Ακόμη πιο αριστερά η Κουμουνδούρου

Σε σκλήρυνση της στάσης της και υιοθέτηση πιο ριζοσπαστικών θέσεων προχωρά η ηγεσία του ΣΥΝ, στελέχη της οποίας αναφέρονται στα στοιχεία των δύο πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ανεβασμένο τον ΣΥΝ ως τα «πρώτα απτά δείγματα της αριστερής στροφής της Κουμουνδούρου».

Ήδη η στροφή αυτή αποτυπώνεται στις τοποθετήσεις του Α. Αλαβάνου. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αυτήν την εβδομάδα, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ΕΕ, σημείωσε ότι «το μόνο χρήσιμο που μπορούν σήμερα να κάνουν οι 25 ηγέτες για το Ευρωσύνταγμα είναι το μνημόσυνό του», ενώ για τη Σύνοδο Κορυφής είπε πως είναι καλύτερο «να μη βρεθεί καμία λύση, παρά να είναι μια λύση η οποία θα φέρει στο μισό τα διαρθρωτικά κονδύλια της ΕΕ προς την Ελλάδα».

Όσο για την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, δεν δίστασε να σημειώσει ότι «οι ομιλίες του Καραμανλή σε σχέση με του Σημίτη, σε λεκτικό επίπεδο, ήταν σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από αυτήν που ήταν του
Παπανδρέου σε σχέση με του Καραμανλή».

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη καμπάνια ενημέρωσης για τα προβλήματα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα είτε με επισκέψεις του Α. Αλαβάνου σε δημόσιες επιχειρήσεις είτε με πρωτοβουλίες που θα ληφθούν εν ευθέτω χρόνο στη Βουλή. Για το θέμα αυτό θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου με τις θέσεις του ΣΥΝ.

Το ερχόμενο Σαββάτο, επίσης, θα διεξαχθεί και η τοπικο-αυτοδιοικητική συνδιάσκεψη του κόμματος, με την πλευρά της ηγεσίας να επιμένει πως δεν τίθεται θέμα ψηφοφοριών και αποφάσεων (αυτές έχουν ήδη ληφθεί) και τη μειοψηφία, διά στόματος Στ. Μπαγιώργου, να εκδηλώνει τη διαφωνία της στη «διαφαινόμενη υποβάθμιση της αυτοδιοικητικής συνδιάσκεψης σε απλή σύσκεψη στελεχών χωρίς αποφάσεις».
Κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Φ. Κουβέλης, θεωρούν «μονόμπαντη» την απόφαση για αυτόνομη κάθοδο, σημειώνοντας πως «η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τις ιδιαιτερότητές της». Ο κ. Κουβέλης τάσσεται υπέρ της στάσης που κράτησε ο ΣΥΝ στις προηγούμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, «εκμεταλλευόμενοι», όπως λέει χαρακτηριστικά, «την εμπειρία της τετραετίας».

Η είδηση, πάντως, είναι ότι στις 9 και 10 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ με αντικείμενο τις δημοτικές εκλογές. Όπως έλεγαν μάλιστα κορυφαία στελέχη του κόμματος, η πρόθεση είναι μέχρι τότε «να ”κλειδώσουν” όλες οι κεντρικές επιλογές».
Δηλαδή, οι υπερνομαρχίες και οι τρεις μεγάλοι δήμοι, με μοναδικό βέβαια ζητούμενο τον δήμο της Αθήνας, αφού Κουράκης και Δρίτσας θα επαναδιεκδικήσουν Θεσσαλονίκη και Πειραιά αντίστοιχα. Απ’ ό,τι φαίνεται, και ο Μ. Γλέζος θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς.


Σχολιάστε εδώ