Μυστικές συσκέψεις στη Ραφήνα…
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Καραμανλής προς τούτο πραγματοποιεί συναντήσεις με δημοσιολόγους και καθηγητές, καθώς και με πολύ συγκεκριμένους υπουργούς αργά τα βράδια στο σπίτι του στη Ραφήνα. Εκεί κάθε άλλο παρά ασχολείται με… DVD και (αποκλειστικά) με τα πατρικά του καθήκοντα, όπως διατείνονται ορισμένοι ευφάνταστοι προπαγανδιστικοί κονδυλοφόροι. Μεθοδικά σχεδιάζει τόσο την υλοποίηση της δέσμευσης για μια κυβέρνηση ευέλικτη σε αριθμό υπουργών-υφυπουργών και λειτουργική σε δομή όσο και τις επόμενες στρατηγικές του κινήσεις. Συζητά και σχεδιάζει, επίσης, τις αναγκαίες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι χωρίς βαθιές τομές και αλλαγή νοοτροπίας δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «επανίδρυση του κράτους» που αποτελεί τον επόμενο πολιτικό, επικοινωνιακό και στρατηγικό στόχο, αλλά και σε άλλους χώρους όπου ο κάθε υπουργός με μυστικότητα επεξεργάζεται σημαντικές πρωτοβουλίες στους τομείς του!
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ενταχθεί και η παρέμβαση του Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος εξήγγειλε την έναρξη διαλόγου για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στα μισθολογικά των δημοσίων υπαλλήλων, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μισθολογικές παροχές. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο υπουργός Εσωτερικών είναι αποφασισμένος να κάνει σε βάθος διάλογο και να προχωρήσει συναινετικά με την ΑΔΕΔΥ, έχοντας προς τούτο τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού. Η επόμενη τομή θα είναι ακριβώς στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας διοίκησης, γι’ αυτό ο πρωθυπουργός και ο υπουργός θέλουν να είναι και αποτελεσματική, αφού από αυτήν θα εξαρτηθούν πολλά για τις στρατηγικές κινήσεις Καραμανλή (σχετικό ρεπορτάζ ).
Προς κυβέρνηση δεκαπέντε υπουργών
Όπως προκύπτει από τις πρώτες συσκέψεις, ο Καραμανλής αναζητά τον τρόπο αποτελεσματικής υλοποίησης της πρότασης για μια κυβέρνηση περίπου δεκαπέντε υπουργών μέσω της λειτουργικής συγχώνευσης υπουργείων ή της κατάργησης κάποιων άλλων.
Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται πολύ σοβαρή μελέτη, προεργασία, ακόμα και ανατροπές, δεδομένου ότι πρέπει να ξεπεραστεί ένας διοικητικός μηχανισμός αργοκίνητος, γραφειοκρατικός, καταπιεστικός και… λαδιάρης. Στο πλαίσιο αυτό και όπως προκύπτει από τις πρώτες συσκέψεις, οι αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης θα αφορούν μεταξύ άλλων:
• Την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι αρμοδιότητες των ποντοπόρων πλοίων πρόκειται να μεταφερθούν στο υπουργείο Οικονομίας, της ακτοπλοΐας στο υπουργείο Ανάπτυξης και του Λιμενικού ή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αν βέβαια δεν καταργηθεί.
• Την κατάργηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Τέτοιο υπουργείο δεν υπάρχει σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ. Τα σενάρια που συζητούνται εδώ είναι η συγχώνευση με το υπουργείο Εσωτερικών ή το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά το δόγμα «νόμος-εκτέλεση νόμου στο ίδιο υπουργείο».
• Την αντικατάσταση των υπουργείων Μακεδονίας-Θράκης και Αιγαίου από άλλο σχήμα, το οποίο να μπορεί να απορροφά αποτελεσματικά και με ευελιξία πόρους, χρηματοδοτήσεις και κοινοτικά κονδύλια.
• Μία πιο ρηξικέλευθη πρόταση αφορά την κατάργηση και του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε άλλα παραγωγικά υπουργεία.
• Μελετάται, επίσης, η δραστική μείωση θέσεων υφυπουργών.
Όπως προαναφέραμε, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να κάνει τον ανασχηματισμό στα τέλη Αυγούστου ώστε να πάει στη Θεσσαλονίκη με «φρέσκια» κυβέρνηση.
Ας μην αποκλείεται πάντως και κάποιας μορφής αιφνιδιασμός, ο οποίος δεν θα αφορά κατ’ ανάγκην τον χρόνο πραγματοποίησης των αλλαγών στην κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται να σχετίζεται με το -θεωρητικά απρόσμενο- σενάριο ακόμα και πρόωρων εκλογών!
Πολλά, ίσως τα πάντα, θα εξαρτηθούν από τις καλοκαιρινές εξελίξεις και βασικά από το τι θα γίνει με την τύχη των επιχειρούμενων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ο Καραμανλής θεωρεί «sine qua non» προϋπόθεση για την παραπέρα πορεία του ίδιου και της κυβέρνησής του. Ίσως επειδή αυτό το ενδεχόμενο δεν έχει εντελώς απομακρυνθεί από το μυαλό του, ίσως γι’ αυτό και επέλεξε να κρατήσει στο κόμμα τον «ετοιμοπόλεμο» Β. Μεϊμαράκη…