Παιχνίδι της Άγκυρας με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Σύνδεσης
Επί της ουσίας η Άγκυρα, αν και εδώ και μέρες υπόσχεται ότι από στιγμή σε στιγμή υπογράφει το Πρωτόκολλο και όλο το αναβάλλει, διστάζει ακόμα να υπογράψει τη Συμφωνία Τελωνειακής Σύνδεσης, που αποτελεί λειτουργική και ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ότι ο δρόμος για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοικτός.
Το παιχνίδι αυτό της Άγκυρας φαίνεται να αβαντάρει ανοικτά η βρετανική προεδρία και είναι χαρακτηριστικό πως ο Τόνι Μπλερ έβαλε γερά πλάτη στην προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να αποσυνδέσει την υπογραφή του Πρωτοκόλλου (που είναι αυτονόητη υποχρέωση της Άγκυρας για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου) από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επί της ουσίας ο Τόνι Μπλερ, με τη δήλωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου δεν σημαίνει νομική και διπλωματική αναγνώριση της Κύπρου, διέπραξε ένα θεσμικό ατόπημα, αφού είναι προεδρεύων της ΕΕ και οφείλει να εκφράζει την κοινή συνισταμένη των «25».
Να σημειωθεί ότι μία μέρα πριν, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των «25» (COREPER) είχαν οργανώσει μια γραμμή άμυνας για να αντιμετωπίσουν μονομερή δήλωση της Τουρκίας την ώρα της υπογραφής του Πρωτοκόλλου (όποτε και αν γίνει), με την οποία (όπως έγραφε το «Π» την περασμένη βδομάδα) θα δήλωνε ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Οι 25 αντιπρόσωποι αποφάσισαν ότι εφόσον η τουρκική μονομερής δήλωση ανατρέπει το ουσιαστικό περιεχόμενο της Τελωνειακής Ένωσης (π.χ. με επανάληψη των θέσεων για αποκλεισμό των κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών από τον τουρκικό εναέριο χώρο και τα τουρκικά λιμάνια κ.ά.), τότε η ΕΕ θα θεωρήσει ότι ανατρέπεται ουσιαστικά η υπογραφή της Τουρκίας, αφήνοντας έτσι ανοιχτή μία από τις δύο προϋποθέσεις που υπάρχουν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Πάντως, παράλληλα με αυτό το παιχνίδι τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Λονδίνο επιχειρούν μια νέα προσέγγιση με τη Λευκωσία και σταδιακή βελτίωση των σχέσεών τους με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Τάσσο Παπαδόπουλο, μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν με το περυσινό δημοψήφισμα.
Στο πλαίσιο αυτό ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Λονδίνο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο συζήτησε τόσο το Κυπριακό όσο και το θέμα του Πρωτοκόλλου.
Την προηγουμένη (δηλαδή τη Δευτέρα) ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είχε συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με την αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις, συνάντηση που για πολλούς ανοίγει τον δρόμο για επίσημη επίσκεψη του Τάσσου Παπαδόπουλου στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες.