Την κατάργηση της μονιμότητας προωθεί η ΠΑΣΚΕ!

Άρση της μονιμότητας για παλιούς και νέους εργαζόμενους στην ΕΡΤ ΑΕ προτείνει η ομοσπονδία εργαζομένων ΠΟΣΠΕΡΤ, η πλειοψηφία της οποίας ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ! Στο δρόμο που άνοιξαν οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ και χωρίς να υπάρχει κανένα όφελος για κάποιους παλιούς εργαζόμενους της κρατικής τηλεόρασης, η «πράσινη» πλειοψηφία της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας προτείνει την «υποχρεωτική αποχώρηση-απόλυση», με την κατάργηση του άρθρου 31 του Γενικού Κανονισμού Εργασίας και την αντικατάστασή του με ένα νέο άρθρο, το οποίο προβλέπει την «απομάκρυνση» από την εργασία τους όλων των εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει «τις προϋποθέσεις του ισχύοντος κάθε φορά νόμου για πλήρη συνταξιοδότηση». Πρακτικά αυτό σημαίνει τη δυνατότητα απόλυσης για χιλιάδες εργαζόμενους της ΕΡΤ που δεν ανήκουν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και όλους τους νέους εργαζόμενους της ΕΡΤ, αφού καταργεί την 35ετία και τη συμπλήρωση των 10.500 ενσήμων ασφάλισης.
Η ενέργεια της παράταξης που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ είναι ακατανόητη για τους εργαζόμενους και καταγγέλθηκε σφόδρα στο ΔΣ της ομοσπονδίας από τα μέλη της μειοψηφίας, τα οποία εισέπραξαν και ύβρεις του στυλ «είστε αρρωστημένα μυαλά» και άλλα τέτοια φαιδρά. Το ερώτημα είναι αν η ηγεσία της συνδικαλιστικής ΠΟΣΠΕΡΤ, που και στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί ευθέως για «συνδιοίκηση» στην ΕΡΤ, ανέλαβε ρόλο εμπροσθοφυλακής της διοίκησης για την κατάργηση των υφιστάμενων σχέσεων εργασίας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πριν από την κατάθεση της πρότασης για τη νέα ΣΣΕ υπήρξε μυστική σύσκεψη, στην οποία μετείχαν συγκεκριμένα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΟΣΠΕΡΤ και εκπρόσωποι της διοίκησης της ΕΡΤ με άγνωστη ατζέντα συζήτησης. Η πρόταση-κόλαφος της ομοσπονδίας εκτός από την άρση της μονιμότητας για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ περιλαμβάνει και εργασία για επτά ημέρες την εβδομάδα «έναντι αμοιβής» γενικώς και αορίστως. Ουσιαστικά, δηλαδή, προτείνει και την κατάργηση του πενθήμερου, αφού δεν δέχθηκε ούτε να μπει ασφαλιστική δικλίδα για να κατοχυρωθούν τα ρεπό με ρήτρες.
Εκατομμύρια για το νέο
ανταγωνιστικό πρόγραμμα…
Με αιχμή του δόρατος τα τρία σχέδια που θα κάνουν τη ΝΕΤ ανταγωνιστική απέναντι στα ιδιωτικά κανάλια, η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης αναμένει αύξηση της επιχορήγησης που δίνει το κράτος για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου. Το Τσάμπιονς Λιγκ, η διοργάνωση της Γιουροβίζιον 2006 και το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης προβάλλονται ως οι νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες της ΕΡΤ που θα αλλάξουν το κλίμα της κρατικής τηλεόρασης στην αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη δόθηκε η κατεύθυνση της μεγάλης αύξησης προϋπολογισμού για το τηλεοπτικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να γκρινιάζει ο τομέας των ειδήσεων. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Προγράμματος ζητά για τη νέα τηλεοπτική χρονιά κονδύλι άνω των 90 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος, ενημέρωσε τα στελέχη της κρατικής τηλεόρασης ότι φέτος όλα τα λεφτά θα πάνε για πρόγραμμα και όχι για επενδύσεις.
Η διοίκηση φαίνεται να αναμένει άμεσα την κυβερνητική στήριξη με επιχορηγήσεις απευθείας από τα υπουργεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διοργάνωση της Γιουροβίζιον το 2006, όπου η ετοιμασία θα είναι ανάλογη των Ολυμπιακών Αγώνων, τηρουμένων βέβαια των αναλογιών. Για το Τσάμπιονς Λιγκ η διοίκηση περιμένει άμεση στήριξη από τον ΟΠΑΠ.


Σχολιάστε εδώ