Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

– Οι εξελίξεις στα μακροοικονομικά μεγέθη των γειτονικών μας χωρών δείχνουν ότι οι χώρες αυτές θα μας φθάσουν γρήγορα και ορισμένες θα μας ξεπεράσουν. Η Σερβία, παρά τις πληγές από τους άγριους βομβαρδισμούς του Κλίντον, το 2003 πέτυχε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% και το 2004 κατά 7,6%. Η αύξηση του ΑΕΠ στη Ρουμανία τα δύο αυτά τελευταία χρόνια ήταν 4,9% και 8,1% αντίστοιχα. Στη Βουλγαρία η αύξηση ήταν 4,3% και 5,3%, ενώ πολύ ικανοποιητικές εμφανίζονται και οι επιδόσεις της οικονομίας της Αλβανίας που πέτυχε αύξηση του ΑΕΠ κατά 6% (2003) και 6,2% (2004). Η FYROM (Σκόπια) φαίνεται να έχει τις χαμηλότερες επιδόσεις (3,1% και 4% αντιστοίχως). Να σημειώσουμε ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία βρίσκονται στον προθάλαμο της ΕΕ και γρήγορα θα καταστούν ισότιμα μέλη της. Όσο για τον πληθωρισμό το 2004 η Σερβία είχε αύξηση 8,5%, η Ρουμανία 9%, η Βουλγαρία 5,8%, η Αλβανία 3,4% και τα Σκόπια 3,3%. Οι θετικές εξελίξεις στις οικονομίες των γειτονικών μας χωρών καταρρίπτουν με πανηγυρικό τρόπο τον μύθο που καλλιεργήθηκε έντεχνα στην Ελλάδα ότι εκτός της ΕΕ υπάρχει μόνο η καταστροφή της οικονομίας. Όλες οι παραπάνω χώρες βρίσκονται εκτός ΕΕ και παρουσιάζουν αξιοζήλευτες επιδόσεις. Αυτά για να διακρίνουμε την αλήθεια από τους «στημένους» μύθους.

– Το μεγάλο επίτευγμα της Βουλγαρίας είναι ότι κατάφερε μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια να μειώσει στο μισό το δημόσιο χρέος. Το 2001 το δημόσιο χρέος έφτανε στο 66,2% του ΑΕΠ και στο τέλος του 2004 ήταν στο 38,1%. Για τη φετινή χρονιά η σχετική έκθεση της Κομισιόν υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος θα περιοριστεί στο 35,3% του ΑΕΠ. Η πολιτική περιορισμού των δημοσίων δαπανών, που εξαφάνισε τα δημοσιονομικά ελλείμματα από το 2003 και μετά, σε συνδυασμό με τους ικανοποιητικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, μείωσε αισθητά το δημόσιο χρέος. Η άλλη υποψήφια για ένταξη γειτονική μας χώρα, η Ρουμανία, παρουσιάζει πολύ χαμηλό δημόσιο χρέος, καθώς ο Τσαουσέσκου είχε φροντίσει να το μηδενίσει. Έτσι η Ρουμανία το 2001 είχε δημόσιο χρέος 23,2% του ΑΕΠ και το 2004 το έφτασε στο 21,8% χωρίς καμία προσπάθεια. Όταν μπει στην ΕΕ, θα είναι η χώρα με το χαμηλότερο δημόσιο χρέος. Όσο για τη δημοσιονομική διαχείριση, όλα αυτά τα χρόνια είναι πλεονασματική. Άλλος ένας μύθος ότι η χώρα μας διαθέτει την ισχυρότερη οικονομία στα Βαλκάνια γρήγορα θα καταρριφθεί. Βέβαια η Ρουμανία διαθέτει και πετρέλαια και ταχύτατα η οικονομία της θα κυριαρχήσει στην περιοχή μας.

– Η Ευρώπη των «25» κινείται με ταχείς ρυθμούς σε νεοφιλελεύθερη τροχιά. Τώρα το μεγάλο πρόβλημα των ηγετών της ΕΕ και του γραφειοκρατικού μηχανισμού των Βρυξελλών φαίνεται να είναι η φροντίδα να περνάνε οι δομές του νεοφιλελευθερισμού με την ταυτόχρονη λήψη ακίνδυνων για την οικονομική (επιχειρηματική) ελίτ μέτρων με κοινωνικό ένδυμα.

Πρώτο βήμα θα είναι η επισημοποίηση της αύξησης των ωρών εργασίας (για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, βεβαίως, βεβαίως) και ακολουθούν η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση και η παράλληλη ασφάλιση των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οι μεγάλες επιχειρήσεις πιέζουν για να πετύχουν τη ρύθμιση του ασφαλιστικού και του εργασιακού κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους (για την αύξηση της κερδοφορίας τους φυσικά).

Έτσι μέχρι το τέλος του 2006 οι προβλέψεις είναι ότι θα έχουμε πολλές μεταρρυθμίσεις, με την αιτιολογία ότι πρέπει να πάμε μπροστά, άσχετα αν μπροστά είναι ο γκρεμός. «Χαμηλό βαρομετρικό» για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Τώρα προσπαθούν να βρουν «πείθουσες δικαιολογίες» για να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση ή την ανοχή της πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών.


Σχολιάστε εδώ