Τον Οκτώβρη στην Αθήνα θα παρουσιάσει τις θέσεις της για το μέλλον της Ευρώπης

Συγκεκριμένα, όπως έλεγαν στελέχη του ΣΥΝ στις 7, 8, 9 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα το 1ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς», με τίτλο
«Τι Ευρώπη θέλουμε».

Όπως είναι φυσικό το εν λόγω συνέδριο αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία.
Οι τελευταίες εξελίξεις συζητούνται και σήμερα στη Ρώμη, στη Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς», και αύριο στη Σύνοδο των αρχηγών των μετεχόντων κομμάτων.

Για τον σκοπό αυτό αναχώρησε την Παρασκευή πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, με επικεφαλής τον Αλ. Αλαβάνο, ενώ μεθαύριο Τρίτη, με την επιστροφή από τη Ρώμη, θα δοθεί σχετική συνέντευξη Τύπου. Αρχικά η ατζέντα των συνόδων του τριημέρου αφορούσε στην πολιτική και οργανωτική προετοιμασία του 1ου Τακτικού Συνεδρίου που θα γίνει στην Αθήνα. Ωστόσο, όπως λένε στελέχη του ΣΥΝ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις προθέσεις του κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά» είναι να «συνεχίσει σε κάθε γωνιά της Ευρώπης τον αγώνα εναντίον του προτεινόμενου Ευρωσυντάγματος και ταυτόχρονα να συμβάλει στη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων ώστε να αλλάξει η πορεία της Ευρώπης και από Ευρώπη του Ευρωατλαντισμού, του νεοφιλελευθερισμού και των μεγάλων δημοκρατικών ελλειμμάτων να μετατραπεί σε Ευρώπη της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ανοχής στο διαφορετικό, της πολυπολιτισμικότητας και της οικολογίας».

Ενδεικτικό των αλλαγών που θα ζητήσουν να έχει η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι οι λόγοι για τους οποίους στήριξαν την καμπάνια του «όχι»:

Πρώτον το γεγονός ότι «θεσμοποιεί τον νεοφιλελευθερισμό ως ισόβιο οικονομικό μοντέλο στην Ε.Ε.».

Δεύτερον ότι καταστρατηγεί και περικόπτει κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Τρίτον ότι εμπλέκει την εξωτερική και αμυντική πολιτική της Ε.Ε. στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Τέταρτον και τελευταίο δεν κατοχυρώνει την ιδιότητα του πολίτη και τα πολιτικά δικαιώματα όσων εργάζονται και κατοικούν στην Ε.Ε.
Στο εσωτερικό στον ΣΥΝ θα ξεκινήσουν καμπάνια, με περιοδείες και συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για ότι η απόρριψη του «ευρωσυντάγματος» δεν είναι απόρριψη της Ευρώπης, αλλά του νεοφιλελευθερισμού.


Σχολιάστε εδώ