Τι συζήτησε ο Καραμανλής σε μυστική συνάντηση με στενό συνεργάτη του Ανδρέα!
Ότι ο πρωθυπουργός είναι θαυμαστής του πολιτικού Ανδρέα Παπανδρέου, με όλες τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που υπάρχουν, είναι λίγο πολύ γνωστό. Αρκετές φορές ο Καραμανλής σε συζητήσεις με στενούς του συνεργάτες έχει εκφραστεί με θετικά λόγια για τον Ανδρέα, ιδιαίτερα τον Ανδρέα των ρήξεων και των ανατροπών. Για παράδειγμα, στο θέμα του «βασικού μετόχου» και της σύγκρουσης με το σύστημα της διαπλοκής και τους «νταβατζήδες» ο πρωθυπουργός έκανε πολλές παραπομπές στον Ανδρέα και την τακτική του έναντι του καρτέλ των εκδοτών κατά την περίοδο 1981-1995, στη διάρκεια κρίσιμων συζητήσεων με τους εμπλεκόμενους υπουργούς.
Αλλά και σε ζητήματα τακτικής και λειτουργίας του πρωθυπουργού ο Καραμανλής συχνά πυκνά αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ασκούσε την πρωθυπουργία ο Ανδρέας.
Γεγονός είναι πως, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, πριν από λίγες εβδομάδες ο πρωθυπουργός ζήτησε να συναντηθεί με πολύ στενό συνεργάτη του Α. Παπανδρέου.
Η συνάντηση, βεβαίως μυστική, αφού ποτέ δεν ανακοινώθηκε, πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Καραμανλή στη Ραφήνα.
Το κλίμα, κατά τις ίδιες αποκλειστικές μας πληροφορίες, ήταν όχι απλώς θετικό, αλλά εγκάρδιο.
Συζητήθηκαν πολλά και η συνάντηση διήρκεσε αρκετά. Είναι δε χαρακτηριστικό πως μεγάλο μέρος της καταναλώθηκε στη συζήτηση για την τακτική και στρατηγική του Ανδρέα σε πολλούς τομείς, όπως τα εθνικά θέματα, την οικονομία, τις σχέσεις με τους εκδότες και το πώς τους αντιμετώπιζε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, καθώς και το πώς είχε συγκροτήσει το επιτελείο του, όταν ήταν πρωθυπουργός, ώστε να συντονίζεται η κυβέρνηση και να ισορροπούν οι σχέσεις μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης.
Άλλωστε, ο πολύ στενός συνεργάτης του Ανδρέα ήταν σε θέση να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα του Καραμανλή ακριβώς λόγω του καθοριστικού ρόλου που διαδραμάτισε για χρόνια στο πλευρό του.
Σε κάποια στιγμή της πολύ φιλικής συζήτησης ο Καραμανλής έθεσε στον συνομιλητή του το καίριο ερώτημα:
– Μου λένε πολλοί πως κάτι που λείπει από το επιτελείο μου είναι ένας «Λιβάνης», που ήταν χρήσιμος και πολύτιμος για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Πώς λειτουργούσε ο Αντώνης Λιβάνης στο πλευρό του;
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να μάθει λεπτομερώς ποιες αρμοδιότητες είχε ο Α. Λιβάνης, πώς λειτουργούσε ακόμα και σε «ειδικές αποστολές», με ποιον τρόπο συντόνιζε τους υπουργούς, πώς συνδέονταν κυβέρνηση και κόμμα, πώς μπορούσε σε πολλές περιπτώσεις να δρα πυροσβεστικά και να αποσοβεί κρίσεις…
Ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα τού έδωσε λεπτομερείς απαντήσεις, τις οποίες ο Καραμανλής σημείωνε με εμφανή ικανοποίηση, κάνοντας μάλιστα και νέες «διευκρινιστικές» ερωτήσεις.
Όπως, άλλωστε, έκανε και με τις απαντήσεις που έπαιρνε και για τα άλλα ζητήματα, κυρίως δε αυτά που αφορούσαν τις σχέσεις με το εκδοτικό κατεστημένο και τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων…
Προς «γαλάζιο» Λιβάνη…
Αυτή η -σημαντική, όπως αποδεικνύεται- συνάντηση του πρωθυπουργού συνδέεται άμεσα με τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες μια από τις κινήσεις του εν όψει σοβαρών αλλαγών σε κυβέρνηση και κόμμα πρόκειται να είναι η τοποθέτηση ενός «γαλάζιου» Λιβάνη στο πλάι του. Ίσως μάλιστα να είναι μια από τις κορυφαίες κινήσεις του. Και η προαναφερθείσα συνάντηση μάλλον επιβεβαιώνει τις σχετικές πληροφορίες.
Άλλωστε, μια από τις σοβαρότερες επισημάνσεις που έχουν γίνει στον Κ. Καραμανλή, ως αιτία τής έως σήμερα δυσλειτουργίας της κυβέρνησης, των φαινομένων ασυνεννοησίας και «μαχαιρωμάτων» μεταξύ υπουργών, καθώς και του διχασμού κυβέρνησης – κόμματος, είναι η έλλειψη ενός «Λιβάνη» στο επιτελείο του, επιφορτισμένου με καθήκοντα συντονιστικά, οργανωτικά και σύνδεσης υπουργών και κομματικών στελεχών. Και μεταξύ αυτών που έχουν κάνει τη σχετική επισήμανση είναι στενοί του συνεργάτες, τη γνώμη των οποίων λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Αυτό που ακόμα δεν έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός είναι αν το στέλεχος που θα παίξει αυτόν τον ρόλο θα είναι σε «άτυπο» ρόλο, όπως ήταν ο Αντ. Λιβάνης την οκταετία 1981-1989 ή σε θεσμοθετημένο ρόλο, όπως την περίοδο 1993-1996, που κατείχε τη θέση του υπουργού στον πρωθυπουργό.
Δείχνει όμως και κάτι άλλο αυτή η επιλογή του Καραμανλή:
= Ότι δεν θα τοποθετήσει στην κυβέρνηση αντιπρόεδρο-συντονιστή, όπως αμέσως ή εμμέσως του προτείνουν κάποιοι, μεταξύ των οποίων και τα… προσκείμενα στους «νταβατζήδες» ΜΜΕ…
Γενικώς οι αλλαγές που σύντομα θα κάνει ο πρωθυπουργός δεν θα έχουν καμιά σχέση με τα καθ’ υπαγόρευση ρεπορτάζ των διαπλεκόμενων ΜΜΕ που έχουν… ξεφυτρώσει (και) το τελευταίο διάστημα. Όπως μάλιστα υπογράμμισε σε συνεργάτη του, «δεν θα κάνω τις αλλαγές που θέλουν να μου επιβάλουν οι “νταβατζήδες”».
Πάντως, οι αλλαγές που θα κάνει θα είναι σαρωτικές και θα συνιστούν έκπληξη. Και δεν θα αφορούν μόνο την κυβέρνηση. Θα επεκτείνονται και στο κόμμα.
Σε ό,τι αφορά τον χρόνο πραγματοποίησής τους, «παίζει» το σενάριο που έχει γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» για τον Ιούνιο. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα λόγω των κυβερνητικών παρεμβάσεων στα θέματα του ΟΤΕ, του ασφαλιστικού των τραπεζών, του εργασιακού, του ωραρίου, των αποκρατικοποιήσεων…
Ωστόσο, ο πιθανότερος χρόνος, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Καραμανλή, είναι το τέλος Αυγούστου. Ο πρωθυπουργός θέλει να πάει με τη νέα κυβέρνηση στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη και αφού θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο «κύμα διαρθρωτικών παρεμβάσεων».
Και σε ό,τι αφορά το όνομα του «γαλάζιου Λιβάνη», θα συνιστά σοβαρή έκπληξη, που δεν θα έχει
σχέση με διάφορα σενάρια, τα οποία διακινούνται από ορισμένα κέντρα…