Το άσπρο: μαύρο…

Μπορεί να αποκαλείσαι «σοσιαλιστής», να κόπτεσαι υπέρ του δικαίου των φτωχών και αδυνάτων και να προωθείς ως μοντέλο στην κοινωνία τον τζόγο στο χρηματιστήριο, προτρέποντας μάλιστα τους συμπολίτες σου να «παίξουν» σε αυτό; Σε αυτήν τη χώρα μπορείς.

Ένας από αυτούς, παίκτης, φαίνεται από τις δημοσιευθείσες λίστες ότι κέρδισε 210 εκατομμύρια δραχμές. Και τόλμησε να βγάλει γλώσσα: είπε ότι τον «συκοφάντησαν όσοι έλεγαν για 20 δισεκατομμύρια» (δραχμούλες). Μα, για συναλλαγές και δοσοληψίες ύψους 20 δισ. μιλούσαν, αν θυμάμαι καλά, οι «συκοφάντες». Με αυτές τις δοσοληψίες «κέρδισε» 210 εκατομμυριάκια. Ο «λοχαγός».

Έτερος Καππαδόκης, πρώην υπουργός, από τους πρωτεργάτες της προτροπής του τζόγου στο χρηματιστήριο, ανεβαίνει στις στήλες της «δημοφιλίας» σε πρόσφατο γκάλοπ μεταξύ των πολιτικών. Διάχυτος ο μαζοχισμός σε αυτόν τον τόπο.

Καλά σας (μας) κάνουν.

Μπορεί η ιστορία του Β΄ Παγκόσμιου Αντιφασιστικού Πολέμου να ξαναγραφεί κατά τις επιθυμίες των ιμπεριαλιστών. Γίνεται να υπάρχει αποκλειστικά παγκόσμια αναφορά -από κινηματογραφικές ταινίες έως τόμοι βιβλίων- στο εβραϊκό ζήτημα και στην αντίστοιχη γενοκτονία και να απουσιάζουν (ή να αγνοούνται):

– Η αντίσταση του σοβιετικού λαού (της πρώην ΕΣΣΔ), που έθαψε τα χιτλερικά όνειρα του Στάλινγκραντ, με τουλάχιστον 14 εκατομμύρια νεκρούς «προσφορά» στον κοινό αντιφασιστικό αγώνα;

– Η προσφορά της παλλαϊκής Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης, η συνεισφορά του ελληνικού λαού, η θυσία του που μετράει τουλάχιστον 700.000 νεκρούς-θύματα από τους ναζι-φασίστες (δηλαδή το 10% του πληθυσμού της χώρας!);

Σημειώνω ότι κατά τον γερμανό αγωνιστή Κουρτ Γκολντσάιν, που ήταν φυλακισμένος στα στρατόπεδα αερίων του Χίτλερ και βρέθηκε πρόσφατα στη χώρα μας, επισκεπτόμενος τους ΟΡΘΙΟΥΣ Μανώλη Γλέζο και Μίκη Θεοδωράκη: «Μετά την ΕΣΣΔ, η Ελλάδα υπόφερε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα» (εφημερίδες 15.6.05).

Μπορεί η Τουρκία να συνεχίσει να αγνοεί την Κυπριακή Δημοκρατία στην (όποια) ευρωπαϊκή πορεία της; Δύσκολο. Ανοίγει η Κυπριακή Δημοκρατία διπλωματική αποστολή στην Άγκυρα, μετά την αναγνώριση από την Τουρκία των 10 νέων χωρών-μελών, προκειμένου να ενημερώνεται για την τουρκική πραγματικότητα αυτοβούλως -εν όψει των συζητήσεων και κρίσεων σε διάφορα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης. Θα πέσει γέλιο.

Μπορεί ο Φλωρίδης να βρίζει τον Αρσένη; Αρκεί ο χαρακτηρισμός αμετροέπεια γι’ αυτή του την ενέργεια; Αν ο Αρσένης ανήκει στη «Νεοκαραμανλική Αριστερά» δεν το γνωρίζω. Σίγουρα όμως ο Φλωρίδης (και οι όμοιοί του) παραμένουν εκσυγχρονιστήρια (με ό,τι σημαίνει αυτό για την πορεία του πρώην ΠΑΣΟΚ).

e-mail:[email protected]


Σχολιάστε εδώ