Η σιωπή των κορυφαίων

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ απέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι στο κόμμα υπάρχει έντονο πρόβλημα. Πρόβλημα που δεν λύνεται ό,τι και να κάνει ο αρχηγός του.
Δεν είναι μόνο που κάποιοι εκπρόσωποι τάσεων άφησαν με αιχμές εναντίον του Παπανδρέου. Αυτό που θορύβησε στη συνεδρίαση ήταν η… σιωπή. Η σιωπή των κορυφαίων!

Κανείς από τους λεγόμενους πρωτοκλασάτους δεν πήρε τον λόγο. Όχι γιατί άφησαν δήθεν τους απλούς βουλευτές να ξεδιπλώσουν τις σκέψεις τους -σκοπίμως δεν άνοιξαν το στόμα τους για οτιδήποτε. Και αυτή η στάση δείχνει ότι οι κορυφαίοι δεν θέλησαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους κι ούτε φυσικά να εμφανισθούν ως υμνολόγοι του αρχηγού…
Οι περισσότεροι παίρνουν τις αποστάσεις από τον Γιώργο. Είτε μέσω κριτικής που ασκούν, όπως ο Βενιζέλος, είτε με τη σιωπή τους, όπως οι Κακλαμάνης, Τσοχατζόπουλος, Παπαδόπουλος, Χρυσοχοΐδης, Σκανδαλίδης κ.ά.

Ωστόσο, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους επισημαίνουν, προβληματισμένοι, ότι οι κινήσεις του αρχηγού δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να κάνει.
Δεν μπορεί, για παράδειγμα, όπως λέει ο Αλέκος Παπαδόπουλος, το ΠΑΣΟΚ να γίνει «δίκτυο». Χρειάζεται άλλου είδους αντιπολίτευση.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, που τελευταία βρέθηκε στο στόχαστρο του Γιώργου, λόγω των διαφορετικών απόψεων που εξέφρασε για την άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, θεωρεί ότι: «Δεν έχει το ΠΑΣΟΚ αναλύσει επαρκώς τη σημερινή κατάσταση και όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν νόημα. Φαίνεται ότι υποστηρίζουμε τις απεργίες; Αυτό φαίνεται ότι κάνουμε». Και ο τέως γραμματέας του κόμματος σημειώνει ότι θα συνεχίσει να λέει τις απόψεις του όσο το ΠΑΣΟΚ δεν βγαίνει ξεκάθαρα να μιλήσει για θέματα που αντιμετωπίζει η σημερινή κοινωνία.

Προβληματισμένος με τη στάση του κ. Παπανδρέου εμφανίζεται και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Η σιωπή του αυτήν τη στιγμή κάτι δείχνει. Τι; Ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει ακόμη να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στους ψηφοφόρους του, ότι αυτό είναι και αυτό θέλει να κάνει. Ενοχλημένος είναι ο κ. Κακλαμάνης και με τη θολούρα στη Βουλή, που εκφράζεται μέσω των κ. Καστανίδη και Βενιζέλου, οι οποίοι δείχνουν να έχουν μετατρέψει τη Βουλή σε προσωπική τους υπόθεση. Αυτό έγινε ολοφάνερο στη συζήτηση της κατάργησης της θητείας στους νομάρχες, όπου Βενιζέλος και Καστανίδης εξέφραζαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, μόνο και μόνο γιατί έχουν έντονη κόντρα μεταξύ τους στη Θεσσαλονίκη.

Αλλά και τη Βάσω Παπανδρέου την έχετε δει πουθενά να παρεμβαίνει; Βλέπει με προβληματισμό τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και περιμένει.
Η περίπτωση Σκανδαλίδη είναι και αυτή ξεχωριστή. Ο τέως υπουργός θεωρεί ότι θα έπρεπε να μετείχε στην επιτροπή δημοτικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, επειδή γνωρίζει όλες τις περιπτώσεις των δημάρχων της χώρας και υποστηρίζει με σθένος ότι ο Παπανδρέου αυτό που θα πρέπει να κάνει είναι ένα νέο συντονιστικό όργανο, κάτι σαν μια ομάδα στελεχών που θα… πίνει πρωινό καφέ συζητώντας όλες τις εξελίξεις και την επικαιρότητα και αναλόγως να πράττουν, γιατί με τον κυκεώνα των σημερινών οργάνων το ΠΑΣΟΚ δεν θα οδηγηθεί πουθενά.

Ο Σκανδαλίδης όμως έχει… ένοχο παρελθόν! Σύμφωνα με εκμυστηρεύσεις συνεργατών του Γιώργου, του έχουν μεταφέρει ότι ο Σκανδαλίδης δεν στηρίζει επαρκώς την προσπάθεια του αρχηγού, πως όπου σταθεί και όπου βρεθεί «κοροϊδεύει» και γι’ αυτό άλλωστε όταν γινόταν η μοιρασιά των αρμοδιοτήτων, στον τέως υπουργό επέμενε ο Γιώργος ότι δεν θα πρέπει να δοθεί σημαντικός ρόλος, αλλά κάτι για να μην αισθάνεται παραπονούμενος και ριγμένος.
Στον αντίποδα των στελεχών που προτιμούν αυτή την ώρα να μη μιλούν, αλλά που η σιωπή τους στέλνει μηνύματα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν και εκείνοι που παίζουν, ανάλογα με την περίπτωση, κλεφτοπόλεμο. Διαμαντοπούλου, Βενιζέλος, Φλωρίδης είναι μεν περιπτώσεις ξεχωριστές, αλλά συνολικά φαίνεται στον απλό κόσμο ότι αυτοί στέλνουν συνεχώς λάθος μήνυμα και δημιουργείται η θολούρα που προκαλεί στους απλούς ΠΑΣΟΚους ακόμη και αγωνία για την τύχη του Κινήματος.

Μάλιστα, στενότατος συνεργάτης του Γιώργου έλεγε προ ημερών στο «Π»: «Νομίζεις πως κάνει καλό στον Γιώργο ή στο ΠΑΣΟΚ το να διατηρείται δυο ημέρες τώρα το θέμα των διαρροών με την υπόθεση του sms που στάλθηκε σε παρουσιαστή ειδήσεων;».
Όλα αυτά δείχνουν ότι στο κόμμα απουσιάζουν η συνοχή και η ολοκληρωμένη λειτουργία. Γιατί άραγε οι περισσότεροι βουλευτές άσκησαν δριμύτατη κριτική σε όσους παραφράζουν τη γραμμή και παίζουν με τα ΜΜΕ σαν να είναι παιχνίδια προσχολικής ηλικίας; Η στάση αυτή φυσικά και βόλευε τον Γιώργο, που άφησε ο ίδιος να τα ψάλουν στους πρωτοκλασάτους οι απλοί βουλευτές, όπως η Αράπογλου, ο Δριβελέγκας, ο Γεωργακόπουλος και άλλοι. Ο Γιώργος πάντως αισθάνεται μάλλον προσβεβλημένος γιατί κορυφαία στελέχη-παλαιοί συνεργάτες του πατέρα του δεν τον υποστηρίζουν όπως θα έπρεπε, αλλά κρατούν αποστάσεις.

Κάποια άλλα στελέχη πάλι θεωρούν ότι ο Γιώργος δεν είναι αυτός που θα έπρεπε να είναι. Αποστολάκη, Ευθυμίου, Κολιοπάνος (τελευταία), Βερελής, Παπαντωνίου δεν λένε και τα καλύτερα γι’ αυτόν σε περιπτώσεις κρίσεων, όπως αυτή που δημιουργήθηκε με την πρόταση μομφής. Άλλοι ανοικτά και άλλοι φροντίζοντας να μη δημοσιοποιούνται οι απόψεις τους.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης είναι φυσικό ο Γιώργος να αισθάνεται άβολα. Γνωρίζει ότι θα προχωρήσει μόνος του τελικά. Το ερώτημα όμως είναι αν ο στόχος του θα επιτευχθεί. Και πότε.
Εδώ αρχίζουν και οι πραγματικές δυσκολίες του εγχειρήματος.
Μπορεί μόνο με δυο τρεις συνεργάτες και με εφόδιο το επώνυμο να προχωρήσει σε ρήξεις και τομές που χρειάζονται στο εσωτερικό του συστήματος ΠΑΣΟΚ;
Μπορεί να παρακινήσει τους απλούς ψηφοφόρους σε μια νέα δυναμική που θα εκφραστεί καταλυτικά στις εκλογές, δίνοντάς του την πλειοψηφία, ενώ τα στελέχη αδρανούν;
Μπορεί χωρίς όλο αυτό το κατεστημένο που είχε κατακαθίσει στο κόμμα σαν βούρκος να προχωρήσει σε όσα θέλει να κάνει; Να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, αλλάζοντας την Ελλάδα, όπως αναφέρει και το σύνθημά του;
Η απάντηση δεν είναι απλή. Και γι’ αυτό έχουν αρχίσει από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, το πολύ στενό μάλιστα, να διοχετεύουν φήμες ότι ο Γιώργος δεν αισθάνεται απολύτως εδραιωμένος στη θέση του.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο μήνα, όπου και αν βρεθεί για να μιλήσει, κάνει λόγο για «διάφορα συμφέροντα που δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ ενωμένο».
Δεν είναι τυχαίο ότι στο περιβάλλον του μιλούν για κινήσεις αποσταθεροποίησης του Γιώργου.
Καρφώνουν τον Γιώργο στους εκδότες!
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πληροφορηθεί ότι κορυφαία στελέχη του συνομιλούν συχνά πυκνά με διάφορους εκδότες και επιχειρηματίες. Έχει πληροφορηθεί πως πριν από κάθε του κίνηση, αυτή συζητείται σε στενό πυρήνα εκδοτών, που αναλόγως καίνε την προσπάθειά του ή την αναδεικνύουν. Και ξέρει πολύ καλά, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, ποιοι από το ΠΑΣΟΚ είναι οι συνομιλητές των εκδοτών που παίζουν παιχνίδι εις βάρος του πολλές φορές.

Ύστερα είναι και το άλλο: Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν το ΠΑΣΟΚ λίγο ως πολύ να ταυτίζεται με τη ΝΔ στις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις και ο απλός κόσμος, με τις κινήσεις ή τις διαφοροποιήσεις των στελεχών του, πιστεύει εν τέλει ότι όλοι ίδιοι είναι. Ο Παπανδρέου αντιλαμβάνεται πως δεν βγαίνει δημόσια η διαφορετικότητα που θέλει ο ίδιος να εκφράσει, εξαιτίας των προβλημάτων που έχει με τα στελέχη του, και θεωρεί ότι όλα αυτά έχουν ως τελικό παρανομαστή να τον θέσουν υπό επιτήρηση.
Εδώ παίζεται όλο το παιχνίδι και εδώ είναι το κομβικό σημείο που εξαιτίας του ο Γιώργος δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εμφανίσει ένα διαφορετικό ΠΑΣΟΚ.

Καταφεύγει λοιπόν στη γνώριμη λύση. Για να συσπειρώσει όχι μόνο τους βουλευτές του και τα στελέχη του, αλλά ολόκληρο το κόμμα του και να θέσει σε δίλημμα τους απλούς ψηφοφόρους, δημοσιοποιεί ότι ο ίδιος βάλλεται από συμφέροντα που υποτίθεται θέλουν να τον ρίξουν.
Δεν κρύβουν οι εκδότες τις προθέσεις τους
Και εδώ έρχεται να δέσει η διαρροή που έγινε από τα αδέλφια του -όπως κυκλοφορεί- σε κυριακάτικη εφημερίδα, που είχε τίτλο την περασμένη Κυριακή «Πάνε να με ρίξουν», και τη φράση «Ο Λαμπράκης δεν θα μπορέσει να κάνει στον Γιώργο όσα έκανε στον Ανδρέα».

«Αποδιοπομπαίος!»

Κατά… σύμπτωση η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» εμμέσως επιβεβαιώνει τις διαπιστώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, ότι θέλουν οι εκδότες να τον ανατρέψουν. Ήταν χαρακτηριστικός ο τίτλος στο ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ «Εμπρός η ΝΔ και πίσω ο Γιώργος», ενώ στην ανάλυση του έγκυρου συναδέλφου Τάσου Παππά κατέγραφε τη σημερινή πραγματικότητα στην οποία… διάγει το ΠΑΣΟΚ, προβλέποντας ότι ο Γιώργος κινδυνεύει να γίνει αποδιοπομπαίος:
«Αυτό το ερμαφρόδιτο σχήμα δεν είναι δυνατόν ν’ αντέξει πολύ. Δεν αρέσει σε κανέναν. Ούτε στους οπαδούς του “παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ”, γιατί ο Γιώργος δεν είναι “ερωτεύσιμος” όπως ήταν ο Ανδρέας, ούτε στους θιασώτες των συμμετοχικών διαδικασιών, γιατί το σύστημα (;) που αναπτύσσεται μοιάζει με λέσχη συζητήσεων και με εξωραϊστικό σύλλογο. Το κόστος από τη διαιώνιση του υπάρχοντος σκηνικού θα κληθεί να το καταβάλει ο ίδιος. Και ο κίνδυνος που διατρέχει είναι από παράκλητος να γίνει αποδιοπομπαίος».

Σε στάση αναμονής

Υπάρχουν όμως στο ΠΑΣΟΚ και οι απλοί στρατιώτες. Αυτοί που πραγματικά νιώθουν ότι το Κίνημα δεν μπορεί να συνεχίσει υπό αυτές τις συνθήκες. Αρκετοί βουλευτές συντάσσονται με την άποψη των προβληματισμένων βουλευτών που δεν μιλούν και περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Δεν πιστεύουν ότι ο Παπανδρέου δεν θα τα καταφέρει, αλλά κατά τη γνώμη τους είναι πολύ πιθανό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ταλαιπωρηθεί ακόμη περισσότερο μέχρι ο Παπανδρέου να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις. Με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει… Και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Η μια πλευρά είναι εκείνοι που βάζουν πρώτα τη δική τους προστασία, γι’ αυτό και ανεβάζουν τους τόνους στη Βουλή και αρνούνται να δείξουν ένα άλλο πρόσωπο, πράγμα που θα ήθελε ο Γιώργος Παπανδρέου, τον οποίο σύρουν σε μια όξυνση που αυτήν τη στιγμή δεν είναι η επιδίωξή του.


Σχολιάστε εδώ