σε φίλο του ο οποίος, την περίοδο της παράδοσης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον Σημίτη στον Γιώργο, διαμαρτυρόταν για τον απαράδεκτο τρόπο της «μετάβασης», τη γελοιοποίηση των διαδικασιών, την πραξικοπηματική αλλαγή του κομματικού καταστατικού κ.λπ.:

• Τα ξέρω όλα αυτά και συμφωνώ, του είχε πει. Αλλά τι να κάνω; Είναι ο γιος του Ανδρέα, πρέπει επομένως να τον στηρίξω, δεν μπορώ να κάνω αλλιώτικα…

Και βέβαια κάποια στιγμή θα συναντηθούν ο Πρόεδρος και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η συμπεριφορά του Γιώργου έναντι του Προέδρου έχει δημιουργήσει αρνητική ατμόσφαιρα, το λιγότερο…


Σχολιάστε εδώ