ο δαίμονας των δημαρχείων

– Κανείς δεν κατάλαβε πώς το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε την εβδομάδα που μας πέρασε υπέρ της απόφασης να ξεσφραγιστεί το νυχτερινό κατάστημα «Καράβι» στην παραλία της Γλυφάδας. Ο δήμαρχος φώναζε όρθιος ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι παράνομο και «θα πάμε όλοι φυλακή». Η πλειοψηφία, όμως, των δημοτικών συμβούλων αποφάσισε το αντίθετο. Το θέμα έχει φτάσει μέχρι την Εισαγγελία Αθηνών, όπου κάτοικοι προσέφυγαν για να ελεγχθεί η νομιμότητα της απόφασης. Ο ταλαίπωρος τοπάρχης δεν μπορούσε να ελέγξει ούτε τους δικούς του συμβούλους. Είναι απορίας άξιο, πάντως, το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο μαγαζί πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι έκαναν αγώνα «υπέρ πάντων». Ούτε για το… δικό τους δεν θα έκαναν έτσι.

– Προς το παρόν μπορεί να λύθηκε το πρόβλημα με τα σκουπίδια και τη χωματερή, αλλά είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ξανά. Πολλοί, βέβαια, το «έργο» το επαναλαμβάνουν, γιατί τους εξυπηρετεί οικονομικά. Στην αρχή λίγο γκρίνια και ύστερα μετράνε τα «πακετάκια» του αντισταθμίσματος. Ομολογώ, πάντως, ότι άκουσα μία πολύ ωραία πρόταση από τον Καλογερόπουλο του Αιγάλεω, στη σύσκεψη που έκανε η Μπακογιάννη με τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής, πριν από λίγες ημέρες, για να βρεθεί λύση σε αυτό το ζήτημα. Είπε, λοιπόν, ο Δημήτριος ότι το Αιγαίο είναι γεμάτο βραχονησίδες που θα μπορούν να φιλοξενήσουν με την κατάλληλη υποδομή όλα τα απόβλητα από την Ψυττάλεια. Η λάσπη, με την κατάλληλη επεξεργασία, μπορεί να γίνει λίπασμα και σε λίγα χρόνια οι ξερές και ακατοίκητες βραχονησίδες θα είναι μικροί παράδεισοι. Εμένα, πάντως, ωραίο μού ακούγεται. Ίδωμεν.

– Αυτό και αν ήταν έκπληξη. Παρουσίασε προ ημερών ο Μάκης Ιωσηφίδης στο Μαρούσι τον συνδυασμό του για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Παρών, λοιπόν, στην εκδήλωση ήταν και ο δήμαρχος Παναγιώτης Τζανίκος, μαζί με καμιά δεκαριά δημοτικούς του συμβούλους, όπου χαιρέτισε μάλιστα την έναρξη του προεκλογικού αγώνα του Μάκη. Τι «παίζεται» τώρα εκεί, ένας Θεός ξέρει. Από την άλλη μεριά, με το χρίσμα πλέον της ΝΔ, ο Λευτέρης Παπαδημητρίου κάνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια. Η Σοφία Σακοράφα περιμένει στη γωνία, κάνοντας τα δικά της σχέδια. Για να δούμε τι θα δούμε τελικά.

– Ο φίλτατος τοπάρχης Νέου Ψυχικού, ο Πασσάς, μου έστειλε μια επιστολή διαμαρτυρόμενος, ομολογουμένως με ευγενικό τρόπο, για το σχόλιο της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με το αυξημένο κόστος που πρέπει να πληρώνουν οι γονείς για τον παιδικό σταθμό. Μου γράφει, λοιπόν, ότι πράγματι το κόστος είναι «τσιμπημένο», αλλά δεν αφορά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας του σταθμού, το πρωί δηλαδή, αλλά τις απογευματινές ώρες και το Σάββατο. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται διατίθενται για την πληρωμή των υπαλλήλων του παιδικού σταθμού τις επιπλέον ώρες. Κάτι δηλαδή σαν υπερωρίες. Μάλιστα. Το κατάλαβα, αγαπητέ μου δήμαρχε. Έχω, όμως, δύο απορίες. Πρώτον, πόσες ώρες δουλεύουν τελικά οι εργαζόμενοι στον παιδικό σταθμό; Από το πρωί μέχρι το βράδυ; Είναι άραγε σε θέση, ψυχική και σωματική, να προσέξουν ένα παιδάκι όπως πρέπει; Δεύτερον, εάν δεν είναι οι ίδιοι υπάλληλοι, με ποια διαδικασία προσελήφθησαν και τι σύμβαση έχουν;

– Δεν λέω ότι είναι κακό, αλλά πάντως δεν είναι και το καλύτερο. Εννέα χρόνια παραμένει διευθυντής στην Πολεοδομία Κηφισιάς ο φίλτατος Ηλίας Σπυρόπουλος. Τον γνωρίζουν και οι… πέτρες. Δεν δίνω σημασία στις φήμες που ακούγονται, αλλά τα πολλά χρόνια σε μια θέση δημιουργούν περίεργους συνειρμούς. Μέχρι και οι διοικητές των τμημάτων αλλάζουν κάθε δύο-τρία χρόνια.
Η Κηφισιά έχει τεράστια οικονομικά συμφέροντα που πρέπει να διαχειριστεί η Πολεοδομία. Οι μεγαλοεργολάβοι καραδοκούν σαν κοράκια για να μετατρέψουν τις πλατείες σε εμπορικά κέντρα. Αγαπημένε μου δήμαρχε, φαντάζομαι ότι συμφωνείς μαζί μου.

– Ο σύντροφος Κασιδόκωστας στη Βουλιαγμένη έβαλε μπροστά τις μπετονιέρες και αποφάσισε να φτιάξει, παράνομα βέβαια, πάνω στην άμμο της παραλίας στο Καβούρι μία ακόμη καντίνα. Οι σύλλογοι της περιοχής φωνάζουν, αλλά ο άρχοντας Γρηγόριος δεν ακούει τίποτα. Το κράτος ως συνήθως είναι πάλι ανύπαρκτο και η ζωή συνεχίζεται.

– Δεν ξέρω τι συμβαίνει με τον δήμο Βάρης, αλλά οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης μου λένε ότι οι χαριστικές άδειες για λειτουργία καταστημάτων που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση υγιεινής έχουν γίνει βιομηχανία. Είχα την εντύπωση ότι ο δήμαρχος τα πρόσεχε κάτι τέτοια. Οι φάκελοι, όμως, που μου έχουν σταλεί λένε άλλα πράγματα.

– Άλλαξε ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης στην Πετρούπολη. Ο πρώην αντιδήμαρχος Μπαγιωργάκης έγινε πρόεδρος και ο Βασίλης Φιλίππου, που ήταν πρόεδρος, έγινε αντιδήμαρχος. Είδατε ωραία που τα βόλεψαν;

– Από τον δήμο Αλίμου είχε δημιουργηθεί πριν από 15 χρόνια μια δημοτικοσυνεταιριστική επιχείρηση ονόματι ΕΛΒΙΟΠ, η οποία είχε αντικείμενο τη συνεργασία με οπτικούς της περιοχής! Αφού κατασπαταλήθηκαν τα κοινοτικά κονδύλια από τα μεσογειακά προγράμματα, η μοίρα της επιχείρησης ήταν η προβλεπόμενη. Φαλίρισε. Πρόεδροι, αντιπρόεδροι, υπάλληλοι απολάμβαναν τους παχυλότατους μισθούς και όλοι πέρναγαν καλά. Την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών έβαλε και τυπικά τέρμα, με τη δημοσίευση υπουργικής απόφασης στο ΦΕΚ. Μάθετε τώρα ότι όλο το επιχειρηματικό σχέδιο… κατασκευής σκελετών για γυαλιά στοίχισε περίπου 500 εκατομμύρια δραχμές. Να σας πω ότι ο δήμαρχος του μεγαλόπνοου οράματος ήταν τότε ο Βασίλης Ξένος. Να είστε καλά, παιδιά. Και του χρόνου. Υπάρχουν και άλλα λεφτά. Μην πάνε χαμένα.

– Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των καταστηματαρχών του δήμου Ελευσίνας και της δημοτικής αρχής. Αιτία είναι κάποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έκανε ο δήμος με αποτέλεσμα η κεντρική οδός Νικολαΐδου να μετατραπεί σε πεζόδρομο. Οι καταστηματάρχες προσέφυγαν στα δικαστήρια για να αναστείλουν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος, παρά την αναστολή, επιμένει στην απόφασή του. Οι καφετεριάρχες ετοιμάζουν διαμαρτυρίες με κλείσιμο του δρόμου. Πάντως, μέχρι σήμερα ο τοπάρχης Αμπατζόγλου έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση της περιοχής. Ας βρεθεί επιτέλους μια λύση. Μεροκαματιάρηδες είναι οι διαμαρτυρόμενοι.

– Αδιαφορία, αμέλεια ή προχειρότητα; Τα δύο τραγικά συμβάντα με τον θάνατο των παιδιών από ατυχήματα, στον Ασπρόπυργο και στο Χαλάνδρι, δείχνουν για μία ακόμη φορά την ανευθυνότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ξέφραγο αμπέλι. Φυσικά δεν φταίνε οι δήμαρχοι ως φυσικά πρόσωπα, αλλά η γενικότερη αδιαφορία από ανθρώπους που πρέπει να μας φροντίζουν και δεν το κάνουν.

– Νέες επιστροφές ετοιμάζονται. Ο Αποστολάτος στη Βούλα, ο Ευσταθιάδης στην Αργυρούπολη, ο Σπονδυλίδης στη Γλυφάδα.

– Είχα ρωτήσει τον φίλο μου δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρο Μίχο, πότε είχε πάει τελευταία φορά στην Ιταλία. Δεν ξέρω γιατί, αλλά μάλλον «είδε» κάποιο υπονοούμενο πίσω από το ερώτημα αυτό και μου λέει ότι και κάποιον άλλον που ρώτησε το ίδιο, τον ανάγκασε να πληρώσει με αγωγή 20 εκατομμύρια. Δεν το κατάλαβα, αλλά δεν πειράζει. Εγώ δεν έκρυβα κανένα υπονοούμενο. Πάντως, το μόνο δικαστήριο που ξέρω είναι αυτό που έγινε στις 3 Ιουνίου, όπου ο δήμαρχος ζήτησε δημόσια συγγνώμη, γραπτή παρακαλώ, από τον δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Καβόγλη, προκειμένου να μην εκδικαστεί η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Ο φίλτατος Μίχος είχε καταγγείλει τον Παναγή για υπεξαίρεση χρημάτων.

– Κουβεντούλα είχε ο Παντελής Ειρηνάκης με τον πρόεδρό του, όταν ο δεύτερος επισκέφτηκε τον Άγιο Δημήτριο σε μια κομματική δημοτική συνέλευση. Τα έλεγαν για αρκετή ώρα. Ο πρόεδρος Γιώργης φάνηκε αρκετά ενημερωμένος για τα μπραχαμιώτικα νέα. Η Χαριλάου Τρικούπη έχει δέσει τον γάιδαρό της με τον Ειρηνάκη και για την επόμενη τετραετία.

– Μου είπαν ότι ο πρώην δήμαρχος Σαλαμίνας Θανάσης Μακρής επισκέφτηκε την περιφέρεια Αττικής για να ζητήσει να επισπευσθεί η διαδικασία άρσης της έκπτωσής του από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου λόγω της εκκρεμούσης δικαστικής υπόθεσης που είχε. Ο Αθανάσιος κρατούσε την αθωωτική απόφαση στα χέρια του και γυρνούσε στους διαδρόμους. Καλά έκανε ο άνθρωπος. Απλώς το αναφέρω.

– Σε ένα πολύ άσχημο γεγονός, ενός τραγικού ατυχήματος, μπλέχτηκε ο δήμαρχος Νίκαιας Σπύρος Μπενετάτος. Το αποτέλεσμα ήταν ο βαρύτατος τραυματισμός ενός νέου ανθρώπου. Πρέπει να σας πω, πάντως, ότι ο τοπάρχης ήταν δίπλα στον άτυχο συμπολίτη μας από την πρώτη στιγμή, με όλες του τις δυνάμεις. Και ηθικά και οικονομικά.

– Στην προεκλογική μάχη μπήκε ο πρώην στην Κηφισιά. Σε εμπορικό κέντρο, στο κέντρο της πόλης, άνοιξε το γραφείο του ο Βάρσος.

– Τι απέγινε αυτή η περιβόητη επένδυση των τρισεκατομμυρίων του Ελληνοαμερικάνου στο Μενίδι; Ωραία τα μεγάλα λόγια. Οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί εδώ και μήνες. Ούτε ρούβλι δεν έχει επενδυθεί. Δεν έγραψα τίποτα τους προηγούμενους μήνες για να μη μου πουν ότι «πολεμάω» την επένδυση.

– Στις καλοκαιρινές κυριακάτικες δραπετεύσεις μου συμπεριλαμβάνεται και η παραλία του Ωρωπού. Το καλό να γράφεται. Η καθαριότητα είναι εμφανέστατη. Το δημοτικό πάρκινγκ λειτουργεί άψογα και προπάντων δωρεάν.

– Ωραίο το νέο δημαρχείο της Πεύκης. Έκοψε την κορδέλα ο Παναγιωτόπουλος μαζί με τον Βεζυργιάννη. Όλο χαμόγελα ήταν ο Καμάρας. Με το δίκιο του, βέβαια, αφού όλες οι διαδικασίες, ανέγερση κ.λπ., έγιναν επί «αυτοκρατορίας» του. Νεοκλασικό και μοντέρνο ταυτόχρονα. Για να δούμε τώρα, μήπως οι κάτοικοι του καινούργιου κτιρίου εμπνευστούν περισσότερο και παράγουν περισσότερο έργο. Το χρειάζεται η πόλη.

Ο Εξορκιστής
Μπάχαλο γίνεται στη Νέα Χαλκηδόνα. Έγιναν αυτή την εβδομάδα οι εκλογές στις τοπικές κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των γραμματειών. Πρωταγωνιστής, λοιπόν, των «μαγειρεμάτων» ήταν ο φίλτατος Αποστολάκης, ο οποίος ήταν υποψήφιος δήμαρχος με τη ΝΔ! Στη δε οργάνωση της ΝΔ κάποια «μπουμπούκια» κάνουν εγγραφές από το παράθυρο προκειμένου να εμποδίσουν τον υποψήφιο Ζησιμάτο να έχει την τοπική κομματική στήριξη. Ο Ζησιμάτος έχει ξεκαθαριστεί από τη Ρηγίλλης ότι θα είναι ο επίσημος υποψήφιος. Επειδή όμως τα τοπικά παλιολιθώματα δεν τον θέλουν, τον πολεμούν με συμπαιγνίες παρασκηνίου.

– Έμαθα ότι ο τοπάρχης που είχα γράψει για το δωμάτιο στο Χίλτον, που τον ανακουφίζει τα μεσημέρια, πήγε και το ξενοίκιασε. «Μας πήρανε χαμπάρι, Κώστα», είπε στον φίλο του. «Ποια σε κάρφωσε;» ρώτησε ο Κώστας. Ο διάλογος είχε και άλλα ωραία και απολαυστικά. Τοπαρχάρα μου, δεν ήθελα να σου χαλάσω την απόλαυση. Ξαναπήγαινε. Δεν ξαναγράφω τίποτα.

– Ξεπερνάει τα όρια ο νεαρούλης δήμαρχος εξαιτίας της ιδιομορφίας του. Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει. Είναι όμως σωστό να πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη με διαφορετική «παρέα» κάθε φορά που βρίσκει στον παραλιακό δήμο, όπου τοπαρχεύει; Πρόσεχε, μουσαμουστακοφόρε μου, γιατί η παρέα σου μιλάει πολύ.

– Ποιος δήμαρχος απειλεί όποιον δημοσιογράφο γράφει αρνητικά σχόλια εις βάρος του; «Εγώ είμαι δικηγόρος. Θα σας κλείσω φυλακή». Έτσι λέει ο δημαρχάρας. Δεν βαριέσαι. Σε λίγους μήνες θα ασχοληθούμε ξανά. Τότε δεν θα είναι δήμαρχος.


Σχολιάστε εδώ