Στον Λάτση και η Εμπορική;

Ήδη ξεκίνησε όλες αυτές τις μέρες το «παιχνίδι» με τη μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας (αφού η τροπολογία του Γ. Αλογοσκούφη για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων εκτιμήθηκε ότι στρέφεται κυρίως κατά της συγκεκριμένης τράπεζας, ενώ στην ουσία την ευνοεί), η οποία έχασε πάνω από 15 με 16% της αξίας της, υποχωρώντας από τα 27 ευρώ στα 23 και ενδεχομένως από αύριο να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, ανάλογα με το παιγνίδι που έχουν προγραμματίσει να παίξουν τα «κοράκια», μέχρι να καταλήξει στην τιμή που έχουν σχεδιάσει οι μνηστήρες.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν δημοσιεύματα (και πληροφορίες) ότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της προτάσεις από ξένους επενδυτικούς οίκους για να αγοράσουν την Εμπορική Τράπεζα και φέρονταν διατεθειμένοι να καλύψουν ακόμη και ολόκληρη την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα απαιτούνταν για να αντιμετωπιστεί το αναλογιστικό έλλειμμα του επικουρικού ταμείου (και όχι μόνο).

Όπως είναι βέβαια γνωστό, η γαλλική τράπεζα Credit Agricole (CA) έχει τον πρώτο λόγο, αφού ελέγχει το 9,5% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής συν το 2% περίπου, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου και επίσης έχει το δικαίωμα πρώτης άρνησης σε περίπτωση που το Δημόσιο αποφάσιζε να πουλήσει το 9,8% που κατέχει μέσω της ΔΕΚΑ. Οι πληροφορίες μας λένε ότι οι Γάλλοι αποφάσισαν (άγνωστο για ποιον πραγματικό λόγο) να μην κάνουν χρήση αυτής της πρόνοιας και επομένως να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο για μια νέα αγοραπωλησία…

Πριν από μερικές εβδομάδες, που έλληνες τραπεζίτες παρουσίαζαν στις ΗΠΑ τις δυνατότητές τους σε θεσμικούς επενδυτές, δεν έκρυβαν ότι αρκετές ελληνικές τράπεζες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την Εμπορική μόλις η κυβέρνηση λύσει το ασφαλιστικό της πρόβλημα.
Ήδη ο «εκλεκτός» της νέας κατάστασης Σπ. Λάτσης, ο οποίος απέκτησε προνομιακά πριν από λίγο καιρό -χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες- άλλο ένα 8% από τα Ελληνικά Πετρέλαια, που στην ουσία έδινε και το μάνατζμεντ, με αποτέλεσμα να κάνει «έξαλλο» τον Βαρδή Βαρδινογιάννη. Ήδη είχε προηγηθεί από την κυβέρνηση Σημίτη, με πρωτοβουλία(!), του τότε «τσάρου» Ν. Χριστουδουλάκη, η πώληση ενός άλλου 8% στον Λάτση και παράλληλα τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν φορτωθεί σε πανάκριβη μάλιστα τιμή, την γηρασμένη «Πετρόλα».

Τώρα «καθαρίζεται» από τα ασφαλιστικά της βάρη η Εμπορική Τράπεζα (και από εργαζόμενους, όπως είχε συμβεί και με την Ιονική Τράπεζα πριν την «απορροφήσει» η Πίστεως του Γ. Κωστόπουλου), παράλληλα κατεβαίνει σε μια «λογική τιμή» και θα προσφερθεί «στο πιάτο». Μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι αυτές τις μέρες που η ΟΤΟΕ έχει νεκρώσει τις κρατικές τράπεζες, που την κατηγορούν ανοικτά -και τον Πρόεδρό της «Πασόκο» Δ. Τσουκαλά- ότι «παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης και της Eurobank». Κι αυτό γιατί ενώ οι κρατικές τράπεζες έχουν «γονατίσει» από τις απεργίες, στην Eurobank το ποσοστό των απεργών είναι μόλις… 3%!


Σχολιάστε εδώ