Μία σύγκρουση από τα παλιά
Δεν είναι μόνον η Νέα Δημοκρατία που συνεχίζει να λειτουργεί σαν να βρίσκεται ακόμη στην αντιπολίτευση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ που δεν έχει καταφέρει να απεμπλακεί από τη συμπεριφορά του ως κυβέρνηση.
Έτσι, το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, στην ιδρυτική συνέλευση της περιφερειακής οργάνωσης του Κινήματος στην Κεντρική Μακεδονία, συγκρούστηκαν δύο μηχανισμοί που έρχονται από τα παλιά.
Οι «σημιτικοί» και οι «τσοχατζοπουλικοί» αντιπαρατάχθηκαν και πολέμησαν λυσσαλέα για την επικράτηση στην περιφερειακή επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, αναβιώνοντας μάχες του παρελθόντος που συγκλόνισαν το ΠΑΣΟΚ και το οδήγησαν στην ήττα.
Από τη μια, ο Τσοχατζόπουλος που είχε μαζί του αυτήν τη φορά τους ανθρώπους του Βενιζέλου και συνεργάστηκε με τα στελέχη των γύρω νομών, τα οποία πρόσκεινται στον Μουσιώνη και τον Σαουλίδη (Σέρρες), τον Γερανίδη (Β’ Θεσσαλονίκης), τον Δριβελέγκα (Χαλκιδική), τους Αφεντουλίδη, Παραστατίδη (Κιλκίς), τον Ηλία Σιδηρόπουλο (Ημαθία) και τον Θανάση Παπαγεωργίου (Πιερία).
Από την άλλη, οι άνθρωποι του Χρυσοχοΐδη στην Ημαθία, του Φλωρίδη (Κιλκίς), του Πάχτα (Χαλκιδική), του Τσερτικίδη (Πιερία), των Ηλιάδη και Στάμτση (Σέρρες), του Πασχαλίδη (Πέλλα) και τα λεγόμενα «ορφανά του εκσυγχρονισμού» σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης (Γκεσούλης, Νικολάκαρος, Αγγέλου).
Οι μόνες αλλαγές από τα σκηνικά του παρελθόντος, τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στο Βενιζέλο (που… άλλαξαν «στρατόπεδο» και προσχώρησαν σε εκείνο του Άκη, θέλοντας να ισχυροποιήσουν τις δυνάμεις της «αντιπολίτευσης»), καθώς και οι προσκείμενοι στον Καστανίδη και τον Μαγκριώτη (από εκσυγχρονιστές έγιναν ανεξάρτητοι), όπως και αυτοί που βρίσκονται κοντά στη Χρύσα Αράπογλου (από αντιεκσυγχρονιστές πέρασαν στη νέα εποχή).
Το αποτέλεσμα της κάλπης, παρ’ ότι κατέγραψε πως οι μηχανισμοί -και μάλιστα με τα παλιά τους χαρακτηριστικά- παραμένουν πανίσχυροι, αποδείχθηκε σοφό.
Κανένα από τα δύο «στρατόπεδα» δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία και ο ρυθμιστικός ρόλος ανατίθεται σε τέσσερις «ανεξάρτητους».