To ελληνικό «Watergate»…

Ο προβληματισμός που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ποιος είναι ο Ιούδας που πρόδωσε το μυστικό του Παπανδρέου είναι έντονος. Μπορεί δημοσίως τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λένε ότι «δεν ασχολούμαστε με τους διαρροείς ή τον διαρροέα», στην πραγματικότητα όμως στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί κλίμα φόβου, ενώ διατυπώνονται και πιο ακραίες σκέψεις, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υποκλοπής των συνεδριάσεων του ΠΑΣΟΚ.
Πρόσφατα, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος ζήτησε να συναντηθεί με τον Παπανδρέου. Το ραντεβού ήταν εμπιστευτικό: «top secret». Άκρως απόρρητο. Και του είπε εμπιστευτικά ότι υπάρχει περίπτωση κάθε φορά που συνεδριάζει κάποιο από τα κομματικά όργανα ή γίνονται συζητήσεις να παρακολουθούνται. Όχι μόνο από την ΕΥΠ.
Ο Παπανδρέου δεν αντέδρασε. Κούνησε απλώς το κεφάλι του, όπως κάνει κάθε φορά που σκέφτεται αυτά που του λέει ο συνομιλητής του. Δεν ξέχασε το θέμα όμως και γι’ αυτό ένας ακόμη συνεργάτης του, όταν τέθηκε το θέμα των υποκλοπών, έλεγε στο «Π» ότι «τίποτε δεν αποκλείεται. Άλλωστε, υπάρχουν σήμερα διάφοροι τρόποι για να παρακολουθήσει κανείς ένα κόμμα ή συζητήσεις που γίνονται ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου».
Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν θέλει προς το παρόν να υιοθετήσει πλήρως τις υπόνοιες για τις υποκλοπές και γι’ αυτό, παρά τη σχετική συζήτηση που έγινε, συλλέγει στοιχεία, ώστε όταν θα είναι βέβαιο τεκμηριωμένα να βγει δημόσια και να καταγγείλει την κυβέρνηση για παρακράτος και παρακρατικούς μηχανισμούς.
Η σπίθα όμως έχει ανάψει στο ΠΑΣΟΚ. Τα περισσότερα στελέχη φοβούνται να μιλούν στα τηλέφωνα μεταξύ τους, ενώ δόθηκε εντολή να γίνεται περιορισμένη χρήση των e-mail.
Θα μου πείτε ότι βρισκόμαστε σε άλλες εποχές; Και όμως, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι πιστεύουν τα «βαθιά λαρύγγια» του ΠΑΣΟΚ. Τίποτα, όμως, δεν αποδεικνύεται. Προς το παρόν, τουλάχιστον.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχουν συνεργάτες του Παπανδρέου που πιστεύουν, επειδή ακριβώς έχουν κάνει συζητήσεις «απόρρητες», πως η υποκλοπή των προσωπικών στοιχείων δεν γίνεται κατ’ ανάγκην από το κράτος. Στη σημερινή εποχή τα πάντα μπορεί να συμβούν, γιατί ακριβώς υπάρχουν και ιδιωτικές εταιρείες που συμβάλλουν στην υποκλοπή προσωπικών στοιχείων για λογαριασμό τρίτων.
Ωστόσο, άλλοι συνεργάτες του Παπανδρέου θεωρούν αδιανόητο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Λένε ότι δεν ζούμε στην εποχή της βίας και της νοθείας και ότι η διαρροή έχει σχέση με κάποιον πολιτικό. «Το είπε ο Παπανδρέου σε δυο τρεις, κάποιοι μίλησαν σε άλλους, θεωρώντας ότι έτσι έκαναν καλό, και το μυστικό του Παπανδρέου για την πρόταση εναντίον του Αλογοσκούφη διέρρευσε. Αυτό είναι όλο».
Ποιοι όμως μπορούσαν να γνωρίζουν από πρώτο χέρι το μυστικό του Γιώργου;
Ποιοι γνώριζαν
Πολύ λίγοι άνθρωποι. Δηλαδή, ο Θανάσης Τσούρας, ο Χάρης Παμπούκης, ο Ηρακλής Πολεμαρχάκης, ο Νίκος Αθανασάκης, ο Βασίλης Βαλασσόπουλος, ο Δημήτρης Ρέππας και ίσως και κάποιο από τα αδέρφια του Γιώργου, ο Νίκος ή ο Ανδρέας. Άρα, οι υπόνοιες πέφτουν σε όλους τους παραπάνω, χωρίς όμως να αποδεικνύεται τίποτα, καθώς η διαρροή μπορεί να έγινε από καραμπόλα. Όμως ο Θανάσης Τσούρας, ο Νίκος Αθανασάκης και ο Βασίλης Βαλασσόπουλος ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν τίποτα. Ο Αθανασάκης την παραμονή της συζήτησης στη Βουλή έλαβε το τελευταίο e-mail από τον Παπανδρέου στον υπολογιστή του τα ξημερώματα, με σημεία της ομιλίας του στη Βουλή, αλλά φυσικά πουθενά, πάντα με όσα ο ίδιος υποστηρίζει, δεν υπήρχε γραμμένη στο κείμενο η πρότασή του.
Επίσης, οι Τσούρας και Βαλασσόπουλος υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζαν την πρόθεση του Παπανδρέου και ότι την πληροφορήθηκαν το πρωί της ίδιας ημέρας, όπως και ο Ρέππας, ο οποίος διαφώνησε μαζί του για τη συγκεκριμένη κίνηση. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Ηρακλής Πολεμαρχάκης δεν γνώριζαν επίσης το «μυστικό» του Γιώργου. Τα δύο αυτά στελέχη έφτιαχναν βήμα βήμα την ομιλία που θα εκφωνούσε ο Γιώργος στη Βουλή για τα οικονομικά ζητήματα και τίποτε άλλο. Ούτε αυτοί επομένως γνώριζαν το παραμικρό, σύμφωνα με όσα λένε οι ίδιοι.
Τότε, ποιος ήταν ο Ιούδας;
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η «πατάτα» μπορεί να έγινε όταν κάποια από τα στελέχη πήγαν στη Βουλή και έψαξαν τα πρακτικά των συνεδριάσεων για να μάθουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προτάσεις μομφής. Σε αυτό το συμπέρασμα κατατείνουν οι περισσότεροι, γιατί δεν μπορούν να εξηγήσουν τις άλλες περιπτώσεις. Τα όσα ακούστηκαν για τη διευθύντρια της Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνα Βάρτζελη δεν ισχύουν, καθώς η κυρία Βάρτζελη όλη την ημέρα της συζήτησης στη Βουλή έλειπε από το γραφείο της για προσωπικούς λόγους και πληροφορήθηκε το γεγονός αργά το μεσημέρι, περίπου στις 4, οπότε η ίδια δεν μπορεί να έχει την παραμικρή ανάμειξη.
Και η σατανική άποψη…
Μήπως είναι όμως κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που μπορεί να μετέφερε στον ίδιο τον Καραμανλή την πρόταση του Παπανδρέου; Ούτε αυτό μπορεί να αποκλειστεί. Όπως και να έχει, πάντως, ο Παπανδρέου για άλλη μια φορά κατάλαβε ότι το κόμμα στο οποίο είναι πρόεδρος είναι «σουρωτήρι» και γι’ αυτό σκέφτεται να πάρει άμεσα μέτρα, προχωρώντας ακόμη και σε διαγραφές, προκειμένου να εξαφανίσει, όπως λένε, «τα παπαγαλάκια».


Σχολιάστε εδώ