Το φθινόπωρο ο νόμος για τα ΜΜΕ

Για το φθινόπωρο προγραμματίζεται πλέον η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αποφυγή της συγκέντρωσης στα ΜΜΕ. Η καθυστέρηση αυτή έχει άμεσες συνέπειες στην αδειοδότηση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, γεγονός που θα εκτοξεύσει για μία ακόμη φορά στα ύψη τις τιμές. Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση φαίνεται να βρήκε τρόπο για να ξεπεράσει τις δυσλειτουργίες και τα εμπόδια που θέτει το ΕΣΡ, βάζοντας στο παιχνίδι, όπως αναμενόταν, την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι διεργασίες για τον «βασικό μέτοχο» φαίνεται πως καθυστέρησαν τη σύνταξη του νέου νομοσχεδίου, το οποίο φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο το χάος που δημιουργήθηκε στα μίντια. Το υπουργείο Επικρατείας βλέπει ότι δεν προλαβαίνει να καταθέσει εντός των επομένων ημερών το νομοσχέδιο, διότι, καθώς πρόκειται για εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος, απαιτεί την ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Αυτή η καθυστέρηση εξυπηρετεί το υπουργείο ώστε να συντάξει με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή τον νέο νόμο, ξεκινώντας νέο κύκλο διαβουλεύσεων, από την άλλη πλευρά όμως θα επιτείνει το χάος, καθώς και άλλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι βέβαιο πως θα βγουν στον αέρα εξαιτίας του στρεβλού νομικού καθεστώτος και της επιδεικτικής αδιαφορίας των ανεξάρτητων αρχών. Επί της ουσίας η «ομηρία» και όσων μετέχουν στα μίντια θα συνεχιστεί, ενώ θα παραμείνουν στο παιχνίδι δυνάμεις που δεν είναι υγιείς.

Ένα, πάντως, από τα «όπλα» της κυβέρνησης θα είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έναντι του «ασθενούς» ΕΣΡ. Ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, μιλώντας στην «Απογευματινή της Κυριακής», ξεκαθάρισε πως τα κριτήρια για την αποφυγή της συγκέντρωσης στα ΜΜΕ, με βάση τον νόμο που συντάσσει, θα είναι η διείσδυση στην αγορά, δηλαδή η ακροαματικότητα, η θεαματικότητα και η κυκλοφορία, ο δε έλεγχος θα διενεργείται -όπως είναι λογικό- από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, περιορίζοντας έτσι το ΕΣΡ σε δεύτερο ρόλο… Ταυτόχρονα άφησε να εννοηθεί πως η κυβέρνηση εν όψει και της επερχόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος θα αναθεωρήσει το άρθρο 14, καθώς, όπως είπε, περιλαμβάνει «πολύ ειδικές διατάξεις, που μόνο σε νόμο πρέπει να περιλαμβάνονται».

Η ανάδειξη της οικονομικής ισχύος, μέσω της διείσδυσης των ΜΜΕ, θα αλλάξει το τοπίο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αφού για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα ισχύσουν κριτήρια συγκέντρωσης, καθώς δεν θα υπάρχουν απαγορεύσεις για τον ανώτατο αριθμό των Μέσων. Έτσι επί της ουσίας οι επιχειρηματίες θα μπορούν να μετέχουν σε όλες τις κατηγορίες ΜΜΕ, πλην όμως θα υπάρχει ένα ανώτατο όριο διείσδυσης, το οποίο θα προσδιορίζεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα θα δοθούν, σύμφωνα με τον Θ. Ρουσόπουλο, κίνητρα και για συγχωνεύσεις σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Βέβαια για να λειτουργήσει το σχήμα που περιγράφει ο Θ. Ρουσόπουλος θα πρέπει να πιστοποιηθούν όλες οι μετρήσεις. Και ναι μεν στις κυκλοφορίες δεν υπάρχουν μεγάλες αμφισβητήσεις, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση όμως η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Οι τρεις εταιρείες ραδιοφωνικών μετρήσεων (Focus, Kappa, ΑΛΚΟ) βγάζουν διαφορετικά αποτελέσματα, αλλά τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση η ΕΙΙΡΑ αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό για την έρευνα. Στην τηλεόραση επικρατεί το μονοπώλιο της AGB, με τον Alpha να παραπονείται ανεπισήμως για τα ποσοστά του. Το κρίσιμο ζητούμενο λοιπόν και στις δύο κατηγορίες είναι ο έλεγχος του δείγματος, αν αυτό θα αφεθεί στα χέρια της αγοράς με τα γνωστά αποτελέσματα ή αν κάποιος κρατικός φορέας θα το επιλέγει.


Σχολιάστε εδώ