Ο Καραμανλής, το «ανδρεϊκό» ΠΑΣΟΚ και τα μυστήρια…

Θα επρόκειτο για μία εύκολη και ελαφριά ερμηνεία να μιλήσει κάποιος για φτηνή προσπάθεια εκ μέρους του πρωθυπουργού να διεμβολίσει το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας πολιτικό παιχνίδι με συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου. Θα ήταν ακόμα ένα μέρος μόνο της αλήθειας να ερμηνευτούν τα ανοίγματα του Καραμανλή απλώς και μόνο ως εφαρμογή της πολιτικής του «μεσαίου χώρου».

Στην πραγματικότητα -και αυτό το έχουμε επισημάνει και άλλες φορές- ο Καραμανλής ήταν και παραμένει θαυμαστής του πολιτικού Ανδρέα Παπανδρέου, κυρίως των στρατηγικών και τακτικών του κινήσεων, καθώς και του ηγετικού και «κυβερνητικού» του στυλ, χωρίς αυτό φυσικά σε καμία περίπτωση να σημαίνει κάποιας άλλης μορφής πολιτική-ιδεολογική ταύτιση ή συγγένεια.

Δεν είναι λίγες οι φορές που σε συσκέψεις ή συζητήσεις με συνεργάτες του κάνει σχόλια του τύπου «αυτό θα έκανε ο Ανδρέας» ή απευθύνει το ερώτημα «τι θα έκανε ο Ανδρέας σε αυτή την περίπτωση;».
Με το «ανδρεϊκό» ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός διατηρούσε πάντα καλές σχέσεις και στενοί του συνεργάτες είχαν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με συνεργάτες του Ανδρέα. Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι οι πολύ καλές σχέσεις του Π. Μολυβιάτη με τον Κ. Παπούλια, γεγονός που έπαιξε ρόλο στην επιλογή τού νυν Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είναι, επίσης, γνωστές οι πολύ καλές σχέσεις του Α. Παπανδρέου με τον Π. Παυλόπουλο, ο οποίος διατηρεί πολύ καλό επίπεδο επικοινωνίας και με τον Α. Λιβάνη και με τον Γ. Αρσένη. Ο νυν υπουργός Εσωτερικών ήταν αυτός που είχε ενημερώσει τον Ανδρέα για την αντίθεση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή (του οποίου ήταν στενός συνεργάτης) στην παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο.

Όλο αυτό το πλέγμα των σχέσεων (όχι αποκλειστικά κοινωνικών…) όχι μόνο διατηρήθηκε όταν ο Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός, αλλά και διευρύνθηκε. Συχνά πυκνά ο ίδιος ο Καραμανλής ή στενοί του συνεργάτες συζητούν με παλιούς συνεργάτες του Ανδρέα. Γενικά υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας των δύο «χώρων», δίχως αυτό να σχετίζεται με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα πάντα, αλλά βεβαίως έχει τη σημασία του…
Μία «μυστηριώδης» συνάντηση…

Πρόσφατα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» αποκάλυψε μία σημαντική συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με πολύ στενό συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλες οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και κάτι άλλο, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει ο Καραμανλής στο στυλ διακυβέρνησης που χρησιμοποιούσε ο Ανδρέας:
– Ο πρωθυπουργός ζήτησε να πληροφορηθεί με λεπτομέρειες πώς λειτουργούσε πλάι στον Ανδρέα ο εξ απορρήτων του Αντώνης Λιβάνης, ποιες αρμοδιότητες είχε, πώς τις ασκούσε, γενικά πώς «έπαιζε» τον συντονιστικό-παρεμβατικό του ρόλο.

Η αποκάλυψή μας αντιμετωπίστηκε με (απόλυτα κατανοητή…) διάψευση σκοπιμότητας. Όμως οι παροικούντες στην -πολιτική…- Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε. Και ήταν μάλιστα αρκετά παραγωγική. Είναι μάλιστα πάρα πολύ πιθανό ότι στον ανασχηματισμό (όποτε πραγματοποιηθεί) θα τοποθετηθεί δίπλα στον Καραμανλή «γαλάζιος Λιβάνης», με πιθανότερο να αναλάβει αυτή την ευαίσθητη και επιτελική θέση τον Π. Μολυβιάτη, αν και κάποιες άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για τον Δ. Σιούφα.

Σημειώνουμε πως ο Π. Μολυβιάτης, ο Π. Παυλόπουλος, ο Δ. Σιούφας και ο Θ. Ρουσόπουλος έχουν, επίσης, επαφές με στελέχη τού πάλαι ποτέ «παπανδρεϊκού» περιβάλλοντος, όχι μόνο της παλιότερης γενιάς, αλλά και της νεότερης…

Το ραντεβού με τον Αρσένη…

Με βάση όλα τα προαναφερθέντα, για τους γνωρίζοντες δεν αποτέλεσε έκπληξη η συνάντηση του Καραμανλή με τον Γ. Αρσένη, η οποία, πάντως, υπογραμμίζουμε ότι δεν συνδέεται με την άλλη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πολύ στενό συνεργάτη του Ανδρέα. Ο
Γ. Αρσένης διατηρεί επαφές με τον Π. Παυλόπουλο, ενώ έχει και κάποια επικοινωνία με τους Π. Μολυβιάτη και Γ. Αλογοσκούφη. Αυτή την περίοδο ο πρώην υπουργός, παράλληλα με την επανενεργοποίηση του ΙΝΕΡΠΟΣΤ (Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής), ασχολείται με τη μελέτη μίας πρότασης για τη συγκρότηση ενός οργάνου, κάτι σαν «επιτροπή σοφών», που θα ασχοληθεί με την εκπόνηση μακρόπνοης στρατηγικής για το μέλλον της χώρας μας, κατά τα πρότυπα παρόμοιων οργάνων που έχουν συγκροτηθεί σε ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα έχει σκεφτεί ως κατ’ αρχήν ονομασία αυτής της επιτροπής το «Ελλάδα 2020».

Η πρότασή του αυτή μεταφέρθηκε στον πρωθυπουργό, ο οποίος τη βρήκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Και κατά την πρόσφατη συνάντησή τους κυρίως αυτό συζήτησαν. Σύμφωνα δε με πληροφορίες μας, συμφώνησαν να ολοκληρωθεί η μελέτη αυτής της πρότασης και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να προχωρήσει ως κυβερνητική πρωτοβουλία, με ενεργό φυσικά συμμετοχή τού πρώην υπουργού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το κλίμα της συζήτησης ήταν πολύ θετικό. Και αυτή φυσικά επεκτάθηκε και στα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Αυτό, βέβαια, δεν σχετίζεται με… κυβερνητική αξιοποίηση του Γ. Αρσένη, όπως έσπευσαν να γράψουν ή να πουν ορισμένοι ευφάνταστοι σεναριογράφοι. Δεν σχετίζεται, επίσης, με… αίτημα του πρώην υπουργού για χρηματοδότηση του ΙΝΕΡΠΟΣΤ, σενάριο που μόνο ως προβοκάτσια εναντίον του μπορεί να εκληφθεί.

…και άλλες συναντήσεις

Σε κάθε περίπτωση γεγονός είναι πως ο Καραμανλής δείχνει ότι θέλει και μπορεί να συζητά με στελέχη του «παπανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ, να βρίσκει σημεία επαφής, να ακούει ιδέες και προτάσεις, να κρατά ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Κάτι που ούτε ο Κ. Σημίτης προσπάθησε -το αντίθετο μάλιστα, επιχείρησε να περιθωριοποιήσει όλα τα στελέχη που συνδέονταν καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τον Ανδρέα- ούτε ο Γ. Παπανδρέου. Και δεν συνδέεται, επαναλαμβάνουμε, αυτή η τακτική του πρωθυπουργού αποκλειστικά με την επιλογή του «μεσαίου χώρου». Επαναλαμβάνουμε δε πως ο Καραμανλής και στενοί του συνεργάτες έχουν επικοινωνία και με άλλα στελέχη αυτού του χώρου, της παλιότερης, αλλά και της νεότερης γενιάς.

Ως εκ τούτου, όχι μόνο δεν αποκλείονται και άλλες συναντήσεις-εκπλήξεις, αλλά θα πραγματοποιηθούν, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Και όχι αποκλειστικά με στελέχη του «ανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, υπάρχουν, όπως είναι γνωστό, επαφές και ανοίγματα και με στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς…


Σχολιάστε εδώ