Κερδισμένοι και χαμένοι…

Για την ιστορία και μόνον να αναφέρουμε ότι από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής προκύπτει ότι οι μισοί από τους περίπου 650 που διετέλεσαν βουλευτές, ευρωβουλευτές και εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί την περίοδο 1989-2002 είχαν μικρή ή μεγάλη συναλλακτική δραστηριότητα, με περίπου 100 να εμφανίζονται ότι είχαν κέρδη (άλλοι λογιστικά και άλλοι πραγματικά) και σχεδόν 200 να φαίνεται ότι είχαν ζημιές.

Αναλυτικά ως πλέον κερδισμένους τα στοιχεία που έδωσε η Επιτροπή της Βουλής εμφανίζουν:

• Τον πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιάννη Αβέρωφ με 1,2 δισ. δραχμές, που όμως, όπως και ο ίδιος διευκρίνισε, δεν έπαιξε στο χρηματιστήριο, αλλά ως γόνος της οικογένειας Παπαστράτου από τη μητέρα του πώλησε μαζί με όλη την οικογένεια τη συμμετοχή του στη γνωστή καπνοβιομηχανία Φίλιπ Μόρις.

• Τον βουλευτή Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Νίκο Φλώρο με 1,1 δισ. δραχμές, που θα αντιμετωπίσει τον εισαγγελέα, στον οποίο δήλωσε πως όταν κληθεί θα ανακοινώσει για λογαριασμό ποιου επιχειρηματία έκανε τις συναλλαγές που απέφεραν αυτό το κέδρος.

• Τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Σηφουνάκη, η σύζυγος του οποίου Μαρία Δασκαλαντωνάκη από τις συναλλαγές της είχε κέρδη 900 εκατ.

• Τον ανεξάρτητο βουλευτή Στέφανο Μάνο, που μαζί με τη σύζυγό του εμφανίζουν κέρδη 880 εκατ., τα οποία πάντως είναι ο μόνος ίσως βουλευτής που τα είχε αναφέρει αναλυτικά και ευκρινέστατα στο «πόθεν έσχες».

• Στις συναλλαγές των συζύγων τους αποδίδουν τα εμφανιζόμενα κέρδη οι επόμενοι στη λίστα των μεγαλοκερδισμένων, που είναι ο Πάνος Καμένος (610 εκατ. δραχμές, της πρώην συζύγου του, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι «χαμένος»), ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης (με 550 εκατ.) και ο Αχιλλέας Καραμανλής (με 530 εκατ.).
Ακολουθούν στη λίστα ο πρώην βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Αλ. Αθανασιάδης (270), ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και νυν δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιάννης Σκουλαρίκης (250), ο πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Νεονάκης (207), που η αποκάλυψη της δραστηριότητας του από τον πρώην υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη τού στέρησε την υποψηφιότητα στις τελευταίες εκλογές, ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ δημοσιογράφος Γιάννης Μαρίνος (200 εκατ.) και ο στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη, που διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εξωτερικών, καθηγητής Χρ. Ροζάκης (155 εκατ.).

Στη λίστα των ζημιωμένων πρώτος με απώλειες 970 εκατ. δραχμών βρίσκεται ο βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαγεωργίου και ακολουθούν ο Δ. Λιντζέρης (με 444 εκατ.), που αντέδρασε έντονα στις ανακοινώσεις, καθώς ο ίδιος δεν έπαιξε ποτέ στο χρηματιστήριο και οι μετοχές που είχε ήταν λόγω της συμμετοχής του στο μαιευτήριο «Ιασώ», το οποίο μπήκε το 2000 στη Σοφοκλέους.

Ακολουθούν η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη (-153), ο πρώην ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ και υπουργός των πρώτων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Δ. Κουλουριάνος (-111), ο Χρ. Παπουτσής (-98), ο νομάρχης Αργολίδας και πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Β. Σωτηρόπουλος (-95), ο πρώην βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτ. Δαμιανάκης (-80), ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς (-78), ο πρώην υπουργός Γιώργος Ρωμαίος (-77), ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Μπιρόλ Ακήφογλου (-74), ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Π. Σαρλής (-68) και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης (-67).

Τόσο τα στοιχεία αυτά όσο και τα συνολικά που δημοσιοποιήθηκαν έδειξαν πάντως ότι το «πάρτι της Σοφοκλέους» ήταν διακομματικό, αφού εκτός από τα στελέχη των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, συμμετοχή, έστω και μικρότερη, είχαν και πολιτικοί από την Αριστερά και κυρίως από τον Συνασπισμό.


Σχολιάστε εδώ