Καραμανλής: Ευέλικτη πολιτική «διευρύνσεων» και ενόψει δημοτικών – νομαρχιακών εκλογών

Η στρατηγική που έχουν εισηγηθεί οι αρμόδιοι να ακολουθήσει η ΝΔ προβλέπει ευρείας έκτασης «αποκομματικοποίηση» των δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών και παράλληλα συνέχιση των ανοιγμάτων τόσο σε προσωπικότητες προερχόμενες απ’ τον χώρο του ΠΑΣΟΚ όσο και σε στελέχη της Αριστεράς.
Συγκεκριμένα προβλέπει:

· Να δοθεί απ’ τη ΝΔ χρίσμα μόνο στους 8-10 μεγάλους δήμους της χώρας. Σύμφωνα με μια «παραλλαγή» της πρότασης θα δοθεί χρίσμα στις πόλεις-πρωτεύουσες των νομών και σε ορισμένους μεγάλους δήμους της Αττικής. Στους υπόλοιπους δήμους, όπου υπάρχουν πετυχημένοι δήμαρχοι, αναγνωρισμένοι απ’ τις τοπικές κοινωνίες, θα υποστηριχθούν, είτε έχουν εκλεγεί ως υποψήφιοι της ΝΔ είτε ως ανεξάρτητοι, υποστηριχθέντες και απ’ τη ΝΔ, χωρίς όμως επίσημο κομματικό χρίσμα, ώστε να συσπειρώσουν ευρύτερες δυνάμεις. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα της τελευταίας περίπτωσης αναφέρονται οι δήμαρχοι Βύρωνα Ν. Χαρδαλιάς, Περιστερίου Α. Παχατουρίδης κ.ά.

· Θα στηριχθούν επίσης -χωρίς επίσημο χρίσμα- δήμαρχοι που θεωρούνται πετυχημένοι, ακόμα κι αν στις προηγούμενες εκλογές είχαν εκλεγεί ως αντίπαλοι υποψηφίων που είχαν το χρίσμα της ΝΔ. Ως τέτοια παραδείγματα αναφέρονται ο δήμαρχος Αργυρούπολης Γ. Τσαρπαλής (είχε εκλεγεί ως ανεξάρτητος) ή ακόμα ο δήμαρχος Μαρουσιού Παν. Τζανίκος (είχε εκλεγεί ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει αποχωρήσει απ’ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης).

· Σε ορισμένες περιπτώσεις η ΝΔ δεν θα διστάσει να υποστηρίξει -πάντα δίχως επίσημο χρίσμα- προσωπικότητες προερχόμενες ή απ’ το ΠΑΣΟΚ ή και απ’ την Αριστερά, εφόσον είναι αποδεκτές απ’ τις τοπικές κοινωνίες. Μας τονίστηκε χαρακτηριστικά πως «δεν θα είχαμε αντίρρηση να υποστηρίξουμε τον Παν. Κρητικό, αν θα ήθελε να είναι υποψήφιος στη Νίκαια, ή ακόμα να στηρίξουμε στον ίδιο δήμο το νυν δήμαρχο Π. Μπενετάτο».

· Με την ίδια ευέλικτη στρατηγική ανοιγμάτων η ΝΔ θα υποστηρίξει υποψηφίους απ’ τον χώρο της Αριστεράς σε δήμους όπου έχει ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει με κομματικό υποψήφιο, όπως ο δήμος Καισαριανής ή όπου οι νυν δήμαρχοι είναι πετυχημένοι, όπως ο δήμαρχος Καρδίτσας. Φυσικά αυτή η «ευελιξία» θα είναι ευκολότερη σε μικρότερους καποδιστριακούς δήμους ή σε περιπτώσεις όπου το χρίσμα θα διεκδικούν αρκετοί νεοδημοκράτες.

· Παρόμοια ευελιξία -τηρουμένων των αναλογιών- θα επιδειχθεί και σε επίπεδο νομαρχιών. Δεν αποκλείεται να δούμε τη ΝΔ να στηρίζει υποψηφίους της Αριστεράς ή της Κεντροαριστεράς. Φυσικά στις μεγάλες νομαρχίες θα δοθεί χρίσμα. Ιδιαίτερα για την υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά θα πρόκειται για πρόσωπο-έκπληξη, δεδομένου ότι η Ρηγίλλης θέλει οπωσδήποτε να την κερδίσει.

Είναι σαφές πως η προαναφερθείσα στρατηγική έχει διπλή στόχευση:

– Αφενός την αποδυνάμωση στρατηγικών ευθείας πολιτικής σύγκρουσης στην εκλογική αναμέτρηση των δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών, τις οποίες συνήθως επιδιώκει η αντιπολίτευση, αφού η κυβέρνηση, ως είθισται, εισπράττει σ’ αυτές τις εκλογές τη δυσαρέσκεια των πολιτών.

– Αφετέρου τη συνέχιση της πολιτικής του λεγόμενου «μεσαίου χώρου», αλλά και την ακύρωση των ανοιγμάτων που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ στον χώρο της Αριστεράς, αν και δίχως ανταπόκριση, τουλάχιστον έως τώρα. Εκτιμά η Ρηγίλλης ότι εφόσον δήμαρχοι ή υποψήφιοι της Αριστεράς αντιλαμβάνονται πως μπορεί να στηριχθούν απ’ τη ΝΔ -άνευ χρίσματος- δεν θα προστρέξουν αναγκαστικά στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ για την εκλογή τους. Αυτή η επιλογή διευκολύνει επίσης τα κόμματα της Αριστεράς στην τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Αν πάντως αυτή η στρατηγική θα είναι η τελική της Ρηγίλλης, πράγματι θα ανακατευτεί πολύ η «τράπουλα» και πιθανότατα θα προκύψει ένα νέο τοπίο στον αυτοδιοικητικό χάρτη, με ευρύτερες πολιτικές παρενέργειες…

Πάει πίσω ο ανασχηματισμός

Στο μεταξύ και σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, οι πρόσφατες εξελίξεις που οδήγησαν στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προφανώς οριστικοποιούν το σενάριο που ήθελε τις κυβερνητικές αλλαγές να γίνονται στα τέλη Αυγούστου, ώστε ο πρωθυπουργός να πάει στη Θεσσαλονίκη με «φρέσκια» κυβέρνηση.
Αλλά, όπως μας επεσήμανε κυβερνητικό στέλεχος-συνεργάτης του Καραμανλή, δεν αποκλείεται να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο ο ανασχηματισμός και να γίνει τελικά λίγο πριν κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Τότε θα έχει συμπληρωθεί πλήρης κύκλος 18μηνου, όπως επιθυμεί ο πρωθυπουργός.

Φυσικά πάρα πολλά γύρω απ’ τις αλλαγές στην κυβέρνηση θα κριθούν απ’ τα αποτελέσματα της «θερινής μάχης» για τις διαρθρωτικές αλλαγές που επιχειρεί ο Καραμανλής. Είναι ένα κρίσιμο τεστ, απ’ το οποίο θα εξαρτηθούν πάρα πολλά, τόσο για πρόσωπα όσο και για το αν θα υλοποιηθεί η επιλογή του μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος…


Σχολιάστε εδώ