Ρεβάνς Έβερτ!

Μετά τη μεγάλη ενδοκυβερνητική και εσωκομματική κρίση που δημιούργησε τον Αύγουστο του 1993, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη (τότε) να ιδιωτικοποιήσει τον ΟΤΕ και να παραχωρήσει το μάνατζμεντ σε ιδιώτες, επαναλαμβάνει -τηρουμένων των αναλογιών- την «ανταρσία» του σήμερα, διαφωνώντας με τη ρύθμιση της κυβέρνησης Καραμανλή για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων.
Τότε, το 1993, η «ανταρσία» του παραλίγο να οδηγήσει σε εκλογές και χρειάστηκαν πολύωρες διαβουλεύσεις στο γραφείο τού (τότε) προέδρου της Βουλής Αθ. Τσαλδάρη, που κράτησαν ως τα μεσάνυχτα, προκειμένου να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση, να συναινέσει ο Έβερτ και έτσι να εκτονωθεί η κρίση, όπως και έγινε, και να κάνει πίσω ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν έτοιμος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (την οποία, βέβαια, δεν απέφυγε λίγες εβδομάδες αργότερα λόγω Σαμαρά…).

Θυμίζουμε ακόμη ότι τότε είχε δημιουργηθεί «τρόικα» με τον Θανάση Κανελλόπουλο και τον Σταύρο Δήμα, που ασκούσε δριμεία κριτική κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Σήμερα η κρίση που έχει δημιουργήσει είναι μάλλον απίθανο να ενεργοποιήσει ξανά εκλογικά σενάρια. Ωστόσο, η «αυτονόμησή» του από μια σοβαρή κυβερνητική επιλογή έχει δημιουργήσει μείζον πολιτικό ζήτημα, με σημαντικότατες παραμέτρους. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει την τροπολογία που κατέθεσε για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ για να αποτραπεί ο κίνδυνος απρόβλεπτης κρίσης θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές της ΝΔ.

Επανάληψη του ίδιου παιχνιδιού του 1993, λοιπόν; Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ερωτήματα που κυριαρχούν στη Ρηγίλλης (και όχι μόνο…) είναι: «Πού το πάει ο Έβερτ;» και «Γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να εκδηλώσει την ανταρσία του;».

Δεν λείπουν ακόμα και ερωτήματα για τη στάση του πρωθυπουργού έναντι του πρώην προέδρου του κόμματός του ή ακόμα και εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται τα πράγματα και οι εξελίξεις να οδηγήσουν ακόμα και σε διαγραφή του Έβερτ!

Και μόνο το γεγονός, πάντως, ότι τέθηκε έστω και σιωπηλά ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της ΝΔ, δείχνει ότι η κατάσταση τείνει να γίνει οριακή. Και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε θα γίνει στη Βουλή η ψηφοφορία, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις. Μάλιστα, μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν και εκτιμήσεις περί πολιτικής κίνησης Έβερτ, που έχει βάλει σε δεινή δοκιμασία τόσο τη συνοχή της ΚΟ της ΝΔ όσο και τις σχέσεις Καραμανλή-Έβερτ.

Εκτιμάται, επίσης, ότι ο Μ. Έβερτ με την «αυτονόμησή» του έδωσε επιχειρήματα σε διαφωνούντες βουλευτές που βρίσκονται εκτός κυβέρνησης, ενώ προσέφερε και μια βαθιά ανάσα στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο για άλλη μια φορά εμφανίζεται αμήχανο και δίχως γραμμή και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό πως παρόμοια τροπολογία με αυτήν του Έβερτ είχε καταθέσει και ο Στ. Μάνος και είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητη…

Πρόλαβε… τον Μητσοτάκη;
Σύμφωνα με μια άλλη εκτίμηση που διακινείται στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ, ο Μ. Έβερτ με την παρέμβασή του πρόλαβε αντίστοιχη παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι γεγονός ότι με την τροπολογία του εκφράζει τόσο την πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ όσο και μια λαϊκή πλειοψηφία, που στηρίζει μεν τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα που αφορά το ΙΚΑ έχει διαφορετική θέση. Πρόκειται για ένα θέμα άλλωστε λαϊκό, αφού αφορά εκατομμύρια Ελλήνων και τις συντάξεις τους.

Ήδη πολλοί βουλευτές της ΝΔ εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι και ανήσυχοι. Και μπορεί μεν να μην εκφράζουν δημόσια τη διαφωνία τους με τη ρύθμιση Αλογοσκούφη, ωστόσο έχει δημιουργηθεί κλίμα σύγχυσης και αναταραχής.

Ο Κ. Καραμανλής έχει έτσι κι αλλιώς βρεθεί σε δύσκολη θέση, λόγω και των ιδιαίτερων σχέσεων που έχει με τον Έβερτ. Αν αύριο, στη δεξίωση στο Πικέρμι που κάνει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και έχει προσκληθεί ο Καραμανλής, δεν βρεθεί κάποια λύση -προς τούτο καταβάλλονται έντονες παρασκηνιακές προσπάθειες- το γυαλί θα έχει ραγίσει…
Σε ό,τι αφορά τώρα τη διαδικασία στη Βουλή, μπορεί μεν με την κομματική πειθαρχία να ξεπερνιέται ο σκόπελος της ψηφοφορίας, ωστόσο οι πολιτικές εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν είναι έτσι κι αλλιώς σημαντικές.

Προτείνεται ως λύση να μην μπει η τροπολογία προς συζήτηση και ψήφιση, με το αιτιολογικό ότι δεν συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Αλλά είναι, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, και το ΠΑΣΟΚ διατεθειμένο να προκαλέσει αλλεπάλληλες ονομαστικές ψηφοφορίες, οπότε το κλίμα που θα δημιουργηθεί αναμένεται εκρηκτικό.

Βέβαια, μέσα στην κυβέρνηση υπάρχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση:
• Να μπει προς συζήτηση και ψήφιση η τροπολογία, επειδή θα προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ και θα αντιστραφούν τελικά οι εντυπώσεις!
Πράγματι και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται αποφασισμένοι να καταψηφίσουν την τροπολογία Έβερτ, εφόσον μπει τελικά σε ψηφοφορία, παρά τη… θερμή στήριξή της από την επίσημη ηγεσία και έτσι το ΠΑΣΟΚ θα φανεί διασπασμένο.
Ούτως ή άλλως, η στήριξη της τροπολογίας έχει προξενήσει οξείες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και στην ΚΟ, με το επιχείρημα ότι είναι θλιβερή εικόνα να φαίνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην έχει θέση και να «κρύβεται» πίσω από πρωτοβουλίες του πρώην προέδρου του κυβερνώντος κόμματος!
Οργή κατά διοικητών

Ένα άλλο θέμα που έχει προκύψει και το οποίο θα κυριαρχούσε αν δεν ήταν στο επίκεντρο της επικαιρότητας ο Μ. Έβερτ είναι η στάση ορισμένων διοικητών ΔΕΚΟ, στάση εξόχως αντικοινοβουλευτική και απαξιωτική έναντι των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού. Τόσο ο διοικητής του ΙΚΑ Γ. Βαρθολομαίος όσο και ο επικεφαλής του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης με τη στάση τους στην επιτροπή της Βουλής επέδειξαν απαξιωτική συμπεριφορά, ακόμα και περιφρόνηση έναντι των βουλευτών. Και προκάλεσαν οργή και αγανάκτηση των βουλευτών όλων των κομμάτων.

Πολλοί βουλευτές έκαναν λόγο για «πυροβολισμούς κατά των εκπροσώπων του λαού», ενώ οργισμένοι με τα καμώματα των διοικητών ήταν και οι υπουργοί-πολιτικοί τους προϊστάμενοι, οι οποίοι προκλητικά αγνοήθηκαν από τους διορισμένους μάνατζερ, που «άδειασαν» ο μεν Βαρθολομαίος τον Γ. Αλογοσκούφη, ο δε Βουρλούμης όλη την εθνική αντιπροσωπεία!

Φαίνεται πως ο διοικητής του ΙΚΑ φρόντισε να στηρίξει τον Μ. Έβερτ, με τον οποίο από παλιά συνδέεται (όταν ήταν αρχηγός της ΝΔ ο Έβερτ, ο Βαρθολομαίος ήταν γενικός διευθυντής στο κόμμα), ενώ ο διοικητής του ΟΤΕ καταφέρθηκε κατά δικαίων και αδίκων με τρόπο αντικοινοβουλευτικό και προκλητικό.
Η συμπεριφορά των δύο διοικητών δεν θα περάσει απαρατήρητη και -επαναλαμβάνουμε- θα είχαμε εξελίξεις αν δεν κυριαρχούσε το θέμα Έβερτ…


Σχολιάστε εδώ