Τι αλλάζει για τους δημόσιους υπαλλήλους

Τα επιδόματα, τα βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά και το ενιαίο μισθολόγιο, ώστε να μην υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι πολλών εισοδηματικών ταχυτήτων, θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Στόχος είναι να ενταχθούν ορισμένες κατηγορίες στα βαρέα και ανθυγιεινά, αφού θα θεσπιστούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό. Όμως το κλίμα… μυρίζει μπαρούτι, καθώς συνολικά 30.000 υπάλληλοι διεκδικούν την είσοδό τους στο ευνοϊκό αυτό ασφαλιστικό καθεστώς.

Η ΑΔΕΔΥ ζητά μισθό 1.200 ευρώ για το πρώτο κλιμάκιο έναντι 1.000 ευρώ που προσφέρονται ήδη πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση προτίθεται να ικανοποιήσει εν μέρει το αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων για ενσωμάτωση επιδομάτων στον βασικό μισθό επί του οποίου υπολογίζονται οι ετήσιες αυξήσεις και έτσι δεν αποκλείεται εκτός από το επίδομα αποδοτικότητας να ενσωματωθεί στον βασικό μισθό και το επίδομα των 176 ευρώ, κάτι που όμως θα δημιουργήσει συνταξιούχους του Δημοσίου δύο ταχυτήτων, καθώς δεν παίρνουν όλοι το συγκεκριμένο επίδομα.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα διατηρήσει και τα περίπου εξήντα διαφορετικά επιδόματα που υπάρχουν, αλλά ξεκαθαρίζει ότι θα επανεξεταστούν οι κατηγορίες των δικαιούχων, κάτι που σημαίνει ότι ορισμένες κατηγορίες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν επιδόματα.
Όσο για το νέο μισθολόγιο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2006 με στόχο να εξομοιωθούν μισθολογικά υπάλληλοι με ίδια προσόντα που εργάζονται σε διαφορετικές υπηρεσίες. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι σκληρές, αφού ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ έχει… άγριες διαθέσεις και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν αυτός ο διάλογος ολοκληρωθεί.

Όσο για τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα που θα κατατεθεί το φθινόπωρο στη Βουλή, περιλαμβάνει διάταξη που μετατρέπει τις μετατάξεις από αναγκαστικές σε εκούσιες και δίνει κίνητρα στους υπαλλήλους για να ζητήσουν μετάταξη για παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές.

Οι αιτήσεις θα κρίνονται δύο φορές τον χρόνο από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Κόντρα αναμένεται, όμως, για την αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων ανέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι το τοπίο παραμένει θολό για το ποιοι και πώς θα κάνουν την αξιολόγηση, αφού εκτός από τα μόρια προβλέπεται και προσωπική συνέντευξη.


Σχολιάστε εδώ