Ο δαίμονας των δημαρχείων

– Μου λένε τα συντρόφια από τη Σαλαμίνα ότι ναι μεν αθωώθηκε ο πρώην τοπάρχης, φίλτατος Αθανάσιος Μακρής, σχετικά με τις βαρύτατες κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί για μια δαπάνη 80 εκατομμυρίων, η οποία δεν δικαιολογούνταν για ένα έργο αποχέτευσης, αλλά το σκεπτικό του Εισαγγελέα της έδρας περί της αθωώσεως ήταν πως το δικαστήριο δεν ήταν αρμόδιο να αποφασίσει εάν καλώς ή κακώς δόθηκαν τα εκατομμυριάκια στον εργολάβο. Αυτήν την αρμοδιότητα, είπε ο Εισαγγελέας, την έχει το διοικητικό δικαστήριο. Αυτά για την ιστορία. Σημασία έχει ότι ο Αθανάσιος αθωώθηκε.

– Όταν τα προβλήματα πνίγουν τους κατοίκους, αυτοί δεν υπολογίζουν ούτε βροχή ούτε χιόνια. Για μία ακόμη φορά συγκεντρώθηκαν οι καταστηματάρχες που έχουν τα μαγαζιά τους στο κέντρο της πόλης του Αμαρουσίου για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική καταστροφή που υφίστανται εξαιτίας της άναρχης πεζοδρόμησης, όπως λένε, που έχει γίνει γύρω από το κέντρο της πόλης. Βέβαια, αρκετοί βρήκαν την ευκαιρία να «εκμεταλλευτούν» τους 300 περίπου συγκεντρωθέντες εν όψει δημοτικών εκλογών. Δεν θα αναφέρω τα ονόματά τους για να μην… παίξω το παιχνίδι τους. Συντρόφια μαγαζάτορες, συνεχίστε να διαμαρτύρεστε, όπως και όσο νομίζετε. Δικαίωμά σας. Εγώ μαζί σας είμαι. Προσέξτε, όμως, τα… δημοτικολαμόγια που προσπαθούν να πάρουν ψηφάκια με τον πόνο σας.

– Η είδηση μου ήρθε από ένα μακρινό νησί, αλλά επειδή έχει… ομορφιά την αναφέρω. Μία γοητευτικότατη κυρία, η Μαρία Κλαυδιανού, είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσει τον δήμο Ζακυνθίων με το «γαλάζιο» χρίσμα. Πρόκειται για μια δυναμικότατη παρουσία και ήδη η Ρηγίλλης έχει αρχίσει να συζητά το όνομά της με θετικό τρόπο. Άντε να δούμε.

– Στο Αυτόφωρο οδηγήθηκε ο νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων Γιώργος Παρασκευόπουλος, ύστερα από μήνυση της δημάρχου Σερίφου, επειδή, όπως λέει η δήμαρχος, έχει χτίσει ένα σπιτάκι μπαζώνοντας την κοίτη ενός ρέματος. Ο Παρασκευόπουλος μιλά για κομματική δίωξη, ενώ η δημαρχάρα λέει ότι έκανε το καθήκον της. Η Αγγελική Συνοδινού, έτσι λέγεται η τοπαρχίνα, εκλέγεται με την πράσινη σημαία, ενώ ο Γιώργης είναι «γαλαζόπαιδο». Άρχισαν τα μαχαίρια να ακονίζονται…

– Φαίνεται ότι έπιασαν τόπο τα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας για τη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του δήμου Άνω Λιοσίων. Ο Εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διέταξε κατεπείγουσα δικαστική έρευνα για να μάθει τον λόγο για τον οποίο «έφαγαν οι αράχνες» τα πορίσματα που ανέφεραν την εξωταμειακή διαχείριση που έκανε ο Νικόλας ως δήμαρχος, σε μια βαλιτσούλα που είχε δέκα εκατομμυριάκια ευρώ! Σας έχω και άλλα νέα. Ο περιφερειάρχης Αττικής, Μπάμπης Μανιάτης, κάλεσε σε απολογία τον Παπαδήμα για το ίδιο ζήτημα. Ο περιφερειάρχης, κρίνοντας μη επαρκείς τις εξηγήσεις που έδωσε ο «ανοιγοκλείνων» τη χωματερή, τον παρέπεμψε στο πειθαρχικό συμβούλιο του άρθρου 185. Πρακτικά να σας ενημερώσω ότι το συμβούλιο αυτό αποτελείται από τρεις ανώτατους δικαστικούς, έναν εκπρόσωπο της ΤΕΔΚΝΑ και έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Το εν λόγω συμβούλιο θα αποφανθεί εάν ο Νίκος Παπαδήμας τεθεί σε αργία ή όχι. Η ανώτερη ποινή είναι τρεις μήνες. Ανεξάρτητα όμως από αυτήν τη διαδικασία, εάν εξαιτίας της δικαστικής έρευνας ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του δημάρχου, τότε αυτομάτως θα τεθεί σε αργία από τον περιφερειάρχη χωρίς δεύτερη κουβέντα. Άσχημες μέρες έρχονται για τον Νικόλα. Ιδιαίτερα άσχημες.

– Έβλεπα την περασμένη Κυριακή στο Extra την εκπομπή του Σπίνου που έδειχνε τις πολεοδομικές παραβάσεις ενός παραλιακού καταστήματος. Μου βγήκαν τα μάτια από τις παρανομίες. Μέχρι και τα… ψάρια γελούσαν! Όλοι τις βλέπουν εκτός από τον συμπαθέστατο δήμαρχο που έχει δώσει άδεια λειτουργίας. Έλα, όμως, που απ’ ό,τι έμαθα η υπόθεση με τις αυθαιρεσίες θα έχει συνέχεια. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, Γρηγόρης Πεπόνης, το επόμενο πρωί από την προβολή της εκπομπής ζήτησε με το υπ’ αριθμόν 13/6/2005-6471 έγγραφό του αντίγραφο της κασέτας για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

– Πολλοί δήμοι έχουν συνάψει συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για την περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων από τους δρόμους. Στην ιστορία αυτή γίνεται το… κλέψιμο της αρκούδας. Μιλάμε για πολλά εκατομμύρια που πηγαίνουν στις τσέπες ημετέρων εντός και εκτός δήμων. Φυσικά τα ευρωπακετάκια δεν προέρχονται από τα σαράβαλα που βρίσκονται παρατημένα στους δρόμους, αλλά από τα καινούργια που αρπάζονται μέρα μεσημέρι, με τη σύμβαση στην κωλότσεπη του φορτηγατζή. Όταν τον παίρνουν χαμπάρι, «α, συγγνώμη, έκανα λάθος» είναι η απάντηση. Αν δεν τον πάρουν, πάει το αυτοκινητάκι. Να ‘ταν κι άλλο. Αυτά δεν τα λέω εγώ. Τα λένε δημοτικοί σύμβουλοι σε Γλυφάδα, Ηλιούπολη και πέριξ.

– Σας έχω γράψει και άλλη φορά για την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να περάσει η αρμοδιότητα των λιμενικών ταμείων στη δικαιοδοσία των δήμων. Έλα, όμως, που μερικοί βολεμένοι δεν λένε να εφαρμόσουν αυτήν την εγκύκλιο, η οποία έχει σταλεί εδώ και έναν μήνα σε όλους τους δήμους και με διάφορες δικαιολογίες. Εκεί στον Ωρωπό σε λίγο θα παίξουν μπουνιές. Στην Ελευσίνα ήδη άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες «ψιλές».

– Στις 5 Ιουνίου ο δήμος Κηφισιάς πήρε μια πολύ ωραία πρωτοβουλία με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος και, μαζί με παιδιά των δημοτικών σχολείων, δεντροφύτευσε έναν δημοτικό χώρο. Η αλητεία, όμως, έκανε την εμφάνισή της. Την επόμενη μέρα όλα τα δεντράκια ήταν ξεριζωμένα! Ήδη κατατέθηκε μήνυση από τη δημοτική αρχή. Ντροπή.

– Ο Δημήτρης Ζεγγίνης είναι ο νέος γενικός γραμματέας της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. Ο Δημήτριος μέχρι χθες ήταν ειδικός σύμβουλος του νομάρχη. Η αλήθεια είναι ότι έχει πλούσιο βιογραφικό και πρόκειται για σοβαρό άνθρωπο. Επειδή είμαι «παλιά καραβάνα» περί τα δημοτικά, να σας πω ακόμη ότι ο αρχιτοπάρχης Κουρής είχε συνεργαστεί με τον Δημήτριο, όταν ο πρώτος ήταν δήμαρχος Αθηναίων και ο δεύτερος διευθυντής σε δημοτική επιχείρηση του δήμου Αθηναίων.

– Με κάθε επίσημο τρόπο δήλωσε την αποχώρησή του από τον συνδυασμό του τοπάρχη Νίκου Αδαμόπουλου ο δημοτικός σύμβουλος Βοϊλής. Δεν ξέρω αν αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα στη συνοχή του συνδυασμού του δημάρχου Ν. Φιλαδέλφειας, αλλά εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες μου για την επικείμενη αποχώρηση άλλων δύο συμβούλων της διοίκησης, τότε σίγουρα το πρόβλημα θα είναι υπαρκτό. Για να είμαι πιο συγκεκριμένος, σας λέω ότι οι προς ανακοίνωση αποχωρήσεις αφορούν μια κυρία και έναν «βετεράνο».

– Ο δήμος Λυκόβρυσης αποφάσισε να φτιάξει ένα σήμα, το οποίο θα χρησιμοποιεί στα λογότυπά του και θα εκφράζει την ιστορία της πόλης. Ξεκίνησε, λοιπόν, έναν άτυπο διαγωνισμό, όπου συμμετέχει όποιος θέλει, καταθέτοντας την πρότασή του. Μέχρι εδώ όλα καλά. Ακούω, όμως, διάφορα. Ήδη έχει στηθεί ένας «χορός» χιλιάδων ευρώ για επιτροπές και παραεπιτροπές που θα εγκρίνουν το σήμα, το οποίο, όπως μου λένε, ήδη έχει… εγκριθεί από την αντιδήμαρχο Φωτεινή Ρεΐση. Μακάρι να μην είναι έτσι, γιατί είναι κρίμα να ελπίζει ο καθένας, όταν είναι προαποφασισμένο το αποτέλεσμα.

– Περίεργα πράγματα ακούγονται σχετικά με την ανάθεση, από τη δημοτική αρχή, του έργου τοποθέτησης ταρτάν στο γήπεδο Πεύκης. Ένα εκατομμυριάκι ευρώ είναι η δαπάνη. Πολλά τα λεφτά. Από τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο προέκυψε ότι δεν υπάρχει μελέτη γι’ αυτό το έργο. Μα, καλά, είναι δυνατόν; Είχα και έχω την εντύπωση ότι ο Καμάρας, έτσι λέγεται ο δήμαρχος, είναι έντιμος και σοβαρός άνθρωπος. Τα μάτια σου ανοιχτά, τοπαρχάρα μου. Είναι επικίνδυνοι οι καιροί.

– Παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού διευθυντή της δημοτικής επιχείρησης επικοινωνίας του δήμου Αμαρουσίου ο καλός συνάδελφος Βασίλης Ταλαμάγκας. Δύο χρόνια στη θέση αυτή, ομολογουμένως, βοήθησε πολύ στο έργο του δημάρχου. Η παραίτηση οφείλεται στο γεγονός ότι ο Βασίλης θα αναλάβει τη διεύθυνση νέας εφημερίδας που πρόκειται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε. Καλά έκανε. Τη θέση του στον δήμο θα πάρει η σύμβουλος του δημάρχου Έλενα Δέδε.

– Για τη βόμβα που έβαλαν στο σπίτι του αντιδημάρχου Βύρωνα Αντώνη Καμπάνταη προφανώς έχετε μάθει. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι η «βόμβα» ήταν σκέτη… μαϊμουδιά. Οι πυροκροτητές ήταν ξαναχρησιμοποιημένοι. Δηλαδή άχρηστοι και με τη βούλα. Η δε δυναμίτιδα ήταν σκέτος γύψος, από αυτόν που χρησιμοποιούν οι μπογιατζήδες για σπατουλάρισμα. Δεν λέω περισσότερα, γιατί θα εκθέσω την πηγή μου. Πάντως, αυτά που ακούστηκαν, ότι δηλαδή η «βόμβα» μπήκε εξαιτίας του προγράμματος για την εθελοντική φύλαξη που προσπάθησε ο δήμαρχος να εφαρμόσει, είναι επίσης… μαϊμουδιές. Άλλα κρύβει η ιστορία αυτή. Χρυσαυγίτικες απόπειρες επιβολής…

– Έχουν… ανάψει για τα καλά τα αίματα στον δήμο Γλυφάδας εξαιτίας του επόμενου δημοτικού συμβουλίου, η ημερήσια διάταξη του οποίου έχει θέματα που αφορούν σφράγισμα καταστημάτων. Εκεί να δείτε συμφέροντα. Υπάρχουν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν μετατραπεί σε κανονικούς υπαλλήλους συμφερόντων παραλιακών αυθαιρεσιών. Τραγική η κατάσταση. «Μεγάλο παιχνίδι» γίνεται και με τις θέσεις των θαλαμηγών στη μαρίνα. Εκεί να δείτε λαδόσημο που πέφτει. Τα έχει πει ο Κούγιας στο δημοτικό συμβούλιο, με όνομα και επίθετο, αλλά ποιος ακούει… Α, τώρα θυμήθηκα και κάτι άλλο. Σχετικά με την ανάθεση που έγινε στην εταιρεία που κάνει την αποκομιδή των σκουπιδιών, υπάρχει καμιά αναφορά στον Εισαγγελέα που αποδεικνύει ότι όλα… έγιναν νύχτα; Απλώς ρωτάω.

– Ετοιμάζονται και οι καλοκαιρινές συναυλίες των δήμων. Νέα φαγοπότια. Δεν ξέρω ποιοι θα τραγουδήσουν πού, αλλά για έναν δήμο είμαι σίγουρος. Ο τοπάρχης έχει «μόνιμη αδυναμία» τα τελευταία πέντε χρόνια στα δημοτικά τραγούδια. Υπάρχει αίσθημα με την αοιδό. Καλά κουφέτα, παιδιά!

– Μία πολύ ωραία πρωτοβουλία πήρε ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρος Μίχος. Πήρε σβάρνα τις γειτονιές της πόλης του και μαζί με συνεργάτες του καταγράφουν προβλήματα και ενημερώνουν για διάφορα ζητήματα τους δημότες. Μπράβο, Λάμπρο!

– Έκλεισε πλέον και το ζήτημα με το δικαίωμα επανεκλογής του νομάρχη για τρίτη τετραετία. Όρεξη να έχουν να εκλέγονται όσες φορές θέλουν. Δεν υπάρχουν περιορισμοί.

– Όταν θέλει ο Κουτελάκης, είναι λαλίστατος. Φώναξε τις κάμερες για να καταγγείλει τους «αγνώστους» που έκλεψαν τις φωτογραφίες των υπαλλήλων του δήμου από αιτήσεις που είχαν ενδοϋπηρεσιακή χρησιμότητα. Ωραία τα έλεγε ο Γιώργης. Περίμενα και εγώ να πει για όσα τον έχουμε ρωτήσει, σπαταλώντας καμιά δεκαριά στυλό, αλλά πού τέτοιο πράγμα. Γεια σου, Γιώργη! Θα μεταδημοτεύσω στη Νέα Σμύρνη για να σε ψηφίζω. Είσαι απίθανος!

– Μου λένε φίλοι μου ότι ο Δημήτριος ο Μαραβέλιας είναι πικραμένος από τα σχόλια της στήλης που λένε ότι έχει πέντε-έξι έμμισθες θέσεις, εκμεταλλευόμενος τις κομματικές του γνωριμίες. Βρε Δημήτρη, γιατί δεν μου στέλνεις τα ΦΕΚ που γράφουν πόσες θέσεις έχεις; Μακάρι να κάνω λάθος. Θα ζητήσω συγγνώμη. Στείλε μου τον φάκελο με το ταχυδρομείο, όπου τώρα είσαι και πρόεδρος σε θυγατρική εταιρεία του οργανισμού. Σίγουρα θα έρθει ο φάκελος.

– Ποιος δήμαρχος, που εξελέγη για πρώτη φορά, είναι συνεταίρος σε ενεχυροδανειστήριο της οδού Πειραιώς; Δεν είναι παράνομο, αλλά όλως περιέργως όλοι οι πελάτες είναι από τον δήμο του. Σανίδα που χρειάζεται… Όχι βρεγμένη, αλλά με… καρφίτσες!

– Φαίνεται έχει ριζώσει βαθιά εκεί στον Υμηττό, έχει και συμπάθειες, δεν το κουνάει λοιπόν από εκεί ο Αριανάς. Θα διεκδικήσει για άλλη μια τετραετία τον δήμο. Υποψήφιος λοιπόν θα είναι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές και βέβαια με πολλές πιθανότητες επανεκλογής.

– Ποιος δημοσιογράφος, που του αρέσουν τα ελικόπτερα, εισέπραξε σε τρεις μήνες 200.000 ευρώ από δημοτική επιχείρηση για να παρέχει «επικοινωνιακές συμβουλές»; Αυτός καλά έκανε και τα πήρε. Εγώ θα έπαιρνα τα διπλάσια. Ο δήμαρχος γιατί τα έδωσε; Φοβόταν κάτι;

Ο Εξορκιστής


Σχολιάστε εδώ