«Είπαμε να εξυγιάνει το κόμμα ο Γιώργος, αλλά όχι και να το… διαλύσει…»!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου, αξιοποιώντας και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, επιδιώκει να προκαλέσει μεγιστοποίηση της φθοράς της κυβέρνησης Καραμανλή, ώστε από το φθινόπωρο «να διατυπώσει το νέο οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο του ΠΑΣΟΚ», προκειμένου να αρχίσει το κόμμα με θετικές προτάσεις να κεφαλαιοποιεί την κυβερνητική φθορά.

Πάντως, τα συμπεράσματα από τη μελέτη του σκανδιναβικού μοντέλου της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ που επισκέφθηκε τη Σουηδία, τη Φιλανδία και τη Δανία «είναι αντιφατικά» καθότι στις χώρες αυτές συνδυάζεται «η υψηλή φορολογία με τις άριστες υπηρεσίες», καθώς και «η ευελιξία στην αγορά εργασίας με την κοινωνική προστασία», γι’ αυτό και ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ηρακλής Πολεμαρχάκης παραδέχεται πως «η αντιγραφή του μοντέλου δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση».

Έτσι, τα σχέδια του κ. Παπανδρέου να παρουσιάσει το φθινόπωρο ολοκληρωμένη πρόταση για την Οικονομία δύσκολα θα υλοποιηθούν.
Όπως δύσκολα θα μπορέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρά τις αυστηρές συστάσεις προς τα στελέχη του κόμματός του, να αναχαιτίσει την πολυγλωσσία που επικρατεί στις τάξεις του κόμματος, καθώς και την γκρίνια, που προκαλεί εσωστρέφεια.

«Ορισμένα στελέχη μας βγαίνουν στα… παράθυρα των καναλιών χωρίς να έχουν φροντίσει να μάθουν τις θέσεις του κόμματος και διατυπώνουν απόψεις που προκαλούν σύγχυση», έλεγε χαρακτηριστικά τις προάλλες ο Γιώργος Φλωρίδης. Η προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να θέσει κανόνες στις εμφανίσεις των στελεχών του στα τηλεοπτικά παράθυρα απέτυχε, καθότι η σύστασή του να συνεννοούνται με τον Νίκο Αθανασάκη πριν βγουν στα «παράθυρα» τα στελέχη του δεν ακολουθήθηκε από κανέναν. Όμως το χειρότερο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι «η χρόνια γκρίνια» που επικρατεί στους κόλπους του κόμματος.

«Είμαστε δέντρο χωρίς ρίζες», διαπιστώνει πρώην υπουργός, από εκείνους που αισθάνονται παραγκωνισμένοι, «είπαμε να εξυγιάνει το κόμμα ο Γιώργος, όχι όμως και να το αποδομήσει!». «Εάν έρθουμε στην εξουσία, με ποιους θα κυβερνήσει; Με τον Πολεμαρχάκη;», αναρωτήθηκε κουνώντας το κεφάλι ο πρώην υπουργός. Η κριτική κατά του κ. Παπανδρέου από το εσωτερικό του κόμματός του είναι πολύπλευρη. Πότε του καταλογίζουν ότι «βλέπει παντού φανταστικούς υπονομευτές», πότε ότι με δική του ευθύνη «δεν παράγουμε πολιτική» και πότε ότι «σερνόμαστε πίσω από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».
Όχι τυχαία τις προάλλες η Άννα Διαμαντοπούλου φρόντισε να τονίσει: «Θα έλεγα ότι ουδείς αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε τη στήριξη που έχει ο Γιώργος Παπανδρέου». Ουσιαστικά με αυτή την επισήμανση η κ. Διαμαντοπούλου έστελνε μήνυμα στον κ. Παπανδρέου ότι δεν πρέπει να φοβάται τα στελέχη του.

Την ίδια επισήμανση έκανε προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ο Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος αισθάνεται «να μην αξιοποιούνται οι ικανότητές του» από την ηγεσία του κόμματος.

Ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα βάζουν με το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, επειδή πιστεύουν ότι σκόπιμα του καλλιεργεί ανασφάλεια, προκειμένου να ενισχύσει τον δικό του εξωθεσμικό ρόλο. Πάντως είναι γεγονός ότι κατά καιρούς «διαρροές» από συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «φωτογράφισαν» κορυφαία στελέχη ως υπονομευτές.

Θύματα τέτοιων «διαρροών» έχουν γίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και ο Γιώργος Φλωρίδης. Ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης «φωτογραφήθηκε» ως υπονομευτής.


Σχολιάστε εδώ