H νέα νομαρχιακή της Θεσσαλονίκης

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Κυριακή για την ανάδειξη των συντονιστικών οργάνων των νέων δημοτικών και διαμερισματικών οργανώσεων, οι οποίες δημιουργήθηκαν στη θέση των πολυάριθμων τοπικών, κλαδικών, θεματικών και οργανώσεων Νεολαίας του Κινήματος, ανακοίνωσε η κεντρική εφορευτική επιτροπή.
· Για τη θέση του συντονιστή (θα αντικαταστήσει τον γραμματέα) της νομαρχιακής επιτροπής ανταγωνίστηκαν ο Μίμης Τσαβδαρίδης που πήρε 2.839 ψήφους, ο Γιώργος Πινακίδης (1.785), η Βάσω Βογιατζοπούλου (1.743), ο Μπάμπης Τσολάκης (869), η Ελευθερία Χαραλάμπους (223) και τρεις ακόμη που συγκέντρωσαν μικρό αριθμό ψηφοδελτίων. Το αξιοσημείωτο είναι πως ο νέος επικεφαλής εξελέγη με ποσοστό μικρότερο του 35%, καθώς και πως με βάση το νέο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει θέση αναπληρωτή συντονιστή την οποία κατέλαβε η Βάσω Βογιατζοπούλου ως η πλειοψηφούσα του αντίθετου φύλου.
Στις δημοτικές οργανώσεις των δεκατριών περιφερειακών δήμων και των πέντε διαμερισμάτων του κεντρικού δήμου συντονιστές και αναπληρωτές τους εξελέγησαν οι κάτωθι:
= Α’ διαμέρισμα (κέντρο πόλης): Χρήστος Γατσέλης (874) και Κική Βαφειάδου (303).
= Β’ διαμέρισμα (Ξηροκρήνη, Καλλιθέα): Λευτέρης Κιοσέογλου (185) και Ευδοκία Μπουτζούρα (33).
= Γ’ διαμέρισμα (Άνω Πόλη): Θωμαή Περιβολίδου (75) και Βασίλης Μπαντής (50).
= Δ’ διαμέρισμα (Παπάφη, άνω και κάτω Τούμπα): Λούης Κουρτίδης (403) και Χριστίνα Κομνηνακίδου (66).
= Ε’ διαμέρισμα (Φάληρο, Ανάληψη, Ντεπό, Χαριλάου): Χάρης Κουρίδης (577) και Δώρα Ευσταθίου (301).
= Καλαμαριά: Μπάμπης Ξανθόπουλος (459) και Τασία Φακίρη (172).
= Αμπελόκηποι: Κατερίνα Σάββα (185) και Νίκος Θεοδωρίδης (180).
= Εύοσμος: Γιώργος Παλάτος (78) και Κατερίνα Νικολαΐδου (45).
= Κορδελιό-Ελευθέριο: Βασίλης Βαρδής (154) και Αναστασία Παπαδάτου (34).
= Μενεμένη: Γιώργος Λαζαρίδης (150) και Δέσποινα Ιωαννίδου (38).
= Νεάπολη: Δήμος Χατζηπασχάλης (357) και Κατερίνα Τσουκαλά (110).
= Κοινότητα Πεύκων: Θανάσης Οικονόμου (144) και Κατερίνα Αθήτσου (39).
= Πολίχνη: Σάκης Στουγιατζίκης (127) και Κατερίνα Μαρινίδου (124).
= Σταυρούπολη: Αντώνης Στουγιατζίκας (86) και Γιάννα Κοφτερίδου (58).
= Συκιές: Γιώργος Θώμογλου (331) και Μαρία Βασιλάκη (141).
= Τριανδρία: Γιώργος Καραγιαννίδης (150) και Θεοπούλα Κιτρίδου-Σακκοπούλου (139).
= Κοινότητα Ευκαρπίας: Χρήστος Παπαστεργίου (32) και Χριστίνα Μαργαρίτη με 3 ψήφους!!!
Αυτοί αποτελούν και τα 38 μέλη (19 άνδρες και 19 γυναίκες) της νέας νομαρχιακής επιτροπής, η οποία αναλαμβάνει να συντονίζει τις οργανώσεις και να εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Είναι η πρώτη φορά που οι νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος συγκροτούνται από δύο μέλη κάθε δήμου ή δημοτικού διαμερίσματος, τα οποία αναδεικνύονται από τα μέλη του Κινήματος στην εν λόγω περιοχή και μόνο (μέχρι τώρα τα μέλη της ΝΕ εκλέγονταν από ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων, με τη σειρά κατάταξης που λάμβαναν ύστερα από ψηφοφορία στην οποία μετείχαν όλα τα μέλη του κόμματος στη νομαρχιακή οργάνωση). Ο νέος τρόπος εκλογής λειτουργεί υπέρ της ισχυροποίησης των «μικρών»-τοπικών στελεχών και ουσιαστικά αποβάλλει από τη νομαρχιακή κομματική ηγεσία τα παραδοσιακά «υψηλόβαθμα στελέχη» και τους υποστηριζόμενους από τους μηχανισμούς, φέρνοντας στο προσκήνιο «νέο αίμα».
Για παράδειγμα, από τα 25 μέλη της απερχόμενης νομαρχιακής, στη νέα μετέχουν μόλις τρία. Ένα άλλο αξιοπρόσεκτο γεγονός είναι πως επειδή κάθε περιοχή στέλνει από δύο εκπροσώπους στη νομαρχιακή, ευνοούνται οι ολιγάριθμοι δήμοι σε σχέση με τις πυκνοκατοικημένες περιοχές (δύο μέλη στέλνουν τα Πεύκα, δύο και η Καλαμαριά).
Επίσης, αξιοσημείωτο είναι πως, καθότι οι δυάδες εκπροσώπησης κάθε δημοτικής οργάνωσης πρέπει να αποτελούνται από άτομα αντίθετου φύλου, αποκλείονται στελέχη που πήραν πολλές περισσότερες ψήφους από αυτά που τελικά… εξελέγησαν (απορρίπτονται οι δεύτεροι σε ψήφους, εφόσον είναι του ιδίου φύλου με αυτόν που πλειοψήφησε). Αποτέλεσμα, κάποια μέλη της ΝΕ μπήκαν στο ανώτερο όργανο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης με τρομακτική διαφορά ψήφων που συγκέντρωσαν. Λόγου χάρη, υπάρχουν μέλη που πήραν ακόμη και 850 ψήφους και μετέχουν στο ίδιο όργανο με κάποια άλλα που πήραν 30, 20 ή ακόμη και… τρεις ψήφους.


Σχολιάστε εδώ