Τώρα όλα μαζί, που ο κόσμος είναι στα μπάνια!

– Η τάση των «βιαστικών», όσων θέλουν «να τελειώσουν όλα μέσα στο καλοκαίρι».

– Η τάση των «μεθοδικών», που θέλει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και να μην ολοκληρωθούν όλες μονομιάς μέσα στο καλοκαίρι.

Βέβαια ο ίδιος ο Καραμανλής φαίνεται να κλίνει υπέρ της πρώτης τάσης – άποψης. Αυτό, άλλωστε, δηλώνει με τον τρόπο του σε όλες τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του και ιδιαίτερα με τη φράση ότι «ήρθε η ώρα να σπάσουμε αυγά». Και σε συζητήσεις με συνεργάτες του ο πρωθυπουργός, όπως έχει αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ», δηλώνει ότι «θα τα κλείσω όλα μέσα στο καλοκαίρι».
Ωστόσο και η άλλη άποψη έχει ισχυρά επιχειρήματα. Ισχυρίζεται συγκεκριμένα ότι αν περάσουν μία μία οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που επιχειρούνται με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα αποφευχθούν οξείες κοινωνικές συγκρούσεις. Έτσι οι μεταρρυθμίσεις θα αφομοιωθούν σχετικά ομαλά απ’ τον λαό. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα δείξει ότι κάνει κοινωνικό διάλογο και δεν λειτουργεί αυταρχικά.
Θα αποφευχθούν έτσι κλυδωνισμοί και έντονες πολιτικές αμφισβητήσεις, τονίζουν οι «μεθοδικοί».

«Είμαστε σε θέση να κλείσουμε όλα τα μέτωπα τώρα», αντιτείνουν οι «βιαστικοί». Και επικαλούνται αφενός την αποδοχή που έχουν συναντήσει οι παρεμβάσεις έως τώρα, όπως δείχνουν σχετικές δημοσκοπήσεις, και αφετέρου την αμηχανία που έχουν προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ, την πολυγλωσσία, ακόμα και την εσωκομματική κρίση.
Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι και οι αντοχές του συνδικαλιστικού κινήματος είναι σαφώς περιορισμένες, κυρίως λόγω της αναξιοπιστίας και αποσυσπείρωσής του.

Έτσι, λένε, μέσα στο καλοκαίρι και επειδή ακολουθούν και τα «μπάνια του λαού», μπορούν να περάσουν σχετικά άνετα οι μεταρρυθμίσεις.
Οι ίδιοι επικαλούνται και το γεγονός ότι περνάνε τώρα πιο εύκολα, όπως προκύπτει απ’ τις έρευνες, αλλαγές που αφορούν τη μονιμότητα των εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή στο ασφαλιστικό των τραπεζών. Κάτι που θα θεωρούνταν εξωπραγματικό έως αδιανόητο πριν από λίγα μόλις χρόνια. Όπως φαίνεται, πάντως, η αντιπαράθεση των δύο τάσεων θα κριθεί στην πράξη.

Αν δηλαδή η ρύθμιση για τον ΟΤΕ και η παρέμβαση για το ασφαλιστικό των τραπεζών περάσουν με μικρές έστω «απώλειες», τότε θα καταβληθεί προσπάθεια να περάσουν ως το τέλος Αυγούστου όλες οι αλλαγές και παρεμβάσεις.

Διαφορετικά θα υλοποιηθούν με χρονοδιαγράμματα και σταδιακά…


Σχολιάστε εδώ