Κυπριακό βέτο στην Ντόρα
Το πρόβλημα φυσικά των Κυπρίων δεν είναι η είσοδος της δημάρχου Αθηναίων στην κυβέρνηση. Είναι αυτονόητο. Το πρόβλημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού λαού -και όχι μόνο του 76% που ψήφισε ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν- είναι οι γνωστές θέσεις της Ντόρας υπέρ του «ναι» στο διχοτομικό έκτρωμα και η επιχείρηση επιβολής αυτών των θέσεων με εκβιαστικά μέσα.
Τα ρεπορτάζ του «Π» περί συμφωνίας Καραμανλή – Ντόρας για την τοποθέτησή της στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν προξενήσει αναστάτωση και αντιδράσεις οργής στην Κύπρο, επειδή η δήμαρχος, ο πατέρας της και ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησαν εκβιαστικά, με το ειδικό βάρος που διαθέτουν, να πείσουν τον κυπριακό λαό να συμβιβαστεί, να συνθηκολογήσει, να υποταχθεί.
Δεν ξεχνούν οι Κύπριοι ότι, πέραν των προκλητικών δηλώσεων της Ντόρας και του πατέρα της υπέρ του «ναι», ο Κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να εξαπολύσει ακόμα και υβριστικές επιθέσεις κατά του Προέδρου Τ. Παπαδόπουλου, με απαξιωτικά λόγια που κάθε άλλο παρά συνάδουν με την ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας. Και μάλιστα επιλέγοντας κρίσιμα «τάιμινγκ», όπως λίγες ώρες πριν από το δημοψήφισμα.
Με δεδομένες, λοιπόν, τις θέσεις της Ν. Μπακογιάννη για το Κυπριακό και με δεδομένο, επίσης, ότι αναμένονται κρίσιμες εξελίξεις, η κυπριακή πλευρά κρίνει ως εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη την τοποθέτησή της στο ΥΠΕΞ. Και θεωρεί τραγικό να βρεθεί στο σημείο η Κύπρος να πιέζεται και από το ελληνικό ΥΠΕΞ προκειμένου να αποδεχθεί συμβιβαστικές λύσεις!
Σημειώνεται μάλιστα ότι έχει διαμορφωθεί ένα επίπεδο αρμονικής συνεργασίας μεταξύ του νυν υπουργού Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη και της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, του Προέδρου Τ. Παπαδόπουλου, του Γ. Ιακώβου και του προέδρου της κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφια. Και ενδεχόμενη αλλαγή φρουράς στο ΥΠΕΞ και μάλιστα με τοποθέτηση της δημάρχου Αθηναίου πέραν όλων των άλλων απειλεί να διαταράξει, ακόμα και να ανατρέψει ισορροπίες, απαραίτητες για την περισσότερο από ποτέ αναγκαία συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου εν όψει κρίσιμων εξελίξεων.
Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, η κυπριακή πλευρά έχει διαμηνύσει τη δυσαρέσκειά της στο Μέγαρο Μαξίμου και τις παρενέργειες μιας τέτοιας εξέλιξης. Ενώ δεν λείπουν στην Κύπρο ακόμα και φωνές που κάνουν λόγο για αιτία σύγκρουσης, εφόσον τελικά τα σενάρια υλοποιηθούν.
Αλλά και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν αντιδράσεις και φωνές κατά της τοποθέτησης της Ντόρας στο ΥΠΕΞ. Και λόγω της αρνητικής σχέσης της με την κυπριακή κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου και λόγω της προκλητικής στήριξης του σεναρίου από διαπλεκόμενα συγκροτήματα. Μάλιστα στελέχη του καραμανλικού μπλοκ κάνουν λόγο για «ομηρία Καραμανλή», αν ισχύσουν όλα όσα η δήμαρχος ισχυρίζεται ότι περιλαμβάνονται στη μεταξύ τους συμφωνία και για «άλλον πόλο» σε κυβέρνηση και κόμμα που θα αμφισβητεί τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δέκτης των κυπριακών αντιδράσεων έχει γίνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος προτίθεται να μεταφέρει στον πρωθυπουργό αυτό το κλίμα…
Από τη μεριά της, πάντως, η Ντόρα αισθάνεται, όπως λέει σε συνεργάτες της, σίγουρη. Σε συζητήσεις με το περιβάλλον της τονίζει πως «η συμφωνία με τον Καραμανλή υπάρχει και αποκλείεται να με ρίξει ο Καραμανλής»…
«Πακέτο» Ντόρας – Μεϊμαράκη;
Μια άλλη, πάντως, ενδιαφέρουσα παράμετρος του μελλοντικού ρόλου της Ν. Μπακογιάννη είναι η αίσθηση που επικρατεί σε μεγάλο μέρος των βουλευτών της ΝΔ και των κομματικών στελεχών ότι έχει εν δυνάμει διαμορφωθεί άξονας Ντόρας – Μεϊμαράκη.
Μάλιστα ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμα και για «πακέτο Ντόρας – Μεϊμαράκη», ενώ, σύμφωνα με εξέχον κομματικό στέλεχος, υπάρχει ακόμα και δέσμευση του γραμματέα της ΝΔ ότι «θα σου φέρω πακέτο το κόμμα».
Γεγονός είναι ότι αρκετοί υπουργοί και στελέχη εκφράζουν έντονη ενόχληση από την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο, καθώς και από τη διάθεση, όπως ισχυρίζονται, του γραμματέα να κάνει πολιτικό παιχνίδι με τη δήμαρχο.
Ενώ δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις ότι δεν αποκλείεται η υπουργοποίηση του Β. Μεϊμαράκη, όταν γίνει ο ανασχηματισμός, παρά την ευρωπαϊκή του αναβάθμιση (ορίσθηκε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και τις εκτιμήσεις που τη συνοδεύουν, ότι αυτό σημαίνει πως παραμένει στη θέση του γραμματέα…