Nέα δεδομένα

Αλλαγή σκηνικού στο ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης μετά τις κυριακάτικες εκλογές για τα συντονιστικά όργανα των νεοϊδρυθέντων δημοτικών και διαμερισματικών οργανώσεων.
Τα πρώτα συμπεράσματα από τα μηνύματα της κάλπης είναι πολλά και ενδιαφέροντα.
1. Πρώτα απ’ όλα, ύστερα από χρόνια, το πανίσχυρο μέχρι πρότινος μπλοκ των δυνάμεων του Άκη δεν έχει την πλειοψηφία των μελών της νομαρχιακής επιτροπής. Και αυτό παρά τη στενή συνεργασία του με τους προσκείμενους στον Βαγγέλη Βενιζέλο, με τους οποίους υποστήριξαν τους ίδιους υποψηφίους σε κάθε δήμο και δημοτικό διαμέρισμα (από τα 25 μέλη της απερχόμενης νομαρχιακής είχαν τα 18).
2. Στη θέση του γραμματέα -συντονιστής αποκαλείται πλέον- της νομαρχιακής εξελέγη βεβαίως ο προτεινόμενος από τον Άκη γιατρός Μίμης Τσαβδαρίδης, χωρίς όμως να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψηφισάντων. Με ποσοστό που υπολείπεται του 35% και χάρη στο νέο εκλογικό σύστημα, που δεν απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία για να εκλεγεί κάποιος, αλλά την πρωτιά, ο γιατρός επικράτησε των συνυποψηφίων του.
3. Στη θέση του αναπληρωτή του εξελέγη η προτεινόμενη από τους Χρύσα Αράπογλου και Γιάννη Μαγκριώτη συνδικαλίστρια στον χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων Βάσω Βογιατζοπούλου.
4. Ο προτεινόμενος από τον Χάρη Καστανίδη νεαρός δικηγόρος Γιώργος Πινακίδης έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του, αποδεικνύοντας εκτός των άλλων πως τα στελέχη που πρόσκεινται στον Χάρη θα επιδιώξουν πλέον να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα τοπικά κομματικά όργανα, στα οποία παραδοσιακά καταγραφόταν η απόλυτη υπεροπλία των τσοχατζοπουλικών.
5. Η προσέλευση των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ στις κάλπες υπολειπόταν του προβλεπομένου, απογοητεύοντας τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οκτώμισι χιλιάδες εκλέκτορες προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν για πρώτη φορά και οι νεολαίοι του Κινήματος, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν ανήκαν στον κομματικό μηχανισμό, αλλά σε αυτόν της αυτόνομης οργάνωσης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.
6. Στην ανάδειξη των συντονιστών των πέντε διαμερισματικών οργανώσεων του δήμου Θεσσαλονίκης ιδιαίτερης σημασίας ρόλο έπαιξαν οι «τοπικές συμμαχίες» των βουλευτικών γραφείων, ενώ στις δημοτικές οργανώσεις των περιφερειακών δήμων κυριάρχησαν οι διαφαινόμενες συγκλίσεις εν όψει των δημοτικών εκλογών της επόμενης χρονιάς.
7. Οι πάλαι ποτέ δυναμικές κλαδικές οργανώσεις μετά τη διάλυσή τους (τα μέλη τους πέρασαν στις δημοτικές και η λήψη αποφάσεων σε εργασιακά-συνδικαλιστικά θέματα ανατέθηκε πλέον στην ΠΑΣΚΕ) εκδήλωσαν απροθυμία να ενταχθούν στις «γειτονιές» και προτίμησαν να απέχουν από την ψηφοφορία. Να σημειωθεί, για παράδειγμα, πως από τους 28.000 εγγεγραμμένους στο Α’ δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Θεσσαλονίκης (σε αυτό εντάχθηκαν οι κλαδικές, οι θεματικές και οι οργανώσεις νεολαίας) ψήφισαν λιγότεροι από 2.000.


Σχολιάστε εδώ