Σεπτέμβρη η νέα κυβέρνηση

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως «ο Καραμανλής τώρα σπάει τα αβγά» και θα υπάρξει κάποιο κόστος, γιατί τα μέτρα είναι μεν αναγκαία, αλλά ταυτόχρονα και οδυνηρά.

Σε μια τέτοια, λοιπόν, κρίσιμη φάση ο Κ. Καραμανλής «θέλει να σφίξει για τα καλά τα λουριά σε όλους ώστε να τρέξουν, να μπουν στη μάχη και να σταματήσουν οι γκρίνιες και οι κόντρες». Όπως μάλιστα τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, «όταν επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη ενός ανασχηματισμού, τότε όλοι σιωπούν, στηρίζουν και τρέχουν».

Πάντως, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν στο Μέγαρο Μαξίμου και πλην κάποιας απρόοπτης εξέλιξης ή γεγονότος, ο πρωθυπουργός θα παίξει το χαρτί του ανασχηματισμού και μάλιστα δυνατά το πιθανότερο τον Σεπτέμβριο, κοντά στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου θα έχει ολοκληρωθεί ένα πρώτο δύσκολο στάδιο διαρθρωτικών αλλαγών και θα επιχειρήσει να δώσει ένα πιο σαφές στίγμα και για την εισοδηματική πολιτική, αλλά και το πού πάει η οικονομία. Ο ανασχηματισμός, λένε οι πληροφορίες, θα είναι κατ’ αρχήν «εκλογικός», δηλαδή πλήρης αξιοποίηση και των εφεδρειών που διαθέτει η ΝΔ σε επίπεδο προσώπων, ώστε με το νέο κυβερνητικό σχήμα να μπουν όλοι σε πλήρη διάταξη μάχης για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Όπως μάλιστα λένε οι πληροφορίες, την ώρα που «τρέχουν» επώδυνες αλλαγές στην οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις, δεν θα πρέπει να «καούν» όλα τα στελέχη, λόγω του κόστους που θα υπάρξει, αλλά να υπάρξουν σοβαρές εφεδρείες που θα αναλάβουν στη συνέχεια να ασκήσουν κυβερνητική πολιτική και να πρωταγωνιστήσουν με πλεονεκτήματα στην εκλογική αναμέτρηση.

«Κλειδί» η Ντόρα

Όπως προαναφέραμε, κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού θα είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Όλα δείχνουν ότι -εκτός μεγάλου απροόπτου- η δήμαρχος της Αθήνας θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, στη βάση της συμφωνίας που έχει κάνει με τον πρωθυπουργό, όπως αποκάλυψε «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» την περασμένη Κυριακή (τοποθέτησή της στο ΥΠΕΞ, τοποθέτηση «φιλικού» στελέχους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και δήλωση Καραμανλή, μετά από συνάντησή τους, με την οποία θα της απευθύνει πρόσκληση να συνδράμει το κυβερνητικό έργο).

Σε ό,τι αφορά τον Π. Μολυβιάτη, τον οποίο πληροφορίες θέλουν χολωμένο μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη, έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι θα τοποθετηθεί σε θέση – κλειδί δίπλα στον Κ. Καραμανλή, πιθανότατα ως «γαλάζιος Λιβάνης», υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση μιας τέτοιας θέσης (σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 6).

Πολλοί εκτιμούν ότι η αποστροφή του Πέτρου Μολυβιάτη στη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών την περασμένη Πέμπτη, για «χρυσή εποχή στην ελληνική διπλωματία» από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι τώρα, είναι τρόπον τινά ο αποχαιρετισμός του στο ΥΠΕΞ, αλλά και η παρακαταθήκη του για τον διάδοχό του.

Σήμερα αποκαλύπτουμε χαρακτηριστικούς επί του θέματος της τοποθέτησης της Ντόρας στο ΥΠΕΞ διαλόγους που έγιναν στο σπίτι του Κ. Μητσοτάκη την ημέρα της γιορτής του (απουσίαζε η κυρία Μαρίκα, η οποία βρισκόταν στη Γερμανία).

Σε κάποια στιγμή συζητήθηκε αν συμφέρει την Ντόρα να μπεί στην κυβέρνηση. Της υπενθύμισε μάλιστα ο συνομιλητής της ότι την περίοδο που συζητιόταν αν θα πρέπει να επιλέξει να πάει στον δήμο, η Ντόρα είχε προβλέψει τα εξής, που μέτρησαν πολύ στην τελική της απόφαση:

• Ο Καραμανλής θα κερδίσει τις εκλογές.
• Η κυβέρνηση που θα σχηματίσει όμως δεν θα είναι ισχυρή και θα αντιμετωπίσει προβλήματα διαχείρισης και συνοχής, οπότε, όπως χαρακτηριστικά είχε πει η Ντόρα, «τα ερείπια θα πέσουν στην κεφαλή μου»…

Της επισημάνθηκε, λοιπόν, ότι έπεσε μέσα και στις δύο προβλέψεις της και ρωτήθηκε:
– Τότε γιατί να μπεις τώρα στην κυβέρνηση, δεν θα αντιμετωπίσεις το ίδιο πρόβλημα;

Η Ντόρα, εμφανώς αμήχανη, δεν απάντησε σε αυτό το ερώτημα…

Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι πράγματι ο Καραμανλής θα τηρήσει τη συμφωνία που έχουν κάνει.

– Όσες συμφωνίες έχουμε κάνει τις έχει τηρήσει. Δεν πιστεύω ότι ο Καραμανλής θα είναι ανακόλουθος, απάντησε.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι αποκλείεται ο Καραμανλής να βάλει την Ντόρα στην κυβέρνηση, γιατί είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει πόλο συσπείρωσης όλων των δυσαρεστημένων και θέτουν το ερώτημα:

– Συμφέρει τον Καραμανλή να κάνει κάτι τέτοιο; Θα φανεί ότι είναι δέσμιος της Ντόρας και ότι της δίνει το «δαχτυλίδι» της διαδοχής. Γιατί λοιπόν να το κάνει;

Η άλλη άποψη στο επιχείρημα αυτό είναι:

– Ο Καραμανλής θέλει να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές. Αν αυτό το πετύχει αξιοποιώντας και την Ντόρα και μείνει οκτώ χρόνια πρωθυπουργός, τι τον ενδιαφέρει τι θα γίνει μετά;

Βεβαίως σε όλη αυτή τη φημολογία περί της συμφωνίας Καραμανλή – Ντόρας διατυπώνεται ένας αντίλογος από καραμανλικά στελέχη. Σύμφωνα με αυτόν, είναι δύσκολο να κάνει ο Καραμανλής τέτοια συμφωνία με στέλεχος, με το οποίο δεν υπάρχει «συναντίληψη» επί κρίσιμων θεμάτων, κάτι άλλωστε που είναι απαραίτητο να υπάρχει ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

«Μη μου… χαλάσεις τις διακοπές»

Πάντως, ενδεικτικός της πρόθεσης Καραμανλή για ανασχηματισμό μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου είναι και ο διάλογος που, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είχε ο πρωθυπουργός με τη δήμαρχο της Αθήνας για τον χρόνο πραγματοποίησης του ανασχηματισμού:

– Πρόεδρε, μη μου χαλάσεις τις διακοπές με τον ανασχηματισμό. Θέλω να ξεκουραστώ, το έχω ανάγκη μετά και την περιπέτεια της υγείας του Ισίδωρου.

– Να κάνεις… άφοβα τις διακοπές σου, λέγεται ότι της απάντησε ο Καραμανλής.

Μάχιμος στο κόμμα ο Μεϊμαράκης

Σε ό,τι αφορά τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Β. Μεϊμαράκη, πρόθεση του Καραμανλή είναι να τον αφήσει στο κόμμα. Μέχρι τουλάχιστον τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη του 2006, αφού ο πρωθυπουργός πιστεύει πως ο Μεϊμαράκης θα πρέπει να οδηγήσει το κόμμα σε αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση (αν έμπαινε στην κυβέρνηση, «έπαιζε» για τα υπουργεία Εργασίας ή Εσωτερικών).

Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με κατάργηση των Μακεδονίας και Αιγαίου!

Σχετικά, τέλος, με τις αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης, έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι μία από αυτές αφορά την κατάργηση των υπουργείων Αιγαίου και Μακεδονίας – Θράκης και την αντικατατάστασή τους από ένα νέο υπουργείο, αυτό της Περιφερειακής Ανάπτυξης.


Σχολιάστε εδώ