Στις κάλπες οι ΠΑΣΟΚοι

Το νέο οργανωτικό σχήμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή, οπότε θα πραγματοποιηθούν οι περιφερειακές συνελεύσεις και η εκλογή των περιφερειακών επιτροπών που θα αποτελούν τα καθοδηγητικά όργανα του νέου ΠΑΣΟΚ για την εκτός των Αθηνών Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκαν δεκαοκτώ νέου τύπου οργανώσεις. Μία για κάθε περιφερειακό δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος και πέντε για τα ισάριθμα δημοτικά διαμερίσματα του κεντρικού δήμου της πόλης.

Με τις σημερινές εκλογές καθεμία από τις δεκαοκτώ νέες οργανώσεις θα αποκτήσει τον συντονιστή της και τον αναπληρωτή του, καθώς και τα άλλα επτά μέλη της εννιαμελούς συντονιστικής της επιτροπής. Όλοι οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν, επίσης, για την ανάδειξη του συντονιστή (και του αναπληρωτή του) για το σύνολο της νομαρχιακής επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται από αυτούς τους δύο, καθώς και τους δεκαοκτώ συντονιστές και ισάριθμους αναπληρωτές τους από τις νέες οργανώσεις.

Οι εννιαμελείς συντονιστικές επιτροπές όλων των δημοτικών οργανώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας θα μετέχουν στην περιφερειακή συνέλευση που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, από την οποία θα εκλεγεί η 31μελής περιφερειακή επιτροπή. Αυτή θα απαρτίζεται από τρεις εκπροσώπους καθεμιάς από τους οκτώ νομούς (Α’΄ και Β’΄ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Κιλκίς), ενώ τις άλλες επτά θέσεις θα καταλάβουν οι πρώτοι σε ψήφους, ανεξαρτήτως νομού προέλευσης. Σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες ισχύει η ποσόστωση τουλάχιστον 40% για κάθε φύλο, πράγμα που σημαίνει πως σε κάθε οργάνωση ο συντονιστής και ο αναπληρωτής του θα είναι αντίθετου φύλου.

Μπάχαλο με τις λίστες

Δεν ξέρω αν η κεντρική υπηρεσία πληροφορικής της Χαριλάου Τρικούπη στελεχώθηκε με άσχετους ή με εθελοντές, αλλά αυτό που έμαθα είναι πως η δουλειά τους κάθε άλλο παρά επαγγελματική είναι. Τα μητρώα των μελών είναι κυριολεκτικά «κόλαση». Οργανώσεις ολόκληρες απουσιάζουν παντελώς, άλλες μεταφέρθηκαν σε διαφορετικούς δήμους από αυτόν όπου ανήκουν, ενώ η νεολαία και όλες οι κλαδικές εμφανίζονται σαν να διαμένουν όλα τα μέλη τους στο κέντρο της πόλης.

Το αποτέλεσμα είναι να χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Να χωρίζονται οικογένειες σε διαφορετικές οργανώσεις, να υπάρχουν πολλαπλά φαινόμενα διπλοεγγραφών και τριπλοεγγραφών κ.λπ.

Έφτασαν στο σημείο οι «πράσινοι» των Συκεών να βρουν στις καταστάσεις τους ολόκληρα χωριά που μετά τον έλεγχο που έκαναν διαπίστωσαν πως προέρχονταν από τη Συκιά Χαλκιδικής και τη Συκιώνα Καρδίτσας. Επίσης, η πρόσθεση όλης της νεολαίας και όλων των παλιών κλαδικών στη διαμερισματική οργάνωση του κέντρου πόλης είχε ως αποτέλεσμα να ξεπεράσουν οι εγγεγραμμένοι στο συγκεκριμένο μητρώο τις τριάντα χιλιάδες. Τα ευτράπελα αυτά, σε συνδυασμό με την -όχι αδικαιολόγητη- καχυποψία που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, φούντωσαν τους φόβους πως κάποιοι επίτηδες αλλοίωσαν τις καταστάσεις για να αποπειραθούν να νοθεύσουν τα αποτελέσματα. Το μπάχαλο ανέλαβε να ξεκαθαρίσει η κεντρική εφορευτική επιτροπή (πρόεδρος ο γιατρός Θανάσης Θεοχαρίδης) που από τη στιγμή που ανέλαβε (το βράδυ της Τετάρτης) τρέχει και δεν φτάνει.

Όλοι μαζί στη ΔΕΘ

Μπροστά στον κίνδυνο να προσέρχεται κάποιος να ψηφίσει στον δήμο όπου ψήφιζε για χρόνια και να του λένε πως δεν είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα, αποφασίστηκε οι κάλπες και για τις 18 νέες οργανώσεις της Θεσσαλονίκης να στηθούν σε ενιαίο χώρο και οι δημοτικές εφορευτικές επιτροπές να συνδεθούν «on line», ώστε να αποφευχθούν ακραία φαινόμενα.

Τελικά οι εκλογές γίνονται στους χώρους των περιπτέρων 8 και 9 της ΔΕΘ, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και οι προσερχόμενοι θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με την αστυνομική τους ταυτότητα (καλό θα είναι να έχουν μαζί τους και κανένα έγγραφο που αποδεικνύει τον τόπο διαμονής ή εργασίας τους, γιατί αλλιώς δεν αποκλείεται να οδηγηθούν να ψηφίσουν υποψηφίους άλλων περιοχών).

Η υποχρεωτική μεταφορά των εκλογικών κέντρων στη ΔΕΘ εξόργισε τους «πράσινους» των περιφερειακών δήμων, οι οποίοι ήθελαν να ψηφίσουν στη γειτονιά τους προκειμένου αφενός να αυξηθεί η συμμετοχή και αφετέρου να γινόταν ο σχετικός ντόρος για την κινητικότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος εποχής για κλαδικές – θεματικές

Οι κλαδικές και οι οργανώσεις χώρων δουλειάς όλα τα προηγούμενα χρόνια μετέφεραν στο εσωτερικό του κόμματος την πίεση των συντεχνιακών -πολλές φορές- αιτημάτων του συνδικαλιστικού κινήματος, επιδιώκοντας αποφάσεις ευνοϊκές για κλάδους εργαζόμενων (κυρίως για τα λεγόμενα «ρετιρέ»). Παράλληλα, σε περιόδους διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ αποτελούσαν ουσιαστικά τη «συνδιοίκηση» του εργασιακού τους χώρου (ιδιαίτερα στις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο), όπου πολλές φορές επέβαλλαν καθεστώς ευνοιοκρατίας και κομματικών επιλογών.

Η κατάργησή τους και ο διασκορπισμός των μελών τους στις δημοτικές ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του καθενός δεν επιτρέπει να αναπτύσσονται εντός του ΠΑΣΟΚ ισχυρά λόμπι που διεκδικούν ειδικά εργασιακά προνόμια. Το νέο σχήμα προβλέπει, παράλληλα, την οργανωτική επαναδραστηριοποίηση της ΠΑΣΚΕ, η οποία θα ασχολείται κατ’ αποκλειστικότητα με τα λεγόμενα συνδικαλιστικά θέματα, αφήνοντας τα πολιτικά στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το ίδιο ισχύει και για τις θεματικές οργανώσεις, μια καινούργια σχετικά σύλληψη (πρωτοδημιουργήθηκαν στην εποχή Σημίτη, οπότε και επιλέχθηκαν για να βοηθήσουν στην οργανωτική άλωση του κόμματος την περίοδο της παντοκρατορίας Τσουκάτου). Πρόκειται για οργανώσεις που τα μέλη τους δήθεν ενώνονταν με ένα κοινό ενδιαφέρον (π.χ. φίλοι του αθλητισμού, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος κ.λπ.). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνταν εν μια νυκτί -κυριολεκτικά- νέες πολυάριθμες οργανώσεις που ούτε γραφεία είχαν ούτε συνεδρίαζαν ποτέ. Ωστόσο, τα χιλιάδες μέλη τους είχαν δικαίωμα ψήφου στις εσωκομματικές εκλογές και έτσι επηρέαζαν αποφασιστικά τους συσχετισμούς δυνάμεων.

Στα κάτω τους οι μηχανισμοί

Στο ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης οι παραδοσιακοί μηχανισμοί αντιμετωπίζουν προβλήματα συνοχής και στόχων, ενώ στη θέση τους προκύπτουν νέοι που στήνονται πάνω σε νέες συμμαχίες και καινούργιες πολιτικές πλατφόρμες.

Για παράδειγμα, το πάλαι ποτέ κυρίαρχο μπλοκ των δυνάμεων που προσέκειντο στον Κώστα Σημίτη -οι λεγόμενοι εκσυγχρονιστές- διαλύθηκαν εις τα εξ ων συνετέθησαν. Οι βουλευτές που μετείχαν στο μπλοκ αυτό (Βενιζέλος, Μαγκριώτης, Καστανίδης) πήραν τον δρόμο τους, όπως και τα περισσότερα στελέχη. Απέμειναν λίγοι, οι «αμετανόητοι» ή όπως αποκαλούνται «τα ορφανά του εκσυγχρονισμού», που κινούνται πλέον στο περιθώριο των εξελίξεων, χωρίς να μπορούν να τις επηρεάσουν. Παρόμοια προβλήματα συνοχής αντιμετωπίζει και το έτερο ισχυρό μπλοκ της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης (οι προσκείμενοι στον Άκη Τσοχατζόπουλο), τα κομμάτια του οποίου δίνουν αγώνα επιβίωσης και προσαρμογής στα δεδομένα της νέας εποχής.

Στη Θεσσαλονίκη οι λεγόμενοι «Άκηδες», που ήταν πανίσχυροι τις τελευταίες δεκαετίες και όριζαν ουσιαστικά τις τύχες της τοπικής νομαρχιακής, διασπάστηκαν πλέον σε δύο τουλάχιστον «στρατόπεδα», τα οποία ο Άκης Τσοχατζόπουλος δείχνει να μην μπορεί να συγκολλήσει παρά τις έντονες και μεθοδικές προσπάθειές του.

Από τη μια η σκληρή ομάδα των Κριθαρίδη, Γιαννόπουλου, Παστιάδη και άλλων, που αγωνίζεται να διατηρήσει καρέκλες και οφίκια και από την άλλη οι προσκείμενοι στην Αριστερή Πρωτοβουλία Χαλβατζόγλου, Θεοχαρίδης, Παπαϊωάννου και λοιποί, που ακολουθούν πιο «ανοιχτή πολιτική», μακριά από επιδιώξεις ασφυκτικού οργανωτικού ελέγχου και εσωστρέφειας, πράγμα που τους καθιστά περισσότερο ενωτικούς και ευεπίφορους σε συνεργασίες και συμμαχίες με άλλες ομάδες.

Το πρώτο κομμάτι των «άκαμπτων» επεδίωξε και πέτυχε τη συμπόρευση με τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο (Αγγελούδης, Γεράκης και άλλοι), συγκροτώντας έναν νέου τύπου -αν και χωρίς ξεκάθαρο ιδεολογικοπολιτικό στίγμα προς το παρόν- αντιηγετικό μηχανισμό. Το δεύτερο κομμάτι επεδίωξε εξαρχής την ανάδειξη στα νέα κομματικά όργανα στελεχών που εξασφαλίζουν ευρύτερη αποδοχή, προτείνοντας για το περιφερειακό τον Θανάση Σιάτρα και αναζητώντας για τη νομαρχιακή πρόσωπο έξω από τους παλιούς συσχετισμούς.

Μπελάς ο Κριθαρίδης

Η επιμονή του γραμματέα της απερχόμενης -παλιού τύπου- νομαρχιακής επιτροπής Κριθαρίδη να κρατηθεί στο επίκεντρο, ύστερα από μια ομολογουμένως ιδιαίτερα αποτυχημένη πορεία (στη διάρκειά της το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης κυριολεκτικά εξαφανίστηκε από κάθε γεγονός στην πόλη, ενώ είναι ενδεικτικό πως καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία συνεδρίαση της νομαρχιακής με πολιτικό θέμα στην ημερήσια διάταξη, αλλά περιορίστηκε σε μια πρωτοφανή εσωστρέφεια), απείλησε να τινάξει στον αέρα το ευρύ μπλοκ δυνάμεων που προσέκειντο στον Άκη. Για την εκλογή του συντονιστή-γραμματέα της νέας νομαρχιακής από την παλιά παρέα υποβλήθηκαν τρεις υποψηφιότητες και μόνο την τελευταία στιγμή αποσύρθηκαν οι δύο (ο Πανταζίδης του Κριθαρίδη και ο Παπαϊωάννου των αντιπάλων του) και απέμεινε ο Μίμης Τσαβδαρίδης, ο οποίος φέρεται ως το φαβορί των σημερινών αρχαιρεσιών, έχοντας εξασφαλισμένη και την υποστήριξη του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Οι άλλοι βουλευτές

Μετά το «ναυάγιο» των προσπαθειών για κοινή υποβολή πρότασης από όλους τους βουλευτές της Α’΄ Θεσσαλονίκης, οι άλλοι τρεις (πλην των Άκη, Βενιζέλου) συνέχισαν να βρίσκονται σε κάποια συνεννόηση μεταξύ τους, χωρίς ωστόσο να επιδιώξουν τη με κάθε τρόπο ευθεία σύγκρουση με τους δύο συναδέλφους τους.

Τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στη Χρύσα Αράπογλου και τον Γιάννη Μαγκριώτη (μέχρι πρότινος οι σχέσεις των δύο τελευταίων δεν ήταν καθόλου καλές, παρά την παλιά φιλία που τους συνέδεε, η οποία είχε επισημοποιηθεί και με κουμπαριά, όταν ο πρώτος βάφτισε τον γιο της δεύτερης) προτείνουν τη συνδικαλίστρια της ΟΤΟΕ Βάσω Βογιατζοπούλου, θέλοντας τουλάχιστον να σιγουρέψουν την εκλογή της στη θέση του αναπληρωτή συντονιστή.

Από τη δική του πλευρά, ο Χάρης Καστανίδης, έχοντας επιδείξει το τελευταίο διάστημα πρωτόγνωρη για τον ίδιο κινητοποίηση φίλων του, προωθεί την υποψηφιότητα του νεαρού δικηγόρου Γιώργου Πινακίδη.

Τέλος, οι εναπομείναντες του «εκσυγχρονιστικού μπλοκ» στηρίζουν τη λύση του Μπάμπη Τσολάκη, ενώ υποβλήθηκαν και διάφορες ανεξάρτητες υποψηφιότητες με λιγοστές πιθανότητες διάκρισης (Ελευθερία Χαραλάμπους).

Άκης και Βαγγέλης μαζί

Πριν από μερικά χρόνια θα φαινόταν τελείως αφύσικο. Τώρα, όμως, είναι γεγονός. Ο λόγος για τη στενή συνεργασία των στελεχών που πρόσκεινται στον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τα οποία προσπαθούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αυξήσουν την ισχύ και την επιρροή τους στα υπό εκλογήν κομματικά όργανα. Η ιστορία της συμπόρευσης των δύο «στρατοπέδων» ξεκίνησε με την εκλογή αντιπροσώπων για το τελευταίο συνέδριο και συνεχίζεται αρμονικά.

Κάποιοι λένε πως το… λιώσιμο των πάγων ανάμεσα στους πάλαι ποτέ ανταγωνιστές συνέβη την περίοδο της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τους εξοπλισμούς των ενόπλων δυνάμεων, όπου ο Βαγγέλης υπερασπίστηκε με σθένος και εξαιρετικά αποτελέσματα τον Άκη.

Άλλοι, πάλι, λένε πως ο Βαγγέλης «φλερτάρει» με τον μηχανισμό του Άκη, τον οποίο φιλοδοξεί να προσεταιριστεί, μόλις ο δεύτερος εγκαταλείψει τη μαχόμενη πολιτική από τη θέση του βουλευτή Θεσσαλονίκης.

Κάποιοι απλώς υποστηρίζουν πως τους ενώνει η αντιπολιτευτική τους διάθεση απέναντι στον Γιώργο ή, για να το πούμε καλύτερα, η αντίδρασή τους στον παραγκωνισμό τους, τον οποίο νιώθουν να επιδιώκει η ηγεσία.

Ότι και αν είναι, σημασία έχει πως τα επόμενα χρόνια θα συνηθίσουμε να τους βλέπουμε να προωθούν τους ίδιους ανθρώπους στην εκλογική τους περιφέρεια και να σέβεται ο ένας τις πρωτοβουλίες των ανθρώπων του άλλου.

Σύγχρονη ηλεκτρονική ενημέρωση

Μέχρι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης οι μοναδικές υποψηφιότητες που δεν είχαν ανακοινωθεί στην κεντρική ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που αφορούσαν τη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο συνέβαινε και με τους χώρους της ψηφοφορίας με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί συμπτώματα «νευρικού κλονισμού» στις δημοτικές επιτροπές προετοιμασίας των σημερινών εκλογών, αφού θα έπρεπε σε λιγότερο από δύο μέρες να προσκαλέσουν τηλεφωνικά περισσότερους από 65.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Ενώ, λοιπόν, αναζητούσαμε και εμείς με τη σειρά μας εναγωνίως πληροφόρηση, ανακαλύψαμε το εξής εκπληκτικό: Στην ιστοσελίδα του τοπικού ΠΑΣΟΚ (www.thes-pasok.gr) τα μόνα κείμενα που υπήρχαν ήταν αυτά του απερχόμενου γραμματέα Νίκου Κριθαρίδη για τα αποτελέσματα του προσυνεδριακού διαλόγου (επίκαιρο!) και ένα άρθρο του «κολλητού» υπεύθυνου του Οργανωτικού, Γιώργου Παστιάδη, από τον προηγούμενο Νοέμβριο με τίτλο «Λεπτή γραμμή».

Όσο για δελτία Τύπου; Μηδέν εγγραφές. Καμία καταχώριση στα δύο σχεδόν χρόνια της λειτουργίας της νομαρχιακής επιτροπής. Αν αυτό δεν είναι ενδεικτικό της λειτουργίας του απερχόμενου ανδρός, τότε τι είναι;

Τέτοια βλέπουμε και αναπολούμε την εποχή Μαμέλη, όταν και οι δημοσιογράφοι είχαμε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και η ιστοσελίδα του τοπικού ΠΑΣΟΚ ήταν -αν μη τι άλλο- για την εποχή της η καλύτερη.


Σχολιάστε εδώ