Πάει… κυβέρνηση ο δήμαρχος;

“Φωτιά πήραν” τα σύρματα ανάμεσα στους τοπικούς καραμανλικούς μεγαλοπαράγοντες και τους αρχηγούς του συστήματος στο Μαξίμου που διαβουλεύονται για την τύχη του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Θα παραμείνει στον δήμο, διεκδικώντας μία ακόμη θητεία, ή θα μετακινηθεί στην κυβέρνηση στον επικείμενο ανασχηματισμό, επιστρέφοντας στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Οι συνομιλητές έχουν ως δεδομένο αφενός πως ο ανασχηματισμός θα γίνει τον Σεπτέμβριο (λίγο πριν ή λίγο μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ) και αφετέρου πως η είσοδος της Ντόρας στην κυβέρνηση θα πρέπει να συνοδευτεί από παράλληλη μετακίνηση του «φτερωτού γιατρού», ώστε να μειωθεί ο επικοινωνιακός της αντίκτυπος (να μη φανεί δηλαδή πως ο Καραμανλής καλεί την Ντόρα για να τον σώσει, αλλά ότι η κυβέρνηση στρατεύει όλα τα προβεβλημένα στελέχη της για να βοηθήσουν τη χώρα να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της εποχής).
Και σε ό,τι αφορά την Ντόρα, οι άνθρωποι του συστήματος Καραμανλή -που δηλώνουν πως γνωρίζουν καλά τις προθέσεις του αρχηγού- θεωρούν δεδομένη την υπουργοποίησή της, αν και εκτιμούν πως ο «δικός της» δεν πρόκειται να της κάνει τη χάρη να της δώσει το υπουργείο Εξωτερικών. (Οι πιο κακεντρεχείς μάλιστα ορκίζονται πως θα της χρεώσει το Εσωτερικών, φορτώνοντάς της τη δύσκολη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του 2006.)
Για τον Παπαγεωργόπουλο οι γνώμες διίστανται, καθώς πολλοί φοβούνται πως η φυγή του δήμαρχου θα θέσει τον δήμο Θεσσαλονίκης σε αμφιβολία, ανοίγοντας την όρεξη των ΠΑΣΟΚων (οι μετρήσεις δείχνουν πως ο Παπαγεωργόπουλος κερδίζει από την πρώτη Κυριακή).
Το κύριο, όμως, ερώτημα δεν είναι αν κατηφορίσει ή όχι ο δήμαρχος -μιας και αυτό είναι δουλειά του Καραμανλή- αλλά ποιος θα τον διαδεχθεί και ποιος θα χριστεί υποψήφιος στις εκλογές του 2006.
Μάθαμε, λοιπόν, πως στο τελευταίο ενδεχόμενο -που θεωρείται και το πιθανότερο- εστιάζονται οι συζητήσεις των Βάκη, Θωμόπουλου και λοιπών με τον Αγγέλου.
– Το πρώτο που συμφώνησαν είναι πως θα πρέπει να αποφύγουν πάση θυσία να τους προκύψει υποψηφιότητα Ψωμιάδη, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ τη λαχτάρα του να εγκατασταθεί στο «καραβάν σαράι».
– Το δεύτερο που συμφώνησαν, επίσης, είναι πως στις εκλογές του ερχόμενου χρόνου, τον δήμο θα διεκδικήσει όχι ο προσωρινός δήμαρχος (ο σημερινός δημοτικός σύμβουλος δηλαδή που θα διαδεχθεί τον νυν δήμαρχο μετά την υπουργοποίησή του), αλλά πολιτικό πρόσωπο και μάλιστα μέλος του εθνικού
– Το τρίτο που συμφώνησαν είναι πως όποιος επιλεγεί θα πρέπει να βοηθηθεί από τώρα για να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα και τη δημοτικότητά του, αναλαμβάνοντας κάποιο αβανταδόρικο υφυπουργείο.
Οπότε με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης θα μάθουμε όχι μόνο αν φύγει ο Παπαγεωργόπουλος, αλλά και ποιος θα είναι ο επίδοξος διάδοχός του τον Οκτώβριο της ερχόμενης χρονιάς.


Σχολιάστε εδώ