Αιρετικά

– Ζόρικα τα βρήκε ο Ζωριός. Ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο υπουργείο Πολιτισμού είχε προσληφθεί ο οικονομολόγος. Περνούσα με τη μηχανή από την Κανάρη στο Κολωνάκι και με φωνάζουν κάτι πολιτικοί αναλυτές. «Την έμαθες την ιστορία του Ζωριού;», μου λένε. «Ποιος είναι αυτός, βρε παιδιά;», ρωτάω. Και αρχίζει το έργο του καθηγητή. Ο γραμματέας του ΥΠΠΟ, ο Ζαχόπουλος, ήταν αυτός που πρώτος την πάτησε στην εκτίμηση για τον Ζωριό, και τον παρουσίασε στην Πετραλιά. Κάνει πρόταση ο σύμβουλος για οικονομική μελέτη στο ΥΠΠΟ και ζητάει πακέτο 500.000 ευρώ ως επιχορήγηση. Με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο θα γινόταν η δουλειά. Ακόμη περιμένουν στο ΥΠΠΟ την αυτονόητη σύμβαση. Τι έκανε, λοιπόν, ο Ζωριός; Πήρε το πακέτο των 500.000 ευρώ και άρχισε το κοστολόγιο. Στα 85.000 ευρώ ο πρύτανης, στα 30.000 ευρώ οι καθηγητές και στο τέλος, για όσους κουραστούν να διαβάζουν το τεχνικό δελτίο, 140.000 ευρώ για πάρτη του ο σύμβουλος. Δηλαδή στην τετραετία δέκα μεροκάματα να έκανε, ούτε ζόρια ο Ζόριος ούτε τίποτα. Η ειδικότητα πρέπει να πληρώνεται. Γιατί είναι καθηγητής ο άνθρωπος, για να παίρνει ψίχουλα;

– Τον καθηγητή Ζωριό τον είχε επιλέξει ο ίδιος ο Καραμανλής για ειδικό σύμβουλό του ή του πήγαν την πρόσληψη με… εγγύηση μέσα από το Μαξίμου; Τελικά ο σύμβουλος Ζωριός από τη στιγμή που δεν ήταν επιλογή Καραμανλή, δεν ήταν επιλογή Πετραλιά, δεν ήταν επιλογή Ζαχόπουλου, όπως αποδείχθηκε, ποιον χρέωσε στο μπλοκάκι του ο πρωθυπουργός; Μου είπαν, λοιπόν, οι αναλυτές στη Μηλιώνη ότι ο Ζωριός που ήταν στα μέσα και στα έξω του Ζαχόπουλου, ο οποίος είναι στα μαχαίρια με τον Τατούλη, τους τελευταίους μήνες είχε ταυτιστεί με τον αρκά υφυπουργό. Ακριβή αριθμό για τις επιτροπές όπου συμμετείχε ο καθηγητής Ζωριός δεν έμαθα. Ελέγχεται πόσο πάνω από τη μισή ντουζίνα ήταν. Αναρωτιέστε τι κάνουν, όταν τα ακούν αυτοί που ψάχνουν για δουλειά και είναι καταχρεωμένοι με κάρτες και δάνεια; Τι κάνουν αυτοί που είναι θεατές των πλουσιοπάροχα βολεμένων; Φορτώνουν τις μπαταρίες της αγανάκτησής τους.

– Τα τελευταία σαράντα χρόνια η γραμματεία της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων ανήκε στην Ελλάδα. Για 14 χρόνια στο πρόσωπο του Επαμεινώνδα Πετραλιά, πατέρα της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, και για τα τελευταία 26 με τον Νίκο Φιλάρετο. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου, καναλάρχης κ. Μίνως Κυριακού μετά από μέλος της ΙΑΑF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου) και πρόεδρος της ΕΟΕ (Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή), όχι από τον στίβο, αλλά από το χόκεϊ που δεν καλλιεργεί ούτε στον σύλλογό του, εκτός από πρόεδρος της ΙAAF που θέλει να γίνει και μέλος της ΔΟΕ («αθάνατος»), «έβαλε πλώρη» να γίνει και γενικός γραμματέας της ΔΕΜΑ. Έβαλε, λοιπόν, τον γραμματέα της ΕΟΕ, Κατσιαδάκη, ευνοούμενο της Πετραλιά, να, τον προτείνει και να αιφνιδιάσει την ολομέλεια, ως υποψήφιο στη ΔΕΜΑ. Μπλοκάροντας έτσι την υπόδειξη υποψηφιότητας της Πετραλιά που συγκέντρωνε πολύ μεγαλύτερες, σε σημείο σιγουριάς, πιθανότητες εκλογής. Το «άδειασμα» στην Πετραλιά, όμως, ήταν το λιγότερο. Με τις κινήσεις αυτές ουσιαστικά, με μαθηματική ακρίβεια, χάνεται μετά από 40 χρόνια η ηγεσία της ΔΕΜΑ και η Ελλάδα βγαίνει εκτός. Η έδρα στην Αθήνα, αλλά το αφεντικό, όπως φαίνεται, ο πρόεδρος της Ισπανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Ετσεβαρία. Η αλαζονεία επιφέρει εθνική ήττα. Δηλαδή στη μεταολυμπιακή εποχή της Αθήνας εποχή έρχεται ουσιαστικά η πρώτη θεσμική απώλεια στα διεθνή κέντρα αποφάσεων του παγκόσμιου αθλητισμού, λες και έχουμε πολλούς διαθέσιμους και ικανούς για να διατηρήσουμε, αν μη τι άλλο, ό,τι έχει πετύχει και διαθέτει ως κληρονομιά σε σχέση με τον χώρο αυτός ο τόπος. Και δεν… ιδρώνει κανείς.

– Γίνονται τηλεφωνικές συνεδριάσεις της εκτελεστικής επιτροπής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, μου είπε κάποιος παράγοντας. Έχει «ακυρωθεί» η ολομέλεια. Εδώ έγινε τόσος ντόρος για τις εκλογές και σε τέσσερις μήνες διαλύθηκε το μαγαζί. Απαξιώθηκε χειρότερα από την εποχή του Λάμπη Νικολάου. Εδώ θα κάνουν ήρωα τον Λάμπη, όπως το πάνε. «Μιλάει άσχημα ο Κυριακού, γι’ αυτό δεν πατάνε», πρόσθεσε. Και μου εκφράζει την απορία του «πώς είναι δυνατόν επί χρόνια οι ίδιοι προμηθευτές σε ρούχα και παπούτσια;». Θα πάνε στους Μεσογειακούς Αγώνες μαζί με τους συνοδούς και εκλεκτούς περί τα 700 άτομα. Το κάθε ζεύγος παπούτσια είναι αλήθεια ότι κοστίζει 85 ευρώ; Και για τα εισιτήρια έχει εκτελεστική τη Δευτέρα; Γιατί ακυρώθηκε ο προηγούμενος διαγωνισμός. Το εισιτήριο θα είναι φθηνότερο από αυτό της γραμμής ή ακριβότερο;

– Ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής, με ξεχωριστή σκέψη και φιλοσοφία, έκλεισε έναν μεγάλο κύκλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Βέροια, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Λάρισα, Καλλιθέα κατά σειρά οι ομάδες, τις φανέλες των οποίων φόρεσε και τίμησε ο Αλέκος Αλεξανδρής. Τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια; «Ευτύχησα να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα. Ένιωσα τη χαρά του ποδοσφαίρου. Έκανα αυτό που αγαπούσα». Το απόσταγμα; «Ένα μεγάλο σχολείο. Γίνεσαι άλλος άνθρωπος. Ζεις στιγμές ταπείνωσης, αμφισβήτησης, απόλυτης δόξας. Από την αντίφαση μένει στο τέλος ότι γίνεσαι πιο δυνατός. Δουλεύεις στοιχεία που δεν θα το έκανες σε άλλον χώρο». Τι τον πλήγωσε; «Μόνο οι στιγμές ισοπέδωσης του παιχνιδιού με ενόχλησαν, οι στιγμές της βίας και της παράκρουσης. Δεν μου άρεσε η υπερβολή και στο θετικό και στην άρνηση». Ο πιο δύσκολος αμυντικός και ο ξεχωριστός γκολκίπερ; «Ο Γιάννης Καλλιτζάκης και οι Σαργκάνης, Βάντσικ». Ποδοσφαιρική αποκέντρωση ουσίας; «Δεν φτιάχνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο, επειδή μια ομάδα Β’ Εθνικής μαζεύει κόσμο και ανεβαίνει στην Α’ Εθνική για να πέσει την επομένη ή μεθεπομένη. Αν δεν κάνουν πλάνο δεκαετίας με οργάνωση, σύγχρονη αντίληψη, θα είναι μια ζωή χάος η κατάσταση».
– Διέκρινες ποδοσφαιρικό πολιτισμό στις εξέδρες;
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ποδοσφαιρικός πολιτισμός στις εξέδρες. Το ότι πήγαν γυναίκες στην Εθνική και σε κάποια ματς δεν σημαίνει ότι εν έτει 2005 πρέπει να είναι έκπληξη. Δεν σταμάτησαν οι αντεγκλήσεις ούτε οι ύβρεις. Έχω δει γυναίκα να βρίζει χειρότερα από άντρα!».

– Γεμάτη η ποδοσφαιρική καριέρα του Αλεξανδρή. Ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής ζήλεψε τη δόξα της κατάκτησης του EURO 2004; «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ποδοσφαιριστής που δεν θα ήθελε να ήταν σε αυτή την ομάδα. Θα ήμουν ψεύτης, αν έλεγα κάτι τέτοιο». Όσο για την εσωτερική ανυπαρξία εκμετάλλευσης της τεράστιας αυτής επιτυχίας; «Δυστυχώς, δεν άλλαξε τίποτα. Αυτό είναι το χειρότερο. Θα αλλάξει κάτι μόνο αν ασχοληθούν άνθρωποι που ξέρουν τον χώρο του ποδοσφαίρου. Γιατί μπλέκουν άνθρωποι άσχετοι, που κάνουν ζημιά στο άθλημα». Εθελοντής σε προπαγάνδα ποδοσφαιρικής παιδείας στα σχολεία; «Με μεγάλη χαρά. Δεν συγκινεί, όμως, κανέναν. Στην Ελλάδα λένε κάτι και σε λίγο το ξεχνούν και δεν γίνεται τίποτα». Γιατί φεύγει στο εξωτερικό; «Δεν έχω τίποτε άλλο να κάνω στην Ελλάδα. Μου αρέσει να γνωρίσω μια άλλη χώρα, τον τρόπο ζωής, το ποδόσφαιρο». Πού οφείλει ευχαριστώ; «Σε όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί μου: παίκτες, προπονητές και κυρίως σε όλο τον υγιή κόσμο του ποδοσφαίρου». Ο Αλεξανδρής ευγνωμονεί τον Θεό και συμβουλεύει τους νέους παίκτες να αγαπούν αυτό που κάνουν με πάθος και να δουλεύουν με υπομονή.

– Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι για να κάνεις… χαρακίρι. Οι παλαιστές συναντήθηκαν με τον Ορφανό. Ο Συνοδινός, ο οποίος είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας, που έχει «μαύρη τρύπα» δυόμισι, τριών ή και τεσσάρων εκατομμύριων ευρώ και απλήρωτους αθλητές και προπονητές, ήταν εκεί. Ο Ποζίδης δεν πήγε. Έστω και αργά το κατάλαβε. Τι λέτε ότι είπε ο Ορφανός πρώτα απ’ όλα; «Το πρώτο στοιχείο κοινής αποδοχής είναι να γίνει έλεγχος στα οικονομικά της ομοσπονδίας…».
Δηλαδή, Έλληνες, εδώ έχει γίνει χαμός με λεφτά σε «μαϊμού» σωματεία, είναι για Εισαγγελέα η δουλειά και για το δημόσιο χρήμα που πήγε όπου αλλού εκτός από τους αθλητές θα πρέπει να γίνει… συμφωνία αποδοχής ελέγχου. Θα τρελαθούμε τελείως!
Συμφωνία για τον έλεγχο της αρπαχτής. Μόνο και μόνο ότι εκατό σωματεία «μαϊμού» έπαιρναν λεφτά και μέτρησαν ως ψήφοι για να είναι διοίκηση οι Συνοδινός, Ποζίδης και οι λοιποί, αυτό είναι απάτη. Αρκεί, δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. Πλεόνασμα είναι οι πλαστογραφίες και οι μισθοί πρόκληση ή οι γνωστές και άγνωστες δαπάνες. Και τι… απολογισμό άραγε προσκόμισε στη ΓΓΑ η πάλη που της εγκρίθηκε προυπολογισμός 2,2 εκατ. ευρώ; Άλλο κεφάλαιο αυτό.

– Αν ο φωτογράφος έμπαινε στο γραφείο του Ορφανού, όταν βγήκαν οι παλαιστές, θα έκανε αποκλειστικό «βόμβα». Τον Σπανό του Ατρόμητου με τον δήμαρχο Περιστερίου Παχατουρίδη και τον επιθετικό του Άγιαξ Γιάννη Αναστασίου να χαιρετούν τον υφυπουργό Αθλητισμού. Θα έκλεινε μεταγραφή τον Αναστασίου στον Ατρόμητο!
Οι Σπανός και Παχατουρίδης πήγαν για να πάρουν υποσχέσεις να φτιαχτεί το γήπεδο στο Περιστέρι με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ο Αναστασίου για να κανονίσει τον ερχομό του Κρόιφ σε σεμινάριο ποδοσφαίρου στη Θεσσαλονίκη.

– Ο παλιός Ολυμπιονίκης παλαιστής Γιώργος Ποζίδης, γραμματέας της ομοσπονδίας, ασελγεί στην ιστορία του ως αθλητή. Όταν μια αίθουσα γεμάτη με αθλητές της πάλης τού καταμαρτυρούσαν απίστευτα πράγματα για ενέργειες ενός Πάχτα που ήταν εθνικός προπονητής, ξάδελφος, είπε κάποιος, του υφυπουργού στην κυβέρνηση Σημίτη που είχε κάνει την ντροπολογία για το Πόρτο Καρράς. Ο Ποζίδης θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί τουλάχιστον από ντροπή. Ο Πάχτας έχει μηνυθεί, γιατί είχε πληρωθεί για να συγκεντρώσει κασέτες αντιπάλων πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν τις έδωσε στους αθλητές, γιατί είχαν ταχθεί εναντίον του. Καλά, για τον Συνοδινό δεν το συζητάμε. Ξένο σώμα έδειχνε με τους ανθρώπους της πάλης παρά την εμμονή του να μείνει στην καρέκλα.
Πέρα απ’ όλα αυτά τα 2,5 εκατ. ευρώ, τα 3 ή τα 4 εκατ. ευρώ «μαύρη τρύπα», χρήματα του ελληνικού λαού, δεν αρκούν ως στοιχεία για να πάρει… σφουγγάρι ο Ορφανός και να τους στείλει στο σπίτι τους; Τι εμποδίζει τον υφυπουργό Αθλητισμού να ζητήσει ευθέως την παραίτηση της διοίκησης;
Το ζόρι πού το τραβάει; Με τον Συνοδινό, που ζητάει στήριξη ως νεοδημοκράτης παράγων, ενώ συμμετείχε στην ΠΑΣΟΚική διοίκηση, ή στον Ποζίδη που λόγω Θεσσαλονίκης έχει επιρροή; Αυτός είναι ο ρόλος του; Όταν λίγους μήνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες αντικρίζουμε απαξιωτικές εικόνες, θλιβερές, όπως με αυτά που συμβαίνουν στην πάλη, ένα είναι σίγουρο. Δεν νομιμοποιείται ο κ. Ορφανός να έχει ενδοιασμούς οποιασδήποτε μορφής. Υποχρέωση έχει για το αυτονόητο. Γιατί τα περί ελέγχου είναι εκ συστήματος αστειότητες.
ΥΓ.: Ξέρετε τι μισθό είχε ο εξάδελφος Πάχτας; Δέκα χιλιάδες ευρώ μεικτά.

– Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Καλλιθέα, Νίκος Σαλευρής, εμφανίστηκε στη ΓΓΑ, συνοδευόμενος από τον ηθοποιό Αρώνη. Όχι, δεν ζήτησε επιχορήγηση για να γυριστεί κανένα αστυνομικό θρίλερ στο «Ελ Πάσο».
Ο Αρώνης είναι δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας και μαζί με τον Σαλευρή συναντήθηκαν με τον Κουκοδήμο για να βρεθεί άκρη στο αίτημα των 3 εκατ. ευρώ, ώστε να δημιουργηθεί εξέδρα από την πλευρά που είναι τα νταμάρια. Είχε δώσει υπόσχεση ο Ορφανός στον Σαλευρή για την υλοποίηση του έργου και τη χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ με αντισταθμιστικά οφέλη την εμπορική εκμετάλλευση από τον οργανισμό. Η μελέτη αντιστήριξης χρεώθηκε 1,7 εκατ. ευρώ και διερεύνησαν αν όντως είναι έτσι για να προχωρήσει η διαδικασία. Το Αιγάλεω, που δεν είχε νταμάρια, τα πήρε τα 3 εκατ. ευρώ, ο Σαλευρής ακόμα στην… έρευνα είναι. Βέβαια δεν είναι μόνο τα… νταμάρια η διαφορά με το Αιγάλεω, αλλά τι να κάνει ο Σαλευρής, ας μην έδενε κόμπο τις υποσχέσεις.


Σχολιάστε εδώ