Ποιος άρπαξε όλα τα στοιχεία για την “Άννα” της Ριανκούρ;
Μια βόμβα έπεσε ξαφνικά το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, στην αίθουσα 1, του κτιρίου 4 της πρώην Σχολής Ευελπίδων όπου στεγάζονται τα Δικαστήρια και εκεί συνεδρίαζε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Τη βόμβα… πυροδότησε ένας πρώην στρατηγός, ο Δημ. Μανίκας, που το κρίσιμο ’89 διετέλεσε υπουργός Δημόσιας Τάξης στην κυβέρνηση Γρίβα και στη συνέχεια στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που έκανε τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπου επέστρεψε με σαρωτική νίκη στην εξουσία ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Η… έκρηξη ήρθε να ταράξει την ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατούσε από την έναρξη της συνεδριάσεως στην ισόγεια αίθουσα, όπου εκδικάζονταν οι… επτά αγωγές που είχε υποβάλει η «Άννα» της Ριανκούρ, εναντίον δημοσιογράφων, εφημερίδων, πρώην αρχηγών, ανωτάτων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, και δικηγόρων του ΔΟΛ και του STAR CΗAΝNEL, από τους οποίους ζητάει αποζημιώσεις για ηθική βλάβη ύψους… 7 δισεκατομμυρίων!
Ο πρώην υπουργός Δημήτρης Μανίκας απαντώντας στην πρόεδρο του Δικαστηρίου, κυρία Σταματελοπούλου, η οποία εντυπωσίασε με τις εύστοχες ερωτήσεις, αλλά και την άνεση που έδινε σε όλους τους διαδίκους παρά την ένταση που υπήρχε, αποκάλυψε ότι όλα τα στοιχεία (βιντεοκασέτες, φωτογραφίες κ.λπ.) από την παρακολούθηση της «Άννας», με κυριότερα τα στιγμιότυπα της παραλαβής από κάδο απορριμμάτων του πακέτου (υποτίθεται με τα χρήματα) που είχε αφήσει αστυνομικός, έχουν ΧΑΘΕΙ!
– Δεν υπάρχει τίποτα!, είπε.
Και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει, να βρει τι έγινε. Η ηγεσία της Αστυνομίας δεν διέταξε ποτέ μέχρι σήμερα μια έρευνα! Και αυτό γεννά πολλές υποψίες!
Τώρα, έστω και μετά από 12 χρόνια από τότε, πρέπει η Εισαγγελία να διατάξει έρευνα.
Όμως ανεξάρτητα, από την… τύχη αυτού του πολύ σημαντικού υλικού, η υπόθεση της «Άννας της Ριανκούρ», που κατά την Αστυνομία είναι η Μαρία Τσιντέρη, ο σύζυγός της ο οποίος ήταν ανώτερος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, βρωμάει πολύ.
Και η κυρία Τσιντέρη μπορεί να αρνείται λέγοντας ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτή την ιστορία (χωρίς να μπορεί να δώσει μια εξήγηση στα επανειλημμένα ερωτήματα της έδρας, πώς από τόσα εκατομμύρια γυναίκες που ζουν στην Ελλάδα διάλεξαν οι μυστικές υπηρεσίες να μπλέξουν αυτήν στην υπόθεση της Ριανκούρ, όπως ισχυρίζεται η κυρία Μαρία), όμως τα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση Ριανκούρ είναι πολλά και οδηγούν σε υπόνοιες, που κάθε άλλο παρά τιμούν την Ελληνική Αστυνομία…
Συγκεκριμένα άλλοι ισχυρίζονται ότι στήθηκε αυτή η ιστορία για να φαγωθούν εκατοντάδες εκατομμύρια της επικήρυξης των τρομοκρατών, που δικαιολογήθηκαν ότι δόθηκαν για την πληρωμή της «Άννας» που έδωσε την πληροφορία, πράγμα που αν αληθεύει τότε σημαίνει ότι και οι… τρομοκράτες που εμφανίσθηκαν ήταν… ψεύτικοι! Άλλοι βέβαια υποστηρίζουν ότι η ιστορία ήταν πραγματική και κάποιοι από την «17 Νοέμβρη» ήθελαν να «δώσουν» τους αδελφούς Ξηρούς, επειδή παραείχαν κάνει ληστείες και αυτό χάλαγε το… προφίλ της επαναστατικής οργάνωσης.
Φαίνεται όμως ότι και ο ειδικός ανακριτής εφέτης κ. Λεωνίδας Ζερβομπεάκος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Και ένα από τα σημεία που αμφισβητούνται είναι η ταυτοποίηση, που έγινε από ειδικά εργαστήρια, της φωνής της γυναίκας που μιλούσε στα τηλεφωνήματα με τον τότε αρχηγό της Αστυνομίας κ. Μακρή και παζάρευε την «πώληση» της πληροφορίας για το «κτύπημα» που ετοίμαζε η «17Ν» στη Ριανκούρ με τη φωνή της Μαρίας Τσιντέρη. Από την πραγματογνωμοσύνη αυτή προέκυψε ότι οι δύο φωνές δεν… ταυτίζονται.
Όμως υπάρχουν αντιρρήσεις για τον τρόπο που έγινε η δειγματοληψία της φωνής, ενώ ο κ. Ζερβομπεάκος δεν επέτρεψε να παρθεί νέο δείγμα!
Στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης που υπέβαλαν τον Φεβρουάριο του 2003 οι πραγματογνώμονες Ν. Τσαπάρας και Θεοφάνης Σιμάτος, στη σελίδα 2, αποκαλύπτουν ότι το δείγμα δεν πάρθηκε παρουσία τους!
Γράφουν συγκεκριμένα:
«Ενέργειαί μας: Αφού υπενθυμίσουμε ότι η λήψις του νέου δείγματος δεν έγινε παρουσία μας»!
Κι όμως είναι η ίδια φωνή!
Όμως η φωνογραφική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών έχει διαφορετική άποψη από τους δύο παραπάνω πραγματογνώμονες! Σε έρευνα που έκαναν, διαβεβαιώνουν, από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, ότι η φωνή της «Άννας» και η φωνή της κυρίας Μαρίας Τσιντέρη είναι απολύτως ίδιες!
Ποιος αφαίρεσε σελίδες από την έκθεση Πεντάρη;
Ένα άλλο μέγα θέμα είναι το σημείωμα που είχε συντάξει ο διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κ. Πεντάρης, το οποίο είχε χαθεί και τελικά στη δικογραφία της «17Ν» είχε μπει ελλιπές! Τις τελευταίες σελίδες «κάποιος» τις είχε αφαιρέσει!
Ο λόγος είναι προφανής. Ο κ. Πεντάρης πρότεινε να συνεχισθεί η έρευνα γύρω από την εμπλοκή της Μαρίας Τσιντέρη, πράγμα που σημαίνει ότι η κυρία αυτή… έχει ενδιαφέρον για τις διωκτικές αρχές! Αντίθετα το FBI και η CIA, άγνωστο για ποιο λόγο, είχαν εκφράσει την άποψη ότι η κυρία Τσιντέρη δεν έχει ενδιαφέρον!
Αξίζει να αναφερθούν οι προτάσεις του κ. Πεντάρη για την αποκάλυψη του πραγματικού ρόλου της κυρίας Τσιντέρη. Θυμίζουμε ότι ο κ. Πεντάρης είχε το θάρρος να παραιτηθεί, γιατί δεν ανεχόταν ως έλληνας αξιωματικός, να δίνει αναφορά στους αμερικανούς πράκτορες του FBI και της CIA.
«Ε. Προτάσεις:
– Για την ολοκλήρωση της έρευνας και την μετά βεβαιότητας εξαγωγή συμπερασμάτων, προτείνεται όπως προ άλλης ενεργείας, πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα:
1. Πραγματογνωμοσύνη των τηρουμένων στην υπηρεσία μας μαγνητοταινιών, για την αναζήτηση στοιχείων ομοιότητας στις φωνές των ομιλούντων γυναικών, όπως επίσης και με τη φωνή της ΤΣΙΝΤΕΡΗ που προκύπτει από την «τεχνική».
2. Έρευνα για τις επαφές της ΤΣΙΝΤΕΡΗ στη Γερμανία κυρίως δε για τους ΚΛΑΟΥΣ και ΝΙΚΟ με τους οποίους είχε τηλεφωνική επαφή.
3. Έρευνα για το παρελθόν της ΤΣΙΝΤΕΡΗ και ειδικότερα μέχρι το γάμο της (1982), καθώς επίσης και τις χώρες που τυχόν σπούδασε, έζησε ή επισκέφθηκε.
4. Έρευνα για τις επαφές της με Ιταλία και διερεύνηση των σχέσεών της με τον ΤΣΟΥΚΙΑ.
5. Έρευνα στο εργοστάσιο «REX», Δεκελείας 7, Ν. Χαλκηδώνα, για τον εντοπισμό του άγνωστου ατόμου – επαφή του ΧΟΛΕΒΑ την 6.8.1991, με βάση τα χαρακτηριστικά του.
6. Έρευνα για τον ΚΗΠΟΥΡΙΔΗ Σωτήριο, επαφή του πληροφοριοδότη «ΧΟΛΕΒΑ» στο καφενείο «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ» και προσπάθεια μέσω αυτού για τον εντοπισμό του αγνώστου.
7. Έρευνα για τον ιδιωτικό Αστυνομικό ΚΟΛΟΒΟ και διευκρίνιση για πιθανή επανεμφάνιση του άγνωστου ΧΟΛΕΒΑ.
8. Έρευνα στο συγγενικό κυρίως, αλλά και φιλικό περιβάλλον της ΤΣΙΝΤΕΡΗ στα Τρίκαλα, καθώς επίσης και του γνωστού ΧΟΛΕΒΑ Αθανασίου του Χρήστου, με σκοπό τον εντοπισμό του άγνωστου πληροφοριοδότη, ο οποίος γνώριζε τόσο τα στοιχεία ταυτότητας του γνωστού ΧΟΛΕΒΑ, όσο και τη διεύθυνση κατοικίας του.
9. Επίδειξη φωτογραφιών και ιδιαίτερα του γνωστού ΧΟΛΕΒΑ στον Ιδιωτικό Αστυνομικό ΚΟΛΟΒΟ.
10. Επίδειξη του γνωστού ΧΟΛΕΒΑ, καθώς και άλλων ατόμων που θα προκύψουν από την έρευνα, στους Αστυνομικούς του Τ. Τ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ, που είχαν διενεργήσει τον έλεγχο. Εξέταση της πιθανότητας μεταγενέστερης εμφάνισης ή εντοπισμού του ατόμου αυτού από τους ίδιους Αστυνομικούς.
11. Παρόμοιος έλεγχος, επίδειξη φωτογραφιών, αναγνώρισης κ.λπ. επιβάλλεται να γίνει και με τους αστυνομικούς που είχαν κάνει τη σχετική παρακολούθηση.
12. Έρευνα για τον ιδιοκτήτη του ΥΚΖ -3957 ΙΧΕ MAZDA, ΣΟΥΛΤΟΓΙΑΝΝΗ Φωκίωνα, με το οποίο την 2.10.1993 προσήλθε ο ΤΣΟΥΚΙΑΣ στο ραντεβού του με την ΤΣΙΝΤΕΡΗ.
13. Επίδειξη φωτογραφίας της ΤΣΙΝΤΕΡΗ στην οικογένεια ΜΑΡΓΑΡΑ. Ενδεχομένως δε και στους μάρτυρες της επίθεσης με ρουκέτα κατά των γραφείων της ΕΟΚ στην Βασ. Σοφίας από την 17Ν.
14. Από τα αποτελέσματα των ερευνών στις παραπάνω περιπτώσεις θα καθορισθούν κυρίως:
Α) Αν απαιτείται νέα συνάντηση-επαφές με την ΤΣΙΝΤΕΡΗ, και με ποιο περιεχόμενο.
Β) Αν θα συνεχισθεί η φυσική και τεχνική προστασία της ή θα επιχειρηθεί άλλος τρόπος προσέγγισης και πληροφοριακής κάλυψης.
– Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα η φυσική προστασία της ανωτέρω ήταν ελλιπής και εξαρτωμένη κυρίως από τις ανάγκες της υπηρεσίας
– Παράλληλα η τεχνική ελάχιστα προσέφερε λόγω και των δυσκολιών που παρουσιάσθηκαν (κατάργηση παλαιού νόμου μετακόμισης στόχου).
– Τέλος πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια αποκάλυψης των οικονομικών δυνατοτήτων της ΤΣΙΝΤΕΡΗ, τραπεζικοί λογαριασμοί, και κυρίως να διερευνηθεί η περίπτωση χρηματισμού από οπουδήποτε και οποιονδήποτε!».
Μήπως θέλει να πάει στον Κορυδαλλό;
Επειδή σ’ αυτές τις ιστορίες κανείς τίποτε δεν πρέπει να αποκλείει, ακόμη και την πιο απίθανη εξέλιξη, κάποιοι από τους παρόντες στα δικαστήρια αξιωματικούς έλεγαν ότι δεν αποκλείεται, με δεδομένο ότι η κυρία Τσιντέρη μετά με τις αστήρικτες κατηγορίες της στις αγωγές, θα καταδικασθεί και δύσκολα θα αποφύγει τη φυλακή, μήπως αυτό επιδιώκουν εκείνοι που τη χρησιμοποίησαν, για να έχει επαφή με τους καταδίκους της «17Ν» στον Κορυδαλλό… Μια ερμηνεία, που βέβαια μοιάζει… εξωγήινη… Αλλά, είπαμε, όλα μπορούν να συμβούν…
Στην εκδίκαση των αγωγών της κυρίας Μαρίας Τσιντέρη και των ανταγωγών που είχαν ασκήσει οι εναγόμενοι στην αίθουσα του δικαστηρίου ήταν παρόντες, είτε ως μάρτυρες, είτε ως εναγόμενοι, είτε ως… συμπαραστάτες, οι πρώην αρχηγοί της ΕΛΑΣ Αντώνης Λαμπαρδιάρης και Στέφανος Μακρής, ο πρώην διοικητής Ασφάλειας Δημ. Αποστολόπουλος, περισσότερο γνωστός ως «Κάλαχαν», ο πρώην αρχηγός της ΕΥΠ επί Μητσοτάκη κ. Μπαλλές, οι δημοσιογράφοι του «Βήματος» Λαμπρόπουλος και Τέλογλου και ο Τέρενς Κουίκ από το STAR.