Επί του πιεστηρίου

Το ναυάγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που πολλές φορές έχουμε γράψει. Ότι οι λαοί έχουν ξεπεράσει τις ηγεσίες τους. Αυτό ήταν άλλωστε το μήνυμα που έστειλαν με το «όχι» τους οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί. Και θα προσυπέγραφαν και άλλων χωρών οι λαοί, αν οι κυβερνήσεις τους επέτρεπαν να γίνει δημοψήφισμα.

Τα κόμματα έχουν μείνει πίσω. Και οι ιδέες τους είναι ξεπερασμένες. Το ζούμε και εδώ στην Ελλάδα. Το κατέγραψε και το γκάλοπ της «Πρόγνωσης» που δημοσιεύσαμε. Το 47% απορρίπτει, αμφισβητεί όλους, από δεξιά μέχρι αριστερά. Όχι ότι δεν πιστεύει στο πολίτευμα, αλλά εκτιμούν ότι οι προτάσεις των κομμάτων δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα της χώρας. Αυτό που φωνάζουν και οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί. Οι ηγεσίες δυστυχώς δεν ζουν, δεν έχουν επαφή με την καθημερινότητα και τα εμπόδια που συναντά σε κάθε βήμα ο πολίτης. Τα κόμματα, οι ηγεσίες, η εξουσία, τα πρόσωπα που τα εκπροσωπούν θα πρέπει να «κατέβουν» κάτω, να ζήσουν δίπλα στους πολίτες. Για να αφουγκρασθούν και να μάθουν το τι πρέπει να γίνει.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που μια Σύνοδος Κορυφής οδηγείται σε ναυάγιο! Έχει προηγηθεί το Δουβλίνο το 1982, αν θυμόμαστε καλά, όπου σε εκείνη τη Σύνοδο ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δώσει ρέστα… Μέχρι τα μεσάνυχτα αρνιόταν να υπογράψει το τελικό ανακοινωθέν, αν προηγουμένως δεν έπαιρναν ΑΠΟΦΑΣΗ για τα ΜΟΠ (τα περίφημα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα), που έφεραν πολλά λεφτά στους αγρότες και τους βοσκούς. Στύλωσε τα πόδια ο έλληνας πρωθυπουργός και απέρριπτε υποσχέσεις ότι στην επόμενη Σύνοδο θα του δώσουν τα ΜΟΠ. Ήταν μόνος. Και κράτησε. Φύγαμε μεσάνυχτα για Βρυξέλλες. Κουρασμένοι, αλλά απόλυτα ικανοποιημένοι. Η ηγετική του φυσιογνωμία είχε κυριαρχήσει.

Και δύο μήνες αργότερα, στις Βρυξέλλες, έγινε έκτακτη Σύνοδος, με μόνο θέμα την υπογραφή των ΜΟΠ. Ήταν μια μεγάλη προσωπική νίκη του Ανδρέα…
Πολύ αργά ο υπουργός Τουρισμού θυμήθηκε ότι υπάρχουν και οι μαρίνες, μισή ώρα από την Τσόχα όπου στεγάζεται το υπουργείο του. Έπρεπε να περάσουν 15 μήνες για να επιθεωρήσει τις μαρίνες στο Έδεμ και στη Γλυφάδα, που έχουν καταντήσει οι σκουπιδότοποι; Οι υπάλληλοι του ΕΟΤ, που είναι κάθε μέρα εκεί, οι διευθυντάδες, τι έκαναν; Δεν έβλεπαν ότι όλα έχουν διαλυθεί ή δεν πάταγαν ποτέ;
Πάντως, οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι καθόλου καλές για τη φετινή τουριστική κίνηση, όπως προκύπτει από τις αφίξεις στα αεροδρόμια τουριστικών περιοχών.

Συγκεκριμένα οι αφίξεις τον Μάιο, σε σχέση με πέρυσι, ήταν στη Ρόδο μειωμένες κατά 9,6%, στην Κέρκυρα 2,7%, στο Ηράκλειο 3,2% και μόνο τα Χανιά είχαν αύξηση 5,7%!

Όμως το χειρότερο είναι ότι οι ξένοι τουρίστες που έρχονται φέτος δεν έχουν λεφτά, δεν χαλάνε χρήματα. Ένα ευχάριστο μήνυμα είναι ότι φέτος οι κρουαζιέρες πάνε πολύ καλά, σε σχέση με πέρυσι.
Αυτή η ιστορία με τους θανάτους 5 γερόντων σε άσυλο ανιάτων από χαλασμένα τρόφιμα θα πρέπει να σημάνει συναγερμό στα αρμόδια υπουργεία και να δημιουργηθούν ΑΜΕΣΩΣ μηχανισμοί καθημερινών ελέγχων.

Παντού, σ’ όλα τα γηροκομεία, ιδιωτικά και δημόσια, στους περιβόητους οίκους ευγηρίας και στα άσυλα, γιατί πολλά απ’ αυτά αποτελούν… αποθήκες κρεάτων, με τα «περήφανα γηρατειά» να έχουν τη χείριστη αντιμετώπιση.
Πρόκειται για τραγική κατάσταση. Θα πρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ενδιαφερθεί, γιατί είναι ντροπή οι συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες ζουν.
Δεν είναι καθόλου αλήθεια οι διαρροές ότι ο Δημήτρης, χρόνια υπάλληλος του ΠΑΣΟΚ στο γραφείο του κόμματος στη Βουλή, έψαχνε στα αρχεία τη νομοθεσία έργου για να βρει τι είχε γίνει επί της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει η ΝΔ κατά του Αρσένη, ως υπουργού Παιδείας, την εποχή της μεταρρύθμισης, και κάποιος ειδοποίησε τη ΝΔ.
– Κανένας δεν μου ζήτησε κάτι τέτοιο, μας είπε, προσθέτοντας ότι αν υπήρχε τέτοιο θέμα, δεν ήταν ανάγκη να ψάξω, είχα έτοιμη την απάντηση.

Αυτά για να μην εκθέτουν άτομα που δουλεύουν και η εχεμύθειά τους έχει δοκιμασθεί όλα αυτά τα χρόνια…
Παραπονέθηκε, μάθαμε, ο κ. Άγγελος Χατζάκης, που πρόσφατα τοποθετήθηκε πρόεδρος στο ΚΕΕΛ (Κέντρο Έρευνας Ειδικών Λοιμώξεων), επειδή γράψαμε ότι συμμετέχει στην εκδοτική εταιρεία Πήγασος ΑΕ του Μπόμπολα, ενώ έχει φύγει!
Όμως στο φύλλο της 15/1/2005 της «Χώρας», σε δημοσίευμα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Πήγασου, βλέπουμε ότι στο ΔΣ της εταιρείας αυτής είναι μέλος και ο Άγγελος Χατζάκης!
Πού, λοιπόν, η ανακρίβεια;

Οι βουλευτές, με αφορμή τα στοιχεία που ήρθαν στο φως, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να παίζουν στο χρηματιστήριο. Πρέπει να είναι υπόδειγμα. Κανένας δεν τους υποχρέωσε να γίνουν βουλευτές. Έχουν υποχρέωση.
– Άρατε πύλας…
Σε αυτήν τη γραμμή θα είναι, λέει, το νέο νομοσχέδιο για τον «βασικό μέτοχο». Θα προβλέπει ό,τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σημαίνει ότι και έργα και άλλες δουλειές θα μπορούν να παίρνουν οι διαπλεκόμενοι εκδότες.
Αν έτσι είναι, τι ήθελες και έμπλεκες, Προκόπη…

– Στις 22, την Τετάρτη δηλαδή, ξαναρχίζει η δίκη για το σκάνδαλο της Μονάδας της ΔΕΗ στο Λαύριο, όπου η ΔΕΗ έχασε γύρω στα 70 δισεκατομμύρια δραχμές! Ελπίζουμε ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ, ο κ. Παλαιοκρασάς, θα παραστούν πολιτική αγωγή και θα καταθέσουν. Όπως ότι θα βάλει η ΔΕΗ δικηγόρους για να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της. Εκτός κι αν όλα είναι μιλημένα, οπότε κορόιδο λαέ, πλήρωνε και σκάσε! Και βέβαια στις εκλογές σε θυμούνται για την ψήφο σου…


Σχολιάστε εδώ