Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
«Το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στην Ευρώπη δεν δημιουργεί αισιόδοξες προοπτικές και για την Αθήνα». Αυτή η επωδός συνόδευε τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου και αναμενόταν να συζητηθεί το μέλλον της κοινής ευρωπαϊκής πορείας, ιδίως μετά την ψυχρολουσία από το «όχι» Γάλλων και Ολλανδών στα δημοψηφίσματα για το Ευρωσύνταγμα.
Μόνο που αυτή ακριβώς η επωδός ταιριάζει γάντι και στα τεκταινόμενα στις ευρωαγορές, μηδέ της Σοφοκλέους εξαιρουμένης.
«Ευαίσθητη» είναι, λοιπόν, η ψυχολογία που επικρατεί στην αγορά, όπως εκτιμά η πλειονότητα των χρηματιστηριακών, όχι μόνο λόγω των αρνητικών εξελίξεων στις λοιπές διεθνείς αγορές αλλά και σε συνάρτηση με τα εγχώρια προβλήματα, προεξάρχοντος αυτού της επίλυσης του Ασφαλιστικού.
Για να μη μιλήσουμε για τα τρίμηνα των εισηγμένων, τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ) και την τραγελαφική εικόνα που παρουσιάζουν σχεδόν στο σύνολό τους οι εισηγμένες.
Με βάση όλα τα παραπάνω, μόνο εντύπωση δεν πρέπει να προκαλεί το γεγονός πως αρκετές εγχώριες ΑΧΕ χαρακτηρίζουν την αγορά μας υπερτιμημένη και συστήνουν επιφυλακτική στάση στους πελάτες τους. Ουδείς, βέβαια, αποκλείει το ενδεχόμενο επικράτησης -έστω και σε βραχυπρόθεσμη βάση- θετικού κλίματος, ανάλογα με τις εξελίξεις εντός και εκτός των τειχών. Πλην, όμως, ακόμα και στην περίπτωση που επικρατήσει καλύτερη εικόνα στο εγγύς μέλλον, αυτή θα αφορά επιλεγμένα χαρτιά και κλάδους της αγοράς ή τίτλους που θα εμπλακούν σε ενδεχόμενα σενάρια εξαγορών και συγχωνεύσεων (αν και εδώ οι πιθανολογούμενοι πρωταγωνιστές τέτοιων εξελίξεων πρέπει να αναζητηθούν πρώτα στον τραπεζικό κλάδο).
Το σίγουρο είναι πως μέχρι το τέλος του μήνα θα μας απασχολούν το ασφαλιστικό των τραπεζών και οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου (έρμα ΔΛΠ…), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι παλαιότεροι και εμπειρότεροι της αγοράς για τη στάση που θα τηρήσουν τα εγχώρια χαρτοφυλάκια. Διότι για τους ξένους θεσμικούς, στον βαθμό που πιστεύουμε στο νέο μπαράζ υπεραισιόδοξων εκθέσεων ξένων οίκων, πιθανολογούμε πως θα εμφανιστούν και πάλι αγοραστές. Μην ξεχνάμε πως τον περασμένο μήνα μείωσαν θέσεις, αποκομίζοντας τη συνήθη υπεραξία (βγάζοντας, καταπώς λένε πολλοί, από τη μύγα ξίγκι!).
ΥΓ.1: Για να γίνει ακόμα πιο σαφής η τρέχουσα οπτική των επαγγελματιών της αγοράς μας, αρκεί να διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές. Για του λόγου το αληθές, διαβάστε και θα καταλάβετε: Η πρόσφατη άνοδος της Σοφοκλέους έχει φέρει την αγορά στα μισά του δρόμου από τον στόχο, επισημαίνει η Π&Κ Χρηματιστηριακή στην εβδομαδιαία αναφορά της, τονίζοντας ότι από δω και στο εξής η άνοδος θα είναι επιλ
εκτικότερη. Μέχρι εδώ σωστά, διαβάστε όμως και παρακάτω: Στο προτεινόμενο χαρτοφυλάκιό της η χρηματιστηριακή διατηρεί την έκθεση 65% σε μετοχές (καλά πάμε), εκ των οποίων όμως το ήμισυ, ήτοι το 32,5%, αποτελείται από ευρωπαϊκούς τίτλους. Σε απλά ελληνικά, δηλαδή, η καλή ΑΧΕ μάς λέει πως από τα κεφάλαιά μας μόνο το ένα τρίτο πρέπει να επενδύσουμε στο ΧΑ! Έτσι, γιατί επίκειται άνοδος …
ΥΓ.2: Θολά -λέει- τα συμπεράσματα από την έρευνα για τη δραστηριοποίηση των βουλευτών μας στο χρηματιστήριο την επίμαχη τριετία των «παχιών αγελάδων». Λες και περιμέναμε να δείξει η έρευνα κάτι… τρανό και περίεργο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μερικοί εθνοπατέρες -εξ αυτών των 90 που φέρονται να έχουν χάσει στη Σοφοκλέους- θα έχουν να λένε στους ψηφοφόρους τους πως… συμπάσχουν!