Τυπολογίες

– Έργο του υπουργείου Παιδείας έλαβε κοινοπραξία του ΔΟΛ. Πρόκειται για την κοινοπραξίας Multimedia-Ελληνικά Γράμματα-IRIS, η οποία έχει να ολοκληρώσει το έργο Έκδοση και Αναπαραγωγή Εκπαιδευτικού Υλικού (βιβλία/CD/CD ROM) για την Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων 2002-2004. Οι τρεις εταιρείες του ΔΟΛ μετέχουν με 33% στην κοινοπραξία, το κεφάλαιο της οποίας είναι ύψους 380.000 ευρώ και η διάρκειά της είναι ως την εκτιμώμενη αποπεράτωση του έργου, αυτόν τον Σεπτέμβριο.

– Ανακοινώθηκε και επίσημα η υπογραφή του καταστατικού της κοινής εταιρείας ΔΟΛ-Alpha. Πρόκειται, όπως είχαμε γράψει από την περασμένη Κυριακή, για την εκδοτική εταιρεία Ιλισσός, με μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ και διευθύνοντα σύμβουλο τον Θανάση (Λάλα) Κυριακόπουλο. Πρόεδρος είναι ο Χ. Λαμπράκης, αντιπρόεδρος ο Δ. Κοντομηνάς και μέλη οι Στ. Ψυχάρης, Δ. Χατζηκόκκινος, Γ. Ψαρράς, Λ. Αλβέρτης και Μ. Κεφαλογιάννης.

– Στην κορυφή ξανά το «Πρώτο Θέμα» με 201.520 φύλλα (+3.960) πανελλαδικά, έναντι 196.870 (-9.200) του «Βήματος» και 187.650
(-5.730) της «Κυρ. Ελευθεροτυπίας». Τέταρτο το «Έθνος της Κυριακής» με 142.290 (-3.040) και πέμπτη η «Καθημερινή» με 123.630 (-500).

– Ήταν μια δύσκολη και γεμάτη εξελίξεις χρονιά στις τηλεοπτικές ειδήσεις. Μετά τον Δεκέμβριο του 2004 το δελτίο του Mega με τη Μάρα Ζαχαρέα άλλαξε το μοντέλο του και έβαλε στα παράθυρα τρεις δημοσιογράφους να αναλύουν την επικαιρότητα. Το «πολιτικό καφενείο» ή το «πολυπρόσωπο μοντέλο», όπως χαρακτηρίστηκε, κέρδισε σε σύντομο χρονικό διάστημα τις προτιμήσεις του τηλεοπτικού κοινού και από τον Απρίλιο βρέθηκε στην πρώτη θέση τηλεθέασης. Λίγο πριν από το τέλος της τηλεοπτικής σεζόν το στοίχημα για τις ειδήσεις στην τηλεόραση είναι και πάλι η πρωτιά στη θεαματικότητα, ασχέτως αν δεν υπάρχουν ειδήσεις! Τα ποσοστά της AGB, πάντως, για ολόκληρη την τηλεοπτική σεζόν δίνουν για τα δελτία που ξεκινούσαν περίπου στις 8.00 την πρωτιά στον ΑΝΤ1 με 21,4%, ακολουθεί το δελτίο του Mega με 20,4%, ενώ το δελτίο του Νίκου Χατζηνικολάου βρίσκεται στην τρίτη θέση με 17,6%. Το δελτίο του Alter με τον Νίκο Ευαγγελάτο, που ξεκινούσε σε διαφορετική ώρα μετάδοσης, στις 7.00, βρέθηκε στο 17,9%, του Star στο 11,6% και της ΝΕΤ στο 11%.

– Τελειώνει ο Ιούνιος και το συμβόλαιο της Ελένης Μενεγάκη στον ΑΝΤ1 δεν έχει ακόμη ανανεωθεί. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει πρόβλημα στο ύψος της αμοιβής της. Θα έχει ενδιαφέρον η συνέχεια.

– Καβγάς στον αέρα του Mega. Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο υπουργός Εργασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε να παρέμβει και βγαίνοντας στο τηλέφωνο επέρριψε ευθύνες στον Αλέξη Παπαχελά, αλλά και σε ολόκληρο το Mega, ισχυριζόμενος ότι τον έχει βάλει στόχο, λέγοντας ψευδείς ειδήσεις. Αντέδρασε η παρουσιάστρια Όλγα Τρέμη, η οποία του είπε «ντροπή σας»!

– Αύξησε τη διαφορά στο 1,3 το Mega, διατηρώντας την πρωτιά με 20,6% την εβδομάδα 6/6-12/6. Ο ΑΝΤ1, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, είναι δεύτερος, έχοντας και πάλι 19,3%, ενώ το Star σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση με 12,1%, έναντι 11,8% του Alpha, ο οποίος έχασε έδαφος. Σε πτωτική πορεία και το Alter με 11,3% και η ΝΕΤ με 6,8%.

– Η πρόθεση της διοίκησης να ενισχύσει με το 40% σχεδόν του ετήσιου προϋπολογισμού το τηλεοπτικό πρόγραμμα, δίνοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στη Γενική Διεύθυνση Τηλεόρασης, έχει ενοχλήσει του ανθρώπους της Γενικής Διεύθυνσης Ειδήσεων, που ξαφνικά, ενώ ακούν επαινετικά λόγια για το πόσο καλά πηγαίνουν σε νούμερα, θα πάρουν λιγότερα λεφτά από αυτά που ζητάνε για του χρόνου. Η γκρίνια υπάρχει και για τη μετακίνηση εκπομπών από τη ΝΕΤ στην ΕΤ1. Ξαφνικά και παρά τα όσα λέγονται για διατήρηση του ενημερωτικού χαρακτήρα της ΝΕΤ, το κανάλι αποκτά καθαρά εμπορικό χαρακτήρα, καθώς ο στόχος είναι να ανέβει πάση θυσία η τηλεθέαση πάνω από το 10%. Σχεδιάζεται, πάντως, και η δημιουργία ενημερωτικής ζώνης μετά τα μεσάνυχτα, με εκπομπή που θα αναλύει το θέμα της ημέρας και την οποία δεν θα παρουσιάζει ένας μόνο.

– Και επισήμως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ο Χρ. Παναγόπουλος ως τον Ιούνιο του 2010! Ύστερα από διάστημα 6 μηνών μετά την προκήρυξη και ενώ ο Χ. Παναγόπουλος λειτουργούσε υπό την ιδιότητα του «αναπληρωτή προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ», έλαβε τελικώς και το χρίσμα από τους συναρμόδιους υπουργούς Αλογοσκούφη και Ρουσόπουλο. Έτσι και ενώ ο Χ. Παναγόπουλος βρίσκεται στο τιμόνι από τις 14 Οκτωβρίου 2004, σύμφωνα με την απόφαση, διορίζεται πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην ΕΡΤ από τις 2 Ιουνίου 2005 και, αν δεν υπάρξουν ανατροπές, θα παραμείνει σε αυτήν τη θέση έως τις 2 Ιουνίου 2010, χωρίς να υπολογίζεται το προηγούμενο 8μηνο. Στην απόφασή τους οι δύο υπουργοί επικαλούνται το πρακτικό της Επιτροπής Επιλογής με ημερομηνία 21.1.2005 και τις θετικές γνώμες του ΕΣΡ (3.3.2005) και της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (30.3.2005).

– Έναν χρόνο μετά επανέρχεται ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των 130 τεχνικών στην κρατική τηλεόραση. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, αλλά για τον διαγωνισμό του 2003, επί διοίκησης Στάγκου, όταν βγήκε προκήρυξη για 240 εργαζομένους. Διαπιστώθηκε τότε ότι υπήρχε πρόβλημα στους όρους της προκήρυξης και ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τους 130, ενώ πραγματοποιήθηκαν οι υπόλοιπες προσλήψεις. Τώρα ο διαγωνισμός επανέρχεται με διορθωμένους τους όρους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής περισσότερα άτομα.

– Συνεργασία με την τουρκική τηλεόραση υπέγραψε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη. Οι δύο δημόσιες τηλεοράσεις θα παράγουν κοινά προγράμματα.

– Ο Πάνος Λουκάκος, σύμβουλος του προέδρου της ΕΡΤ και υπεύθυνος για τα πολιτιστικά, ετοιμάζει τη μεγάλη έκθεση για την Αθήνα και την ΕΡΤ τον Οκτώβριο στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι. Η ΕΡΤ βγάζει το αρχείο της και τα παλιά της μηχανήματα, θέλοντας να κάνει μια δημόσια εμφάνιση με τη σφραγίδα του δήμου Αθηναίων, όπου επίσης βρίσκεται ο Π. Λουκάκος.

– Και Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο! Το υπουργείο Επικρατείας έχει έτοιμο το προεδρικό διάταγμα για την ενοποίηση των οπτικοακουστικών αρχείων της χώρας και τη δημιουργία του αντίστοιχου μουσείου. Το δεύτερο προεδρικό διάταγμα, που θα πάει στη Βουλή εντός του Ιουλίου, θα είναι για τον επαρχιακό Τύπο, ενώ σε ένα εκ των δύο θα υπάρχει και το νομικό σκέλος της ενοποίησης ΑΠΕ-ΜΠΕ.

– Συνεδρίασε και την περασμένη Δευτέρα, εκτός από την Τρίτη, η Ολομέλεια του ΕΣΡ, συζητώντας για την απουσία πολιτικής πολυφωνίας. Όμως, για άγνωστο λόγο, δεν ειπώθηκε τίποτα για τη συζήτηση.

– «Η ”γραμμή” περνάει εύκολα όταν η τάδε σοβαρή εφημερίδα εμφανίζεται όχι με τη χοντροκομμένα προπαγανδιστική μορφή της Ιζβέστια, αλλά ως ένα πλουραλιστικό, ανοιχτό έντυπο, όπου έχουν θέση όλα τα λουλούδια, αρκεί να τα φυτεύουμε σε αυστηρά καθορισμένες αναλογίες και να τους αφαιρούμε προσεκτικά τα αγκάθια», γράφει ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου για τις σύγχρονες μορφές λογοκρισίας στο νέο του βιβλίο «Η εποχή του φόβου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Το βιβλίο εστιάζει στη σταδιακή μετάλλαξη των δυτικών δημοκρατιών σε νεοαπολυταρχικά καθεστώτα, σε συνδυασμό με τον ασφυκτικό έλεγχο της πολιτικής από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα ΜΜΕ.

– Μάλλον ικανοποιημένος πρέπει να είναι ο Γ. Ταμπακόπουλος από τις κατηγορίες που δέχεται πως λειτουργεί ως προπαγανδιστικό όργανο. Διότι οι σκληροπυρηνικοί της ΝΔ τον κατηγορούν πως τηρεί τις ισορροπίες μεταξύ των κομμάτων.


Σχολιάστε εδώ