Κρατικοποίηση αντί για ιδιωτικοποίηση

Η στροφή που έκανε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, συμφωνώντας με τη διάταξη του υπουργού Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη, για την ενοικίαση κρεβατιών εντατικής στο «Ερρίκος Ντυνάν», έφερε στην επιφάνεια τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Ο υπουργός, μιλώντας στην επιτροπή που συζητούσε το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, άφησε να διαφανεί με σαφήνεια ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να πάρουμε το νοσοκομείο στο Δημόσιο», αν και αργότερα οι άνθρωποί του έλεγαν ότι δεν αλλάζει κάτι και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα προχωρήσει η διάταξη για την ενοικίαση των κλινών της εντατικής.

Πάντως, οι «πράσινοι» που πριν από λίγες μόλις ημέρες είχαν χαρακτηρίσει την ενοικίαση «κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ», υποστήριζαν ότι «αργά ή γρήγορα το ”Ντυνάν” θα περάσει στο Δημόσιο, όπως έγινε παλαιότερα με τον Ερυθρό Σταυρό ή το Ασκληπιείο της Βούλας».

Και το έλεγαν αυτό επικαλούμενοι τα οικονομικά προβλήματα του νοσοκομείου, το οποίο, παρ’ ότι λειτουργεί με τα λεγόμενα «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», δεν πάει καθόλου καλά. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, που όλο για ιδιωτικοποιήσεις μιλούν, συμφωνούν ότι σε ορισμένους κρίσιμους τομείς οι κρατικοποιήσεις είναι καλύτερες από τις ιδιωτικοποιήσεις.


Σχολιάστε εδώ