Συμφωνία κάτω από το τραπέζι για συγκάλυψη του σκανδάλου στο ΤΣΜΕΔΕ

Στη συνδιάσκεψη των διοικήσεων των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, 27-28 Μαΐου, οι συμμετέχοντες απ’ όλη την Ελλάδα απέτρεψαν την προσπάθεια της υπό τον κ. Αλαβάνο κεντρικής Διοίκησης του ΤΕΕ να μη συζητηθεί η κατάχρηση που διαπιστώθηκε στο ΤΣΜΕΔΕ και τελικά με πρωτοβουλία κυρίως των μηχανικών της Κρήτης συγκέντρωσαν πάνω από 100 υπογραφές και επέβαλαν να τεθεί το θέμα προς συζήτηση.
Από τη συντριπτική πλειοψηφία όσων μίλησαν τονίστηκε:

1. Η απαράδεκτη κατάσταση του Ταμείου, με έμφαση στο ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών και παροχών του.

2. Η ανησυχία που υπάρχει για τα θέματα των ατασθαλιών που είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία και απασχολούν τη δικαιοσύνη.

3. Ότι για όλα αυτά είναι υπεύθυνη η αποτυχημένη διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ.

4. Ότι πρέπει να μη σταλούν οι παλιοί εκπρόσωποι πάλι στο νέο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης φάνηκε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της υπό τον κ. Αλαβάνο διοίκησης του ΤΕΕ και των διοικήσεων των περιφερειακών τμημάτων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη σύσκεψη της Μυτιλήνης προκληθείς από πολλούς συμμετέχοντες ο γ.γ. της ΔΕ του ΤΕΕ κ. Θεόδωρος Δραγκιώτης, άνθρωπος, όπως λέγεται, του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σεμνά και ταπεινά παραδέχτηκε ότι πράγματι ο γιος του διορίστηκε στην Τράπεζα Αττικής, όπου πρόεδρος είναι ο κ. Αναστάσιος Κουμπλής, τον οποίο μανιωδώς υποστηρίζει και πάλι ο κ. Δραγκιώτης για την προεδρία του ΤΣΜΕΔΕ.

Άλλωστε, επίσης σεμνά και ταπεινά, κ. Μεϊμαράκη, στην Τράπεζα Αττικής διορίστηκε και ο γιος του κ. Κουμπλή.
Συμφωνίες συναλλαγής
Δυστυχώς όμως η πλειοψηφία της ΔΕ/ΤΕΕ δεν έλαβε υπόψη της τα όσα ειπώθηκαν στην πανελλαδική συνδιάσκεψη της Μυτιλήνης, μόλις τρεις μέρες πριν, και προχώρησε στην υλοποίηση της διαπαραταξιακής – διαπροσωπικής με ιδιοτελείς στόχους συμφωνίας συναλλαγής κάτω από το τραπέζι, με αντίτιμο το ΤΣΜΕΔΕ και την Τράπεζα Αττικής.

Οι εκπρόσωποι της ΔΚΜ (Αλεξιάδης, Δραγκιώτης, Δρακάκης, Ταχιάος), της ΠΑΣΚ (Ιωαννίδης, Μοροπούλου, Φούρκας), εξαιρουμένου του Δημήτρη Κουτρουμάνου και της ΕΝΟΤΗΤΑΣ (Αλαβάνος, Πρωτονοτάριος), συμφώνησαν να μοιράσουν τους εκπροσώπους στο ΤΣΜΕΔΕ…

Συγκεκριμένα, στην ψηφοφορία που έγινε στη ΔΕ/ΤΕΕ για την επιλογή των τριών εκπροσώπων του ΤΕΕ στο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ (με δυνατότητα έως τρεις σταυρούς, δηλαδή αυστηρώς πλειοψηφικό, τι λένε άραγε οι θιασώτες της απλής και άδολης αναλογικής;), είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Κουμπλής 9 ψήφοι, Πρωτονοτάριος 9 , Φούρκας 7, Ηλιόπουλος 4, Θεοδωράκης 3, Μπανιάς 3 και Κυριακόπουλος 2. Δηλαδή, οι τρεις παρατάξεις (ΔΚΜ – ΝΔ, ΠΑΣΚ – Μοροπούλου, Φούρκας, Ιωαννίδης και ΕΝΟΤΗΤΑ – Αλαβάνος, Πρωτονοτάριος) «τα βρήκαν» για να στείλουν εκπροσώπους του ΤΕΕ στο νέο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ τον σημερινό πρόεδρο του Ταμείου Κουμπλή (ταυτόχρονα και πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής), το σημερινό μέλος του ΔΣ Πρωτονοτάριο και τον Φούρκα, διατελέσαντα εκπρόσωπο του υπουργού.

Μεγάλη διάσταση στην ΠΑΣΚ

Σημειωτέον ότι η ΠΑΣΚ – ΔΜ πρότεινε τον νέο μηχανικό κ. Γιώργο Ηλιόπουλο και όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της «η πρότασή της δεν υιοθετήθηκε από την ετερόκλητη πλειοψηφία της ΔΕ/ΤΕΕ στην οποία δυστυχώς μετέχουν και τρία μέλη εκλεγμένα με την ΠΑΣΚ-ΔΜ (Μοροπούλου, Φούρκας, Ιωαννίδης), που με συμφωνίες κάτω απ’ το τραπέζι κατέληξαν στον ορισμό των τριών εκπροσώπων του ΤΕΕ στο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ, σύμφωνα με τον κανόνα μια από τα ίδια, θέτοντας πάνω απ’ όλα τις προσωπικές τους επιδιώξεις».

Λέγεται δε ότι υψηλόβαθμοι παράγοντες του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ υπέδειξαν στους τρεις να υλοποιήσουν την πρόταση της ΠΑΣΚ-ΔΜ και να ψηφίσουν τον Γ. Ηλιόπουλο.
Όμως οι τρεις αγνόησαν επιδεικτικά όλα τα παραπάνω και υπέδειξαν και ψήφισαν μετά από συμφωνία Κουμπλή, Πρωτονοτάριο και Φούρκα.
Ευτυχώς όμως για τους μηχανικούς, «αγαπάει ο θεός τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη» και οι «σύντροφοι» των τριών παρατάξεων (Αλαβάνος, Πρωτονοτάριος – Δραγκιώτης, Δρακάκης, Αλεξιάδης, Ταχιάος – Μοροπούλου, Φούρκας, Ιωαννίδης) στην αγωνία τους να εξασφαλίσουν την εκλογή των προστατευομένων τους και κυρίως να εξασφαλίσουν τη μη εκλογή νέων άφθαρτων προσώπων που θα μπορούσαν να «καθαρίσουν» κυριολεκτικά και να βάλουν μια τάξη στο ΤΣΜΕΔΕ, δεν μελέτησαν τον νόμο που διέπει το ΤΣΜΕΔΕ και ο οποίος αναφέρει ρητά για τους εκπροσώπους του ΤΕΕ ότι πρέπει ένας να είναι ιδιωτικός υπάλληλος και ένας μελετητής. Ευτυχώς λοιπόν οι Κουμπλής, Πρωτονοτάριος και Φούρκας είναι κάτοχοι εργοληπτικών πτυχίων και ασκούν το επάγγελμα του εργολήπτη δημοσίων έργων. Οπότε το προϊόν της διαπλοκής τους αποδείχτηκε κτίσμα στην άμμο, αφού είναι υποχρεωμένο το ΤΕΕ να τηρήσει τον νόμο, αφού δεν μπορούν να τους βαπτίσουν μελετητές ή ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Φαίνεται όμως ότι τους πήρε χαμπάρι ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και την 15.06.2005 απέστειλε στο ΤΕΕ επιστολή με την οποία τους καλεί «να συμμορφωθούν με τα όσα αναφέρουν οι διατάξεις του Ν. 915/79 (άρθρο 3 παρ.1, περ. α) και να προτείνουν νέους εκπροσώπους προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα της σύνθεσης του ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ».
Κόλαφος για τον πρόεδρο του ΤΕΕ

Η Αντιπροσωπεία (ανώτατο όργανο του ΤΕΕ), που εκλέγει και ανακαλεί τη Διοίκηση, στη συνεδρίασή της την 11.06.2005 αποφάσισε μεταξύ των άλλων, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του προέδρου του ΤΕΕ κ. Γ. Αλαβάνου, «…εφ’ όσον η θητεία του νυν ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ είναι κατά γενικήν ομολογία των συναδέλφων αποτυχημένη, δεν είναι δυνατόν η ΔΕ του ΤΕΕ να την επιβραβεύει.

Γι’ αυτό θεωρούμε πως παίρνοντας αυτό το μήνυμα των συναδέλφων θα έπρεπε να προχωρήσει στην αντικατάστασή τους, ως χειρονομία που θα σηματοδοτούσε και τη δική της αλλαγή πλεύσης στα ασφαλιστικά…» και «…η Διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ πρέπει να ανακαλέσει την απόφαση ορισμού εκπροσώπων του ΤΕΕ στο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ να επεξεργαστεί νέα πρόταση με τα κριτήρια που προαναφέρονται και να την φέρει άμεσα σε νέα – έκτακτη σύγκληση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ που θα πάρει και την τελική απόφαση ορισμού…». Είναι η πρώτη φορά που η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ ακυρώνει απόφαση της ΔΕ.

Ζητείται παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ στη συνεδρίασή της την 14.06.2005 αποφάσισε με πλειοψηφία 6 επί 12 παρόντων (Δραγκιώτης, Αλεξιάδης, Ταχιάος από τη ΔΚΜ – ΔΜ και Μοροπούλου, Φούρκας, Ιωαννίδης από την ΠΑΣΚ) να μην υλοποιήσει την απόφαση του ανωτάτου οργάνου του ΤΕΕ και εν είδει αντιπερισπασμού ζήτησε την έκτακτη σύγκληση για τις 26 Ιουνίου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ με θέμα την άρση ή μη της εμπιστοσύνης προς τη ΔΕ του ΤΕΕ.

Ο χορός των σκανδάλων συνεχίζεται

Όλα όμως τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι αυτοί που υποτίθεται ότι έχουν εκλεγεί για να εκπροσωπήσουν τους μηχανικούς εκπροσωπούν μόνο τα μικροπολιτικά προσωπικά τους ιδιοτελή συμφέροντα και μάλιστα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την άποψη των μηχανικών.
Η πλειοψηφία της σημερινής ΔΕ/ΤΕΕ, όπως αναφέρουν πάρα πολλοί μηχανικοί, είναι επικίνδυνη για τους μηχανικούς και καλό θα είναι μετά από αυτό το ατόπημα να οδηγήσουν εσπευσμένα σε εκλογές το ΤΕΕ, διότι από καιρό δεν λειτουργούν ως εκπρόσωποι των μηχανικών, αλλά των προσωπικών τους συμφερόντων και των μηχανισμών.
Μήπως λοιπόν πρέπει τα τρία κόμματα (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ), που μέλη τους συμμετέχουν στα καταγγελλόμενα, να αναλάβουν δράση στο ΤΕΕ, στο ΤΣΜΕΔΕ και στην Τράπεζα Αττικής, τραβώντας τα αυτιά σε ορισμένους απ’ αυτούς, που εν ονόματι της δήθεν αυτονομίας του συνδικαλισμού προωθούν προσωπικά, ιδιοτελή και άνομα συμφέροντά τους;

Ασφαλώς, οι δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι μηχανικοί θα αξιολογήσουν τη στάση όλων εκείνων που νομίζουν ότι μπορούν να σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στο καθολικό αίτημα για ουσιαστική βελτίωση των υπηρεσιών και παροχών του Ταμείου, αλλά και για διαφάνεια και χρηστή διοίκηση, με γνώμονα το συμφέρων των ασφαλισμένων και όχι την εξυπηρέτηση «εαυτών και αλλήλων».


Σχολιάστε εδώ