Τριγωνικά (Ελλάδα – Τουρκία – ΗΠΑ)
Περνούν ή όχι κρίση οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας;
Ανάλογα με το πώς τα ερμηνεύει ο καθένας. Κατά τη συνάντηση Ερντογάν – Μπους στον Λευκό Οίκο στις 8/6/05, ο Μπους έκανε λόγο για «σημαντική στρατηγική σχέση» ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία (εμάς μας είχε αναφέρει ως «στρατηγικό εταίρο»). Ανέφερε, επίσης, τη στήριξη που προσφέρει η Τουρκία στην πρωτοβουλία του για λύση του Μεσανατολικού και χαρακτήρισε τη γείτονα παράδειγμα για τους λαούς της Μέσης Ανατολής. Δεν έκρυψε μάλιστα την ανησυχία του για την «ευρωπαϊκή» πορεία της Τουρκίας μετά το διπλό γαλλο-ολλανδικό «όχι» στο νεοφιλελεύθερο Ευρωσύνταγμα, καθώς -όπως προκύπτει από δημοσίευμα της ιταλικής «Corriere della Sera»- τηλεφώνησε στον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκειμένου να του ζητήσει να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας…
Αυτά δημοσίως. Για το τι συζητήθηκε πριβέ, ιδιαίτερα για το Κυπριακό και πιθανή νεκρανάσταση ενός μεταλλαγμένου «νέου» Σχεδίου Ανάν όσο και για το Αιγαίο και τις «γκρίζες ζώνες», θα μάθουμε προσεχώς.
Αν κρίνουμε, πάντως, από τον τρόπο που οι τούρκοι στρατηγοί σκέφτονται και συμπεριφέρονται εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν νομίζω να άλλαξε κάτι.
Απλώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τα όρια ανοχής των ΗΠΑ προς την Τουρκία.
Σύμφωνα πάντως με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, το νέο Δόγμα Εθνικής Ασφαλείας των νεο-Οθωμανών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ως «casus belli» το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια (όπως η χώρα μας δικαιούται να πράξει από το Διεθνές Δίκαιο για τη Θάλασσα). Κάνει, εξάλλου, αναφορές στις «γκρίζες ζώνες», αναφέροντας ότι: «Πρέπει να συνεχιστεί η αποφασιστική πολιτική και να μην υπάρξουν υποχωρήσεις στο ζήτημα των περίπου εκατό βραχονησίδων στο Αιγαίο που είναι απροσδιόριστης κυριότητας» (!), ενώ χαρακτηρίζει το Αιγαίο «περιοχή δυνάμει κρίσεως».
Θαυμάστε τους!
Αλλά περισσότερο θαυμάστε την επίσημη δικομματική πολιτική ηγεσία που περί άλλα τυρβάζει, που κάνει μαγκιές και κόλπα στη Βουλή, αναμεταξύ τους…
Για την ταμπακιέρα ουδέν.
Συνεχίζεται η δικομματική συναινετική υποστήριξη ημών προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας!
Συνεχίζεται και η μονομερής προσκόλληση της πολιτικής ελίτ προς τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες.
Τουλάχιστον στη Μεγαλόνησο η πολιτική ηγεσία υποδέχθηκε τον ρώσο ΥΠΕΞ Λουσκόφ και είπαν δημοσίως ότι θέλουν η Ρωσική Ομοσπονδία -μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- να έχει αποφασιστικό ρόλο για την επίλυση του Κυπριακού.
Εδώ πολύχρονα ανοίγματα προς την πρώην ΕΣΣΔ και τις αραβικές χώρες λησμονούνται…
Για να μη θεωρηθούμε και εμείς επιλήσμονες -πόσο μάλλον οπαδοί του «ζεϊμπέκικου» στα πόδια του Τζεμ ή «κουμπάροι» του ισλαμιστή πρωθυπουργού- αναρωτιόμαστε, για άλλη μια φορά δημοσίως, σχετικά με τη λεγόμενη ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας:
– Θα ληφθούν ή όχι υπ’ όψιν τα συντριπτικά αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και την Ολλανδία υπέρ του «όχι» που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων και την άποψή τους για τη μη είσοδο της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό κλαμπ;
– Είναι η Τουρκία χώρα ευρωπαϊκή, γεωγραφικά ή πολιτισμικά; Σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα; Μήπως οι φυλακές της είναι γεμάτες πολιτικούς κρατούμενους, τούρκους αριστερούς, Κούρδους, αντιφρονούντες;
– Μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ μια χώρα που απειλεί τη γείτονά της, ήδη μέλος της ΕΕ, ότι αποτελεί αιτία πολέμου το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα δώδεκα ναυτικά μίλια στο Αιγαίο; Που αναφέρεται σε «γκρίζες ζώνες» και σε βραχονησίδες ακαθορίστου κυριαρχίας;
– Μπορεί να γίνει μέλος μια χώρα που διατηρεί στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο, που ελέγχει σχεδόν το 40% του εδάφους της, κατόπιν ΕΙΣΒΟΛΗΣ και ΚΑΤΟΧΗΣ; Εδώ και πολύ χρόνο διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμά μας: Να πούμε την άποψή μας επί του θέματος. Ήτοι: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ στη χώρα μας για την είσοδο ή μη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Εάν διασφαλιστεί αυτό, θα πούμε και τα υπόλοιπα. «Των φρονίμων ολίγα».
e-mail:[email protected]