Έχουν χωρισθεί σε μπλερικούς και αντιμπλερικούς

Το πρόσφατο αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και οι νέες προτάσεις Μπλερ για μείωση των κονδυλίων στον αγροτικό τομέα, είχαν ως αποτέλεσμα τριβές και ανάμεσα στους οκτώ ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που πλέον προσπαθούν να σταθμίσουν τα γεγονότα, να διαβάσουν τι κρύβεται πίσω από τις επίσημες ανακοινώσεις των ευρωπαίων ηγετών και να καταλάβουν σε ποια γραμμή πρέπει να κινηθούν.
Οι αναφορές του ηγέτη των Εργατικών της Μεγάλης Βρετανίας για το νέο μοντέλο των αγροτικών ενισχύσεων και το «παιχνίδι» που έπαιξε απέναντι στον γαλλογερμανικό άξονα «ζάλισαν», θα λέγαμε, τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.
Από τη μια πλευρά ο Πάνος Μπεγλίτης και λιγότερο, ίσως πιο διπλωματικά, ο Σταύρος Λαμπρινίδης έχουν ταχθεί υπέρ της νέας πολιτικής και από την άλλη οι Αρναουτάκης, Μπατζελή και Ματσούκα αντιστρατεύονται τις προτάσεις Μπλερ για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, επιμένοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι αγροτικές ενισχύσεις, γιατί έτσι θα μπορέσουν να διατηρηθούν και να αυξηθούν περαιτέρω οι θέσεις εργασίας.
Στην αρχή της εβδομάδας, έλληνες δημοσιογράφοι που επισκέφθηκαν το Ευρωκοινοβούλιο είχαν την ευκαιρία να δουν τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και να διαπιστώσουν πόσο διίστανται οι απόψεις που διατυπώνουν οι απεσταλμένοι του ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες.
Αναμφισβήτητα πιο ηχηρή παρουσία έχει ο κ. Μπεγλίτης. Γνωρίζει τα ευρωπαϊκά θέματα, διπλωμάτης το επάγγελμα, στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου. Στις συζητήσεις και τις ερωτήσεις που έθεσαν οι έλληνες δημοσιογράφοι έγινε σαφές ότι ο κ. Μπεγλίτης τάσσεται υπέρ του μοντέλου Μπλερ, γιατί θεωρεί ότι τις επόμενες δεκαετίες ενίσχυση πλέον πρέπει να έχουν νέοι τομείς, όπως η τεχνολογία, η έρευνα, η διά βίου μάθηση, η καινοτομία κ.ά., που σημαίνει ότι το αγροτικό μοντέλο όπως λειτουργεί σήμερα έχει φτάσει στα όριά του. Ο κ. Μπεγλίτης εξέφρασε την απαισιοδοξία του μετά τα αρνητικά δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία για το Ευρωσύνταγμα και μιλώντας στους έλληνες δημοσιογράφους επεσήμανε πως η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Πολιτική, κοινωνική, ιδεολογική. «Αυτήν τη στιγμή είμαστε στον αέρα. Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι νεκρό, δεν υπάρχει». Έχει δίκιο. Καθώς πλέον οι λαοί της Ευρώπης απορρίπτουν μία μία τις πολιτικές και τις αποφάσεις των προηγούμενων Συνόδων Κορυφής, όπως, για παράδειγμα, της Λισσαβώνας. «Οι σοσιαλιστές», συνέχισε ο κ. Μπεγλίτης, «βρίσκονται σε βαθιά κρίση», χαρακτήρισε μάλιστα τον πρώην πρωθυπουργό και προσφάτως αποπεμφθέντα από το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα κ. Φαμπιούς δεξιό σοσιαλδημοκράτη, επειδή τάχθηκε ανοικτά υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα. Τόνισε δε πως η ευρωπαϊκή Αριστερά βρίσκεται σε σύγχυση. «Το Ευρωσύνταγμα», σημείωσε, «ήταν το εξιλαστήριο θύμα για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών ανάμεσα στα προοδευτικά και συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης». Αναφερόμενος στις προτάσεις Μπλερ για την ΚΑΠ ο κ. Μπεγλίτης ήταν ξεκάθαρος: όχι στις επιδοτήσεις για έναν ισχυρό αγροτικό τομέα. «Ο Μπλερ», είπε, «βάζει μια νέα ατζέντα προς συζήτηση, ώστε να ξέρουμε τι θα απαντάμε και πώς, αν θέλουμε να έχουμε μια νέα ισχυρή Ευρώπη απέναντι στις νέες οικονομικές αγορές των ΗΠΑ, της Κίνας ή της Ινδίας που ανοίγονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς». Εξέφρασε την αισιοδοξία του πως έτσι ή αλλιώς η συζήτηση για την ΚΑΠ θα ανοίξει εκ νέου πολύ πριν από το 2013, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας μεγάλης συζήτησης που θα επαναφέρει στη σωστή του βάση το πρόβλημα της Ευρώπης και πώς αυτό θα λυθεί.
Αναγκαστικά λοιπόν, υποστήριξε ο κ. Μπεγλίτης, έχουμε ανάγκη να στραφούμε σε νέες πολιτικές που πρέπει να αναδειχθούν, όπως η τεχνολογία, η καινοτομία, η έρευνα και η διά βίου εκπαίδευση.
Ο Σταύρος Λαμπρινίδης, στενός συνεργάτης και αυτός του κ. Παπανδρέου, επικεφαλής της ελληνικής σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλώντας στους έλληνες δημοσιογράφους, αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην ελληνική διπλωματία, σημειώνοντας ότι ενώ η Ελλάδα των προηγούμενων κυβερνήσεων είχε λίγο πολύ δεσμεύσει την Τουρκία για την επίλυση των διμερών μας θεμάτων μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, τώρα, λόγω της απραξίας της ελληνικής κυβέρνησης, η Τουρκία έχει αποδεσμευτεί και σύρει τη χώρα μας σε ένα ανατολίτικο παζάρι. Όσον αφορά τις επίμαχες προτάσεις για την ΚΑΠ, ο κ. Λαμπρινίδης τάχθηκε υπέρ, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ισχύσει η συγχρηματοδότηση, δηλαδή η συμμετοχή των εθνικών κυβερνήσεων στα ευρωπαϊκά κονδύλια, γιατί έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθούν ευρωπαϊκά κονδύλια από άλλους τομείς, όπως την παιδεία, την υγεία ή την απασχόληση. Εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολιτική Μπλερ, λέγοντας πως δεν είναι έτοιμος ακόμη να απαντήσει τι πρεσβεύει ο Μπλερ, κοινωνικό κράτος ή κοινωνία της αγοράς. Τέλος, σχετικά με το ναυάγιο για το Ευρωσύνταγμα, ο κ. Λαμπρινίδης, υπέρμαχος του Ευρωσυντάγματος κατά τα άλλα, παραδέχθηκε πως έτσι και αλλιώς το Σύνταγμα της Ευρώπης αντιμετώπιζε προβλήματα.
Πλήρως αντίθετος σε όλα αυτά εμφανίστηκε ο Σταύρος Αρναουτάκης. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αντιτάχθηκε στις προτάσεις Μπλερ για τη νέα ΚΑΠ και έμμεσα σε όσους από τους συναδέλφους του υποστηρίζουν την πολιτική Μπλερ και επεσήμανε πως οι αγροτικές επιδοτήσεις που ισχύουν σήμερα πρέπει να συνεχισθούν, γιατί έτσι θα συνεχισθεί η πολιτική των κυβερνήσεων στην υποστήριξη των τοπικών αγροτικών περιοχών και την ενίσχυση θέσεων εργασίας. Ο κ. Αρναουτάκης πρόσθεσε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ένα όραμα για την Ευρώπη, δεν υπάρχουν ηγέτες, όπως ο Κολ ή ο Μιτεράν, και οι σημερινοί ηγέτες εμφανίστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. «Ο Μπλερ ήθελε να το παίξει αφεντικό και αρχηγός της ΕΕ απέναντι στον γαλλογερμανικό άξονα, που εμφανίστηκε αδύναμος».
Η κ. Μαίρη Ματσούκα μίλησε όχι ως πολιτικός, αλλά ως ένας άνθρωπος που γνώρισε προσφάτως πώς δουλεύει ο μηχανισμός στα κέντρα λήψης αποφάσεων και απογοητεύτηκε. Τι είπε; Πως έχει απογοητευτεί από τη μέχρι τώρα δουλειά που γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλιώς τα περίμενε και αλλιώς τα βρήκε και πως όλες οι διαδικασίες κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ περίμενε περισσότερη δράση. «Δεν νιώθω πολιτικός, αλλά πολιτικοποιημένο άτομο. Έχω εξοργιστεί πολλές φορές με την πολιτική που εκφράζουν κάποιοι ευρωπαίοι σοσιαλιστές, γιατί ταυτίζονται πλήρως με νεοφιλελεύθερα μοντέλα στα εργασιακά ζητήματα, όπως την κατάργηση του οκτάωρου μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας». Σημείωσε επίσης με λύπη, δείχνοντας με τον τρόπο της ότι δεν συμφωνεί με την πολιτική Μπλερ, ότι στην τελευταία σύνοδο οι μεγάλοι ηγέτες έδωσαν τη χαριστική βολή στην Ευρώπη. Στο ίδιο κλίμα και η κ. Μπατζελή. Άφησε να εννοηθεί ότι είναι κατά της πολιτικής Μπλερ, όπως αυτή εκφράστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όπου ο αρχηγός των Εργατικών ήταν το «μαύρο πρόβατο» της πλήρους αποτυχίας της Συνόδου και συνέδεσε την άποψή της αυτή με το ότι τα κόμματα της Ευρώπης πάσχουν στη διαχείριση. Τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ισχυρής αγροτικής οικονομίας, ενώ σημείωσε πως η διεύρυνση της Ευρώπης έγινε με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Πάντως οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές που συγκεντρώθηκαν στη Βιέννη, μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Παπανδρέου, κατάλαβαν πως όλα αυτά τα προβλήματα, ακόμη και ιδεολογικού προσανατολισμού, δύσκολα θα μπορέσουν να επιλυθούν, καθώς η ανάγκη προοδευτικών απαντήσεων ταυτίζεται πολλές φορές με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που ήδη ασκούνται στα κράτη μέλη της ΕΕ.


Σχολιάστε εδώ