Με τις ευλογίες της κοινής γνώμης εγκρίθηκε το νομοσχέδιο

Έχοντας στο πλευρό της την κοινή γνώμη, αλλά και σημαντικό αριθμό από τις οργανώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το ωράριο των καταστημάτων. Βάσει του νομοσχεδίου αυτού τα καταστήματα θα λειτουργούν τις καθημερινές από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο έως τις 8 το βράδυ.
Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές περιοχές οι νομάρχες θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν ειδικό καθεστώς λειτουργίας, ενώ οι εμπορικοί σύλλογοι ανά την επικράτεια θα μπορούν να συστήσουν στα μέλη τους ωράρια ανάλογα με αυτά που ισχύουν σήμερα (κλειστά απογεύματα και μεσημέρια), χωρίς όμως να μπορούν να απαγορεύσουν σε κάποια επιχείρηση να λειτουργήσει με βάση το εθνικό ωράριο.
Ελαστικότητα
Η ελαστικότητα που καταγράφεται από την πλευρά των νομαρχιών εκτιμάται, από παράγοντες της αγοράς, ότι θα λειτουργήσει ως «κερκόπορτα» για λειτουργία και τις Κυριακές.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου που έχει πάρει τον δρόμο για ψήφιση από τη Βουλή, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τις επιχειρήσεις.
Παλαιότερη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research δείχνει ότι το 53% των καταναλωτών τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
Περιορισμένες αντιδράσεις
Παράλληλα περιορισμένης δυναμικής είναι οι αντιδράσεις των εμπορικών οργανώσεων ανά την Ελλάδα, γεγονός που οφείλεται στο φλερτ των επικεφαλής τους με το κυβερνών κόμμα, εν όψει τόσο των δημοτικών όσο και των εθνικών εκλογών. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι αυτά του Δ. Αρμενάκη, προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, και του Γ. Κασσιμάτη, προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Δυναμικότερη στάση ωστόσο έχει κρατήσει η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία έχει εξαγγείλει κινητοποιήσεις για τις 6 Ιουλίου.
Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του, μέσω της Α. Διαμαντοπούλου, τονίζει ότι η ρύθμιση δεν συζητήθηκε από κανέναν εκτός τα υπερκαταστήματα.
Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν λαμβάνει υπόψη τον τοπικό παράγοντα, ενώ παράλληλα στραγγαλίζει τη μικρή επιχείρηση, την ίδια στιγμή μάλιστα που προωθεί μέτρα υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράγοντες της αγοράς επίσης τονίζουν ότι μέσω του εθνικού ωραρίου που προωθείται θα ενισχυθεί το ελαστικό ωράριο, καθώς επίσης και η ημιαπασχόληση.


Σχολιάστε εδώ